Köztisztviselő indul a választáson?! 2002/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Választás

Köztisztviselő indul a választáson?! 2002/1

IV. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
dr. Tóth Zoltán főszerkesztő



A köztisztviselői és a politikusi életpálya a magyar törvények szerint két életút. Más indíttatás, más képzettség, más eszközök állnak rendelkezésre a különböző életcélok elérésére. A köztisztviselő a törvény embere, a politikus az érdekek képviselője. Ennek ellenére vannak, akik a pályafutásuk egy időpontjában úgy gondolják, hogy van átjárás a két karrier között, és köztisztviselőként indulni kívánnak az országgyűlési képviselők vagy polgármesterek választásán. És néha politikusok gondolják úgy, hogy jobb lesz a köztisztviselői pálya kiegyensúlyozottabb, bár szerényebb lehetősége (addig is, amíg nem sikerül a pártban feljebb lépni).

 

Egyszer talán mindenkit megkísért a pályakorrekció vonzása, bár a többszöri korrekció már azt veti fel, hogy az illető számára a damaszkuszi út körforgalomként működik…

A köztisztviselői státusz összeférhetetlen a jelöltséggel, a választási kampánnyal, bár jogi értelemben, csak a képviselőnek való megválasztással áll elő az összeférhetetlenség. Sok konfliktussal kell szembe nézni annak, aki köztisztviselőként részt vesz a kampányban: a hivatali eszközök (pénz, autó, sokszorosítás, postázás, terem-használat, stb.) igénybevételének a lehetősége csábító, bár tilos, a hivatali presztízzsel kampányolni könnyebb, és az adatbázisokhoz való hozzáférés is sokkal egyszerűbb, mint egy kívülállónak. A legegyszerűbb megoldás: el kell menni szabadságra a kampány idejére! És persze könnyű annak a köztisztviselőnek, aki képviselőként győzött, de nehezebb annak, aki vesztett és vissza kell illeszkedni a hivatali munkába…Sebaj, 4 év múlva megint lehet próbálkozni! 2006-ra már lehet, hogy a pártok jelölnek hivatalosan is a köztisztviselői állásra mindenkit… Változó világban élünk.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu