Álom és valóság 2008/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Álom és valóság 2008/1

X. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Nagy Zoltán önkormányzati képviselő az Idegenforgalmi és Nemzetközi kapcsolatok Bizottsága elnöke Komárom



Van egy álom! Ebben az álomban Komárom húsz év múlva egy Európa szerte ismert város, ahova az év 365 napján szívesen jönnek határon innen  és túlról a vendégek.

 

A Komáromi Erődrendszer már az UNESCO Világörökségének a tagja. A Monostori Erőd és az Észak-Komáromi Újvár, valamint az Öregvár több napos tartózkodást lehetővé tevő, élményekben gazdag történelmi élménypark, ami a kulturális és gasztronómiai lehetőségekkel együtt az év 365 napján nyújt élményeket, majd a különböző színvonalú szálláshelyeken (diákszálló, kaszárnya, hotel) pihenést. A Monarchia-korabeli katonaélet, valamint a különböző korok csatáinak rekonstruálása, az amatőröket és a profi lövészeket kiszolgáló fedett lőtér egyaránt vonzza Európa minden részéről a fegyverkedvelőket. A Csillag Erőd a művészetek, az Igmándi Erőd pedig a lovas- és huszárhagyományok helyszíne.
Komárom neve ekkor már egyet jelent a lovas hagyományokkal. Jelentős kuriózuma városunknak, hogy konflisok járnak a városban és látványosságként sokan lóháton közlekednek. A Nemzeti Lovas Őrség Komáromban állandó látványosság, a Magyar Lovas Színház és a Monostori Erődben működő „Komáromi Lovas Iskola” szintén sok látogatót vonz.
Természetes vizeinken, a Dunán, valamint a Vágon messze földön híres vízi élet zajlik. A minden hajóméret kiszolgálására alkalmas kikötők, csónakházak az alapjai annak, hogy városunk a vízi élet központja legyen. A túrahajózáson túl viszont más vízi sport központja is Komárom. A Vág folyó már a világ kajakosai, kenusai számára kihagyhatatlan „edzőtábor”, de a városunkban pihenők számára is kellemes időtöltés az evezés.  A természetkedvelők vezetővel, vagy önállóan, gyalog, kerékpáron és lóháton egyaránt felfedezhetik a környéket a túra-útvonalakon.
A Komáromi Gyógyfürdő mellett már elkészült az élményfürdő, így a szabadtéri medencékkel, a gyógyvizes medencékkel, valamint a wellness szolgáltatásokkal minden korosztálynak élményt és pihenést képes nyújtani. A gyógyfürdő északi részén új bungalósorok és panziók, keletre és délre 3 és 4 csillagos szállodák sorakoznak, mind fűtött folyosóval összekötve az élményfürdővel.
A WF Szabadidőközpont a fiatalok élménydús pihenésén túl, a Dunántúl első kültéri szaunaparkjaként, valamint a horgászok egész éves kikapcsolódását lehetővé tevő centrumként pozícionálja magát.
Városunk talán legnagyobb szülöttjének – Lehár Ferenc – emlékét minden téren ápoljuk. Azon túl, hogy a Jókai Színház minden héten játszik Lehár operettet, minden tavasszal – a zeneszerző születésnapján – április 30-án kezdődik a Lehár Fesztivál, halálának évfordulóján, október 24-én pedig zárul. Ezen rendezvény – hasonlóan a Bayreuth-i Wagner Fesztiválhoz, vagy a Salzburg-i Mozart Fesztiválhoz a világ minden részéből vonzza a zenekedvelőket. Komárom másik nagy szülöttje – Jókai Mór – emlékét szintén ápoljuk az év nagy részében. Filmvetítések, regények felolvasó versenye, amatőr színjátszók találkozója, vagy a regények komáromi helyszíneinek vezetett felfedezése szintén izgalmas élményt jelentenek.
Észak-Komárom (Szlovákia) és Dél-Komárom (Magyarország) egy városként él. A „Két ország, egy város” szlogen rendkívüli érdeklődést gerjeszt a városok iránt. Igaz Szlovákia és Magyarország is a schengeni övezet tagja, de a berlini Checkpoint Charlie-hoz hasonlóan az egykori vámellenőrzés területén egy jelképes „őrbódé” 1-1 határőrrel és 1-1 vámossal garantált programként továbbra is működik. Itt interaktív múzeumban ismerhetik meg, illetve emlékezhetnek a látogatók a 2007, illetve 1989 előtti idők határátlépésére. A jelképes „útlevélbe” történő pecsételésért és a közös fényképezkedésért egyaránt szívesen sétálnak át, a már csak gyalogos forgalom számára nyitott hídon a turisták…”

Kedves Olvasó !

Amennyiben eljutott a cikk ezen pontjáig, az vagy azt jelenti, hogy ismeri Komáromot, vagy ha nem ismeri városunkat, akkor az egyes mondatok alapján egyre inkább kíváncsibbá vált.
Magyarországon jelenleg multiplikátor hatásokkal a GDP kb.: 10%-át termeli a turizmus. Komáromnak jó esélye van arra, hogy a város idegenforgalmi bevételei jóval az átlag felettiek legyenek. A cikkben leírt vízió nagy része fenntartható módon működőképes lehet. Az idegenforgalom sikeres működéséhez elengedhetetlen feltételekkel rendelkezik városunk.
A leírt vonzerők többsége rendelkezésre áll, csak fejlesztésre szorul. A város alap infrastruktúrája jó és az külön hatalmas lehetőség, hogy három főváros és összesen kb.: 5-6 millió ember is 1,5 órás autóúton belül él. (Bécs, Pozsony, Budapest)
Az elsődleges szuprastruktúra elemei a szálláshelyek és a vendéglátóipari szolgáltatások rendelkezésre állnak, de a minőség, a mennyiség, valamint különlegességek létrehozásában is fejlesztésre van szükség. A másodlagos szuprastruktúra jelenleg még gyengébb lábakon áll. A turisztikai szolgáltatások területén a kölcsönzők és a személyes szolgáltatások terén tapasztalható hatalmas lemaradás. A különböző lemaradások többsége érthető. Hiszen amíg a vonzerők nincsenek olyan mértékben felfejlesztve, hogy a befektetők biztosítva lássák a befektetések megtérülését, addig nem kockáztatnak és másba fektetik a szabad tőkéjüket.
Komárom Város Önkormányzata felismerte az idegenforgalomban rejlő lehetőségeit. A vízió csak akkor valósulhat meg, ha az idegenforgalmi koncepcióban részletezett feladatok nem csak betűk maradnak. A részletes cselekvési program megvalósítása egyrészt pénzkérdés, de rengeteg más hasonló fontosságú feltétele is van a jól működő idegenforgalomnak. (A feladatok felsorolás a közel sem teljes és nem tükröz fontossági sorrendet.) Rendezett környezet, jól felépített városimage, szép házak, kerékpárutak, PR, sétautak, rendezvényszervezők, utcabútorok, információs táblák, sok virág, informált – információt átadni képes lokálpatrióták, rendezett porták, parkok, élmények, átgondolt városépítészet, óriásplakátok reklám céllal, turisztikai iroda (nem egyenlő a Tourinform irodával), jó tömegközlekedés, szervezett transzfer a repülőtérre, mind-mind megvalósításra várnak.
Komáromban jelenleg az Idegenforgalmi és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottsága saját pénzkeretből főként marketingfeladatokat finanszíroz és próbálja több-kevesebb sikerrel felhívni a képviselő-testület figyelmét például a felsorolt teendőkre.
Az egy éves tapasztalat alapján viszont a következő szűrhető le. Az idegenforgalom csak a „hardver” és a „szoftver” együttes fejlesztésével érheti el azt a célt, hogy Komárom és környéke is kiemelt és még keresettebb idegenforgalmi desztináció legyen.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu