Alapítvány a Választásokért 2001/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Választás

Alapítvány a Választásokért 2001/6

III. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Bősze Andrea dr.

Budapest
Országos Választási Iroda munkatársa

Az “Alapítvány a Választásokért” elnevezésű alapítványt 1992-ben hívták életre.

 

Az Alapítvány célja választási szakértők, nemzetközi választási rendszerek szakértői képzésének elősegítése és támogatása anyagi juttatással, ösztöndíjak odaítélésével, tanfolyamok szervezésével, az azokon való részvétel támogatásával, folyóiratok, szakkönyvek és közlemények beszerzésével és kiadásával, mind külföldön, mind belföldön.

A különböző típusú választások szabályairól, a választásokkal kapcsolatos jogokról és kötelezettségekről szóló előírásoknak a lakosság széles rétegével történő megismertetésén túl elsősorban a hazai és nemzetközi választási rendszerek szakértőinek képzése, továbbképzése, oktatásuk elősegítése és támogatása is az Alapítvány fontos feladati közé tartoznak.

További cél a különböző típusú választások szabályairól, a választásokkal kapcsolatos jogokról és kötelezettségekről szóló előírásoknak a lakosság széles rétegével történő megismertetése valamint a nyomtatott és az elektronikus (rádió, televízió) sajtó munkatársainak informálása és képzése a hazai és nemzetközi választási rendszerek sajátosságairól, szabályozásáról, működéséről. E körben tájékoztató előadások szervezése, finanszírozása, az azokon való részvétel anyagi támogatása, kiadványok, tanulmányok megjelentetése, a választással kapcsolatos jogokról és kötelezettségekről felvilágosító kiadványok, filmek megjelentetése, finanszírozása.

Az Alapítványhoz csatlakozhat miden olyan magán- és jogi személy, aki illetőleg amely az Alapítvány céljaival egyetért és a célok megvalósulása érdekében az alapítvány javára vagyoni juttatást tesz.

Az Alapítvány kiemelkedő feladatának tekinti az első választók felkészítését, a választásokkal kapcsolatos információkkal való ellátásával. Ennek a célkitűzésnek első megvalósítási formája a választási oktatási programcsomag megvalósítása volt. Az oktatási csomag megalkotásában választási szakemberek, történészek, levéltárosok vettek részt, melynek eredményeként egy tanári kézikönyv, olvasókönyv, videokazetta, floppy, oktató fóliából álló tansegédlet született meg. A választási ismeretek oktatását az alkotók a középiskolák 11-12. évfolyamos hallgatóinak a történelem óra keretében való tanítását javasolják, de olvasmányossága folytán a középiskolák alsóbb osztályai számára is könnyen megérthető. A tansegédlet az Oktatási Minisztérium által kibocsátott tansegédlet jegyzékben is megtalálható.

Az előbbi projekt folytatásaként az Alapítvány és A Jegyző című újság szervezésében, valamint az Országgyűlés Hivatalának támogatásával 2000. szeptembere és 2001. decembere között “Parlamenti séta” címmel rendhagyó történelemórán vehetnek részt a leendő első választók. Választási szakemberek beszélnek a választások történetéről, a különböző választási rendszerekről és a mai hatályos magyar választójogi szabályokról. A közel egy órában a tanulók olyan gyakorlati ismeretekre tehetnek szert, amely a választásokon való aktív részvételüket segíti elő. Az előadást követően idegenvezetés mellett a résztvevők megtekintik a koronázási jelvényeket és a Parlament épületét. A rendezvénysorozat ez év végéig folytatódik. Ezzel és az Alapítvány egyéb tevékenységével kapcsolatban felvilágosítás kérhető az alábbi címen és telefonszámon.

Az Alapítvány a Választásokért levelezési címe: 1450 Budapest, Pf. 81.
Telefon: 06/1/456-6585


dr. Bősze Andrea

1992-ben végezte el az Államigazgatási Főiskolát.
2001-ben szerzett diplomát. az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán
1992. óta az Országos Választási Iroda munkatársa.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu