A rendőrség és az önkormányzatok Veszprém megyében 2002/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közbiztonság

A rendőrség és az önkormányzatok Veszprém megyében 2002/6

IV. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Kiss Mihály rendőr dandártábornok Veszprém megye rendőrfőkapitánya



Veszprém megyében a közbiztonság fenntartását az alig 900 fős hivatásos állományú, és a valamivel több, mint kétszáz közalkalmazott munkatárs látja el. Az elmúlt évtizedben – a rendszerváltáshoz kötődő demokratizálódási folyamat, a társadalmi átrendeződés miatt is – Veszprém megyében 1996-ig évről évre nőtt az ismertté vált bűncselekmények száma.

 


Ekkor a megye rendőri vezetése új programot hirdetett meg, amelynek lényege a bűnözés elleni küzdelem társadalmasítása, a lakosság széles rétegeinek bevonása a bűnözés elleni küzdelembe. Széleskörű összefogás a lakosság önvédelemre szerveződött polgárőr egyesületeivel, az önkormányzatokkal és a közbiztonság fenntartásában érdekelt állami, önkormányzati és társadalmi szervezetekkel. Ennek eredményeként létrejött a megyei önkormányzat Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Bizottsága, több városban megalakultak, illetve megerősödtek a hasonló szervezetek. A települési önkormányzatok nem csak a rendőrségtől várták a közbiztonság megőrzését, illetve javítását, hanem saját maguk is sokat tettek ezért. Számos településen az önkormányzati tisztségviselők álltak a polgárőr mozgalom élére, és sokszor igen jelentős anyagi támogatást is adtak a szervezeteknek.
A megyében már meglévő hat rendőrkapitányság mellett a balatonalmádi rendőrőrs rendőrkapitánysággá alakult és a zirci és sümegi őrshöz csatlakozott az újonnan létrehozott devecseri, balatonkenesei és révfülöpi rendőrőrs is. A megyében 125 körzeti megbízott teljesít szolgálatot, akik a kisebb településekre is egyre gyakrabban eljutva, szorosan együttműködve az önkormányzatokkal és a polgárőr csoportokkal biztosítják a rend fenntartását.
A megye rendőrsége, együttműködve a társszervekkel, a polgárőr szervezetekkel, a kisebbségi szervezetekkel 2000-ben az elmúlt tíz év legalacsonyabb bűncselekmény számával „kényszerült” szembenézni, gyakorlatilag felszámolta a szervezett bűnözői csoportokat, csaknem felére csökkent a gépkocsi lopások száma. A betöréses lopások évről évre csökkentek, ami nagyon nagy teljesítmény, különösen, ha figyelembe vesszük a több tízezer víkendházat, nyaralót, boros pincét, amelyek az év jelentős részében elhagyatottan állnak. Ezen értékek megóvása érdekében lovas rendőr és polgárőr szolgálatot szerveztünk. A nyári idegenforgalmi idény örömmel fogadott látványossága lett a strandokon, parkolókban a kerékpáros rendőrök, akik számos bűncselekmény elkövetőjét is elfogták.
A pápai és a tapolcai városi önkormányzat jelentős anyagai eszközöket áldozott a városok központjaiban kiépített térfigyelő rendszerekre. Hasonló kiépítéséhez nyert nagyobb összeget pályázat útján Balatonalmádi város önkormányzata is. A települések ezeken túl jelentős anyagi segítséget nyújtottak a rendőrségnek. 2001-ben 11 174 835 forintot, ebben az évben eddig 1 359 ezer forintot. Ennek a csökkenésnek az oka nem az önkormányzatok adakozó kedvének csökkenése, hanem egy intézkedés, amelynek következtében még az önkormányzatok is csak egy központi közalapítványon keresztül támogathatják a rendőrséget, amely eljárás hosszadalmas, és lassú. Ezen a napokban már változtattak és remélem, visszatér az önkormányzatok adakozó kedve.
A rendőrség a megyében minden évben eleget tesz beszámolási kötelezettségének, mely beszámolók megvitatása során igen fontos, jelentős és hasznos észrevételeket kapunk.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu