Esztergom-Nyergesújfalu kistérség 2008/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Komárom-Esztergom Megye

Esztergom-Nyergesújfalu kistérség 2008/1

X. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Adolf Józsefné
jegyző
Nyergesújfalu

Az Esztergom-Nyergesújfalui Kistérség a Közép-Dunántúli Régióban, Komárom-Esztergom megyében található, területe 304,66 km2, népessége 56544 fő. Északon a szlovákiai Párkány (Štúrovo) központú Déli Régió (Južný región), Keleten Pest megye kistérségei, a szobi és a szentendrei, délen a dorogi és a tatabányai, nyugaton a tatai kistérség határolja.

 

Az Esztergom és Nyergesújfalu kistérség elhelyezkedése
 
A kistérségi Társulás létrejötte
Az Esztergom és Nyergesújfalu statisztikai kistérség önkormányzatai (Süttő, Lábatlan, Nyergesújfalu, Bajót, Tát, Mogyorósbánya, Esztergom, Pilismarót, Dömös) – a helyi önkormányzatokról szóló, többször módosított 1990. évi LXV. Törvény (a továbbiakban: Ötv.) 41. § (1) bekezdésben foglalt felhatalmazás, valamint a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény 10. §-a alapján 1997. szeptember 24-én társulási szerződést kötöttek, és ezzel megalakították az Esztergom és Nyergesújfalu Kistérségi Területfejlesztési Társulást, amely költségvetési szervként működött, és a települések összehangolt fejlesztése érdekében területfejlesztési feladatokat látott el.
A 2005. évben a megnövekedett kistérségi pályázati támogatások hatására a fenti települések az Ötv. 41. § (1) bekezdésben, valamint a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásáról szóló 2004. évi CVII. Törvény 1.§ (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján – a kistérség összehangolt fejlesztésének előmozdítása és az önkormányzati közszolgáltatások színvonalának emelése érdekében – 2005. május 10-én társulási megállapodást kötöttek, és létrehozták az Esztergom és Nyergesújfalu Többcélú Kistérségi Társulást. Az Esztergom és Nyergesújfalu Többcélú Kistérségi Társulás (a továbbiakban: Társulás) jogutódja az Esztergom és Nyergesújfalu Kistérségi Területfejlesztési Társulásnak. A Társulás önálló jogi személyiséggel rendelkezik, jogállását tekintve nem költségvetési szervként működik, azonban gazdálkodására a költségvetési szervek működésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.
A Társulás fő bevételi forrása a tagok által befizetett tagdíj (ennek összege 250 Ft/fő /település), a központi költségvetésből származó, egyes közszolgáltatásokra lehívott kiegészítő normatív támogatás, továbbá az aktuális pályázatokból szerzett támogatás.
A Társulás fő profilja a terület – és vidékfejlesztési feladatok ellátása, önkormányzati fejlesztések összehangolása, térségi pályázatok menedzselése.
A Társulás, miután többcélúvá alakult át, a közoktatási, a szociális, ezen belül a gyermekjóléti, az egészségügyi, továbbá a területfejlesztési feladatok térségi ellátását vállalta, a kistérség valamennyi településének részvételével.
A közoktatási (pedagógiai szakszolgálati feladatok), a szociális, ezen belül gyermekjóléti feladatok ellátásáról a Társulás a kistérségben működő intézményi társulások útján gondoskodik. Az idei év szeptember 1-től az Esztergom és Nyergesújfalu Többcélú Kistérségi Társulás 51/2005.(XI.28.) TTh. határozatával elfogadott Közoktatási Intézkedési Tervében foglalt ajánlások alapján az óvodai és az általános iskolai feladatellátás Tát és Mogyorósbánya esetében intézményfenntartó társulás formában történik. Nyergesújfalu és Bajót települések vonatkozásában az általános iskolai feladatellátás 2006. szeptember 1-től szintén intézményfenntartó Társulás formában biztosított. 2007. szeptember 1-játől Nyergesújfalu és Bajót már az óvoda fenntartásáról is társulásban gondoskodik.
A Társulás az egészségügyi feladatokról, ezen belül a háziorvosi ügyeletek működtetéséről az esztergomi Vaszary Kolos Kórház útján, a nyergesújfalui ügyelet esetében mikrotársulás útján gondoskodik. 2008. március 1-jétől az alapellátáshoz kapcsolódó kistérségi központi ügyeleti szolgáltatást a Vaszary Kolos Kórház, Esztergom, Hősök tere 25. kialakított egészségügyi centrumban fogja ellátni, illetve az Országos Mentőszolgálattal közös diszpécserszolgálatot működtet.
A területfejlesztésről a Társulás önállóan gondoskodik. A Társulás egyik intézményi társulásnak sem fenntartója, szervező tevékenységével biztosítja ezen intézmények magasabb szintű működését.
A kistérségen belül néhány település 2007-ben csatlakozott a Leader-programban való részvételhez, amely a civil, a vállalkozói szféra és az önkormányzatok összefogásával jelentős lépés lehet a vidék fejlesztésében.
Esztergom és Nyergesújfalu Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsa a 2008. évi költségvetés elkészítéséhez az alábbi prioritási sorrendet határozta meg:
1. Kistelepülési Alap bővítése
2. Család-, gyermek- és ifjúságvédelmi alap létrehozása (bűnmegelőzés, sport, egyéb)
3. Állati hulladék térségi szintű kezelése
4. Kerékpárút projekt kiszélesítése más településekre
5. Kiemelt feladatként kell kezelni a pályázati lehetőségek kiaknázását, a saját erő biztosítására céltartalékot kell képezni.
6. A nem várt kiadások fedezetére általános tartalékot kell képezni.
Fentiek alapján látható, hogy a Többcélú Kistérségi Társulás feladatellátása a Társulás létrejötte óta eltelt mintegy 2,5 évben folyamatosan bővült.
A települések egyre több ponton találták meg az együttműködés lehetőségeit és szükségszerűségét, s várható, hogy a feladatellátás a későbbiekben is fokozatosan tovább bővül.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu