ACEEEO 1991-2001 2001/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Választás

ACEEEO 1991-2001 2001/6

III. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Szolnoki Zsolt Operatív Igazgató



ACEEEO 1991-2001
A Közép- és keleteurópai Választási Szakértők Egyesülete (az angol nyelvű rövidítése az ACEEEO) jubileumi konferenciáját Brionin tartotta 2001. október 14-16. között. A képen látható tortát a záró fogadáson csodálhatták meg a részt vevők.. Ha képletesen szeleteljük fel (mi a valóságban is megtettük), az ACEEEEO 10 éves történetét ismerjük meg:

 

1. szelet: IFES
A Nemzetközi Alapítvány a Választási Rendszerekért (angol nyelvű rövidítése az IFES) -amely a világ közel kétszáz országában végez választási megfigyelést, szakmailag segíti demokratikus választások előkészítését, lebonyolítását – 1991-ben kezdeményezte, hogy jöjjön létre a Közép- és keleteurópai régióban is egy olyan szövetség, amely segíti a térség választási szakembereit demokratikus választások lebonyolításában, a választási csalások minimalizálásában. Még abban az évben egy, Budapesten tartott regionális szimpózium résztvevői – választási hivatalnokok, választási bizottsági elnökök, szakértők, egyetemi kutatók – kimondták az Egyesület megalakulását.
2. szelet: ACEEEO
A hat alapító intézményi taggal (hat országból) létrejött Egyesület ún. Vilniusi Alapszabályát, 18 ország választási szervei írták alá a régióból és további három ország csatlakozása várható 2002-ben. Az új alapszabályban sem változott az alapcélkitűzés: nem-kormányzati szervezetként (NGO) elősegíteni demokratikus és törvényes választások lebonyolítását a régióban.
3. szelet: Dokumentációs Központ
Az Egyesület a MTA Politikatudományi Intézet könyvtárával közösen egy, a régióban egyedülálló Dokumentációs Központot működtet, amelyben mintegy 50 országból találhatók meg választási jogszabályok, szakértői anyagok, kiadványok, tájékoztató anyagok.
4. szelet: Magyarok
A Szövetség támogatására 1995-ben alakult meg a hasonló nevet viselő magyar egyesület, amelynek ma mintegy kétszáz választási szakértő, magánszemély, illetve támogató jogi személy a tagja. Az Egyesületet megalakulása óta támogatja a magyar kormányzat, azon belül is a legnagyobb támogató a Belügyminisztérium, illetve annak Központi Hivatala.
5. szelet: Megfigyelés
Az Egyesület megalakulása óta mintegy 20 országban vett részt választási megfigyelésben, idén először pedig saját megfigyelési missziót (64 megfigyelővel) szervezett a belorusz elnökválasztás megfigyelésére.
6. szelet: Felügyelők
Mire e sorok megjelennek éppen hazaérkezett Koszovóból a választási felügyelők nyolcadik csoportja. 1996 óta már több mint 600 magyar választási felügyelő látott el szavazóköri felügyelői feladatokat a különböző, az EBESZ által lebonyolított balkáni választásokon. Örvendetes tény, hogy az idei misszióban résztvevő 130 fő közel kétharmada az államigazgatásban dolgozik!
7. szelet: Titkárság
Az Egyesület 2000 óta saját titkárságot működtet Budapesten, az Alkotmány utca 25. sz. alatt, amely az Egyesület napi ügyeit és a különböző projekteket szervezi. A három főállású kolléga mellett dr. Tóth Zoltán vezetésével (aki az alapítás óta főtitkára az Egyesületnek) mintegy húszfős önkéntes szakértői csapat támogatja a munkát.
8. szelet: Projektek:
Az Egyesület számos projektet menedzselt az elmúlt évek folyamán, pl: a választások informatikai támogatása, összehasonlító tanulmányok választási rendszerekről, kampányfinanszírozás.
9. szelet: Európa
 A 10 év egyik legnagyobb sikere, hogy napjainkra az európai szervezetek: az EBESZ, az Európa Tanács partnernek ismeri el az Egyesületet. Az Európai Unió tagországai a jövő évben terveznek létrehozni egy hasonló Szövetséget. (Vagy lehet, hogy ez lesz az első alkalom, amikor egy kelet-európai szervezethez csatlakozik egy nyugat-európai?)
10. szelet: A jövő
A demokratikus és törvényes választások lebonyolítása alapfeltétele az egyes államok nemzetközi elismerésének, a piacgazdaság kialakulásának. Ennek a feltételnek megfelelő választások lebonyolítása még sokáig igényel külső segítséget, illetve ellenőrzést (megfigyelést). Ezt bizonyítja a 90-es évek és napjaink balkáni választásai, az idei belorusz elnökválasztás és egy demokratikus választás teremthet alapot a békés rendezéshez majd Afganisztánban is. A választási szakérők összefogására, szaktudására a fentiek megvalósításához a jövőben is szükség lesz. 

www.aceeeo.com

Szolnoki Zsolt
1965-ben született Debrecenben. Az Államigazgatási Főiskolán szerzett igazgatásszervezői oklevelet 1988-ban, majd ugyanott posztgraduális oklevelet 1994-ben. 1993-tól a Belügyminisztérium Választási Főosztályának munkatársa, 1995-től osztályvezetője, majd főosztályvezető-helyettese. 1996-tól a magyar ACEEEO alapító tagja, 2001-től operatív igazgatója. 1996-tól a választás felügyelői missziók vezetője, EBESZ szakértő.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu