Jogi segítségnyújtás a nép ügyvédjeitől 2005/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közigazgatási reform

Jogi segítségnyújtás a nép ügyvédjeitől 2005/6

VII. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Gergely Sándor dr.
osztályvezető


2004. áprilistól könnyebben jutnak jogi segítséghez azok, akik ezt pénzért nem engedhetnék meg maguknak. A jelzett időponttól valamennyi megyében és a fővárosban is megkezdték működésüket az Igazságügyi Minisztérium jogi segítségnyújtó hivatalai. Egyelőre csak peren kívüli ügyekben adnak tanácsot a névjegyzékbe felvett ügyvédek. Később azonban tovább bővül a szolgáltatási kör. Két év múlva várható, hogy ez által a jelenleginél kevesebb munkájuk lesz a bíróságoknak, de több a fiatal, kezdő ügyvédbojtároknak.

 

A nép ügyvédjei. A hétköznapi nyelvben csak így emlegetik a jogi segítségnyújtó hivatal munkatársait, illetve azokat az ügyvédeket, közjegyzőket, egyetemi oktatókat és társadalmi szervezeteket, akik és amelyek csatlakoztak az újfajta intézményhez. Hazánkban nem ez az első ilyen jellegű kezdeményezés az ingyenes vagy jutányos árú jogi segítségnyújtásra. Hasonló rendszer már korábban is működött. Példaként megemlíthetjük az 1945 előtti jegyzői munkára vonatkozó szabályozást, a bírósági fogadónapokon nyújtott segítséget, illetve a társadalmi és jogvédő szervezetek tevékenységét is. A Pártfogó Felügyelői és Jogi Segítségnyújtó Szolgálat Bács-Kiskun Megyei központja Kecskeméten kapott helyet.

Tavaly októberben fogadta el az országgyűlés a jogi segítségnyújtásról szóló 2003. évi LXXX. törvényt. Ez a jogszabály kimondja, hogy a szociálisan rászorulóknak is megvan a lehetőségük, hogy jogaikat érvényesítsék, illetve, hogy jogvitáik megoldásához szakszerű segítséget kapjanak.
A szolgáltatás lényege, hogy az állam részben vagy teljes egészben átvállalja a jogi szolgáltatás díját. Az ügyfelek személyesen vagy levélben eljuttatják a hivatalhoz a kérelmüket, ami azután elbírálásra kerül. Az engedélyező határozattal azután az ügyfél felkeresheti a jogi segítőt, akik egyébként önként jelentkeztek a névjegyzékbe.
A jogi segítségnyújtást azok vehetik igénybe, akik rendszeres szociális segélyben, közgyógyellátásban részesülnek, akiknél megállapították az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot, akik átmeneti hajléktalan szállón élnek, továbbá azok, akik menekültek, menedékesek. Ide tartoznak a menekültkénti vagy menedékeskénti elismerést kérő személyek is. Számukra ingyenes a jogi segítségnyújtás. Azoknak sem kell fizetni, akiknél az egy főre eső havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, ami jelenleg 24.700 Ft. A másik körnek az állam legfeljebb egy évre megelőlegezi a szolgáltatás díját. Ők azok a rászorultak, akik nettó havi jövedelme nem haladja meg a minimálbért.
Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy jelenleg kizárólag peren kívül ad tanácsot a jogi segítő. Idáig Bács-Kiskun megyében 24 ügyvéd regisztráltatta magát a névjegyzékben, de folyamatban van további szakemberek felvétele is. Ők tehát olyan jogvitás ügyek beadványait és iratait szerkesztik, amelyben később per folyhat. Szükség esetén a keresetlevelet is elkészítik. Jogi felvilágosítással, tanácsadással segítenek például a mindennapi megélhetést érintő ügyekben – birtokháborítás, lakhatási, hagyatéki, munka- és foglalkoztatási, hatósági, szabálysértési, illetve közüzemi tartozási ügyekben.
Ez a rendszer a fiatal, frissen végzett jogászoknak is ad munkát.

2004. április 1-től az alábbi esetekben biztosítható támogatás a rászorulóknak:

olyan jogvita, melyben per lefolytatására kerülhet sor, és amelyben a jogok, kötelezettségek ismerete szükséges, illetve beadvány készítésére van szükség; peren kívül is lezárható vitában a fél tájékoztatása, irat készítése; a fél peren kívüli közvetítésben (mediáció) vesz részt, és a megállapodás aláírását megelőzően kér jogi tanácsot; közigazgatási eljárásban jogainak, kötelezettségeinek megismeréséhez szükséges tanács, tájékoztatás, beadványkészítés; felvilágosítás, hogy jogainak védelme érdekében mely hatóságnál, milyen típusú eljárást kell indítania, illetve ehhez beadvány készítése; a fél bűncselekmény sértettje, és a feljelentés megtételéhez, jogainak megismeréséhez, kárának megtérítéséhez szükséges a jogi tanács; büntető ügyben, tanúzási kötelezettségéről van szüksége felvilágosításra; polgári- és büntetőeljárásban rendkívüli jogorvoslati kérelem (felülvizsgálat, perújítás) készítéséhez kér segítséget; magyarországi lakhellyel rendelkező személy külföldön folyó eljárásához kér segítséget

Nem lehet támogatást nyújtani:

szerződés készítésére, kivéve, ha mindkét fél jogosult a támogatásra; pénzintézet által folyósított kölcsön felvételével, alkotmányjogi panasszal, vállalkozással, vámügyekkel, társadalmi szervezet létrehozásával kapcsolatos ügyekben; olyan jogügylet tárgyában, melyben jognyilatkozatot csak ügyvéd, vagy közjegyző által ellenjegyzett okiratban lehet tenni (pl. ingatlan adás-vételi szerződés), nem nyújtható támogatás, kivéve, ha az ügy a fél lakhatását szolgáló ingatlan elidegenítése, vagy megterhelése.

A támogatás kizártsága:

ha a fél az adott ügyben a szükséges támogatást már megkapta; korábban valótlan adatokat közölt az engedélyező hatósággal, illetve, ha a korábbi szolgáltatás díját – önhibájából – nem térítette vissza az államnak.
A Bács-Kiskun Megyei Jogi Segítségnyújtó Szolgálat a Pártfogó Felügyelői Szolgálathoz kapcsolódva 2004. március 1-től kezdte meg munkáját, ügyfeleket pedig 2004. április 1-től fogad.
A munka minél hatékonyabb beindítása érdekében haladéktalanul megkezdtük jogpropaganda tevékenységünket. Ennek keretében megkerestük a megye polgármesteri hivatalait, a gyámhivatalokat, családsegítő központokat, kisebbségi önkormányzatokat, helyi bíróságokat, munkaügyi központot és azok helyi kirendeltségeit, a vöröskereszt szerveit, egyéb civil szervezeteket és részletes tájékoztatást nyújtottunk az új intézmény működési és igénybevételi lehetőségeinek feltételeiről.
Ugyancsak szoros kapcsolatot építettünk ki a megyei ügyvédi kamara elnökével, aki több alkalommal is lehetőséget adott arra, hogy a különböző ügyvédi fórumokon népszerűsítsük a hivatal munkáját.
A fentiekhez hasonlóan kiemelt figyelmet fordítottunk a médiában történő megjelenésre is. Többször szerepeltünk a Petőfi Népe napilapban, az Alföldi Lapokban, a Metró újságban, a kecskeméti Városházi Hírekben, a Gong Rádióban, a Club Rádióban, a Kecskeméti TV-ben, a Duna Televízióban és a megye különböző helyi szerkesztésű lapjaiban.
Lehetőséget kaptunk arra is, hogy a Bács-Kiskun Megyei Közigazgatási Hivatal által szervezett jegyzői értekezleten tájékoztatást adjunk az új intézmény feladat- és hatásköréről.
A fentiekre tekintettel a jegyzői karral szoros kapcsolatot építettünk ki egymás kölcsönös tájékoztatására, az új intézmény megismertetésére. Másik kapcsolódási pontunk a közigazgatás vonatkozásában az Ae., illetve jogutódja, a KET, hiszen a jogi segítői munka egyik legfontosabb háttérjogszabálya.
Példamutató az együttműködésünk a pártfogókkal, több esetben nyújtottunk már jogi segítséget pártfogoltjaik részére is.

Ügyfélfogadásunkat nem csak a hivatali épület keretein belül biztosítjuk, hanem több esetben helyszínre is kiszálltunk és nyújtottunk jogi segítséget alapvetően munkajogi ügyekben az arra rászorulóknak.


Ügyfélforgalom, ügyiratszám:


2004. 04. 01 – 2004. 12. 31. 
2005. 01. 01 – 2005. 10. 15.

Személyesen és telefonon tájékoztatásban, rövid
tanácsadásban részesülő ügyfelek: 
681 
1108

Összes határozat:
 
392
 
563

Összes ügyfél:
 
1073
 
1671

 

2005-ben tovább folytatjuk jogpropaganda munkánkat, valamint felkészülünk a törvényből adódó feladatbővülés minél eredményesebb ellátására, ugyanis a későbbiekben a polgári (peres és nemperes), valamint a büntető eljárásokban biztosított költségkedvezmények engedélyezéséről, valamint a pártfogó ügyvédi képviseletről a továbbiakban nem a bíróság, hanem a megyei hivatalok fognak dönteni.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu