Hajdú-Bihar megye kistérségi társulásai 2005/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Hajdú-Bihar Megye

Hajdú-Bihar megye kistérségi társulásai 2005/5

VII. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Leitner Béla irodavezető Területerendezési és Térségi Kapcsolati Iroda



A 2002. év tavaszán hivatalba lépett kormány egyik programja a magyar közigazgatás minden szintjét érintő átfogó reform volt, hiszen ma Magyarország egyik alapvető problémája, hogy a különböző településen lakó emberek rendkívül eltérő színvonalon jutnak (juthatnak) hozzá olyan alapvető ellátásokhoz, szolgáltatásokhoz, lehetőségekhez, amelyeknek egy része lényegében alkotmányos alapjogokhoz kapcsolódik. Kirívó különbségek mutatkoznak az oktatásban, az egészségügyi ellátásban, a munkalehetőségekben, az életviszonyokat jelentősen befolyásoló infrastrukturális ellátottságban. Ezen problémák megoldása, valamint a közpénzek hatékony felhasználása érdekében az önkormányzati közszolgáltatási feladatok térségi ellátásának ösztönzése az egyik legfontosabb feladat.

 

Magyarországon 168, ezen belül Hajdú-Bihar megyében 9 statisztikai kistérség jött létre. Megyénk sajátos helyzetben van, hiszen a fővároson kívül Debrecen Megyei Jogú Város – az országban egyedül álló módon – egy településként alkot egy kistérséget.
A megye kistérségi társulásai
A megye 9 statisztikai kistérségéből hat alakult többcélú kistérségi társulássá (Balmazújvárosi, Berettyóújfalui, Hajdúszoboszlói, Polgári, Püspökladányi, Derecske-Létavértesi), kettő területfejlesztési célú (Hajdúböszörményi, Hajdúhadházi), egy pedig (Debreceni) speciális módon működik
A kistérségi feladatok nagy csoportját a városok által ellátott vonzáskörzeti szerepkörök adják, a szolgáltatások egy részét a körzetközpont település biztosítja. A közfeladatok ellátása helyi vagy térségi feladatként a községekben és a mikrotérségek intézményeiben valósul meg.
Hajdú-Bihar megye hat többcélú kistérségi társulása közül öt igényelt és kapott normatív támogatásokat. A kistérségek által ellátott 3 jellemző feladatcsoport a következő: 1. területfejlesztési feladatok, 2. közoktatási feladatok, 3. szociális, egészségügyi feladatok.
A Hajdú-Bihar megyében működő többcélú kistérségi társulások 2005. évi normatív támogatása
Támogatás jogcíme Támogatás összege (Ft)
Bejáró gyermekek, tanulók ellátásához kapcsolódó támogatás  25 087 000.-
Közszolgáltatási szakszolgálati feladatok ellátása után járó támogatás 36 439 668.-
A társulás által ellátott szociális alapszolgáltatási feladatokhoz kapcsolódó támogatás 
Családsegítés 37 234 163.-
Házi segítségnyújtás 13 564 000.-
Nappali ellátás 13 740 000.-
Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás 5 016 000.-
Támogató szolgálat 3 500 000.-
A társulás vagy az intézményi társulások által fenntartott és szervezett, a személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti alapellátások alapján az ellátási körzetbe tartozó 0-18 éves gyermekek száma után járó támogatás 45 137 358.-
Belső ellenőrzési feladat 20 295 000.-
A társulás által vállalt közszolgáltatások általános működési támogatása 104 147 613.-
Megye összesen: 301 160 802.-
Területfejlesztési feladatok
A társulások egyik meghatározó területfejlesztési feladata a kistérségi koncepció, és program elkészítése, elkészíttetése, valamint azok megvalósítása.
A megye 9 statisztikai kistérségéből 2 társulás (Hajdúszoboszlói, Püspökladányi) rendelkezik fejlesztési koncepcióval, 4 társulásnál (Balmazújvárosi, Berettyóújfalui, Debreceni, Derecske-Létavértesi) ennek elkészítése folyamatban van, 3 társulásnál (Hajdúböszörményi, Polgári, Hajdúhadházi) a társulási tanács általi elfogadásra vár a koncepció.
A társulások többsége igénybe vette a Belügyminisztérium 2004. évi támogatását, amely megyei szinten összesen 332 300 eFt volt a következő elosztás szerint:
Kistérség Összeg (e Ft)
Balmazújvárosi  90 000
Hajdúböszörményi 16 900
Hajdúszoboszlói 12 000
Hajdúhadházi 15 900
Polgári 80 000
Derecske-Létavértesi 100 000
Berettyóújfalui 17 500
2004. évben a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlése Regionális Kapcsolatok Bizottsága 3 kistérség (Balmazújvárosi, Hajdúböszörményi, Derecske-Létavértesi) koncepciójának elkészítéséhez nyújtott kiegészítő forrást 950 000.- Ft összegben.
Területfejlesztési célú pályázatok
A Hajdú-Bihar megyei kistérségi társulások 2005. évben végzett pályázati tevékenysége:
a.) LEADER+ program

Társulás Célok Pályázott összeg
(millió Ft)
Balmazújvárosi Kistérség Többcélú Társulása és a Polgári Kistérség Többcélú Társulása Hortobágy és mellyéke akciócsoport
– a helyben megtermelt ökotermékek és egyéb termékek hozzáadott értékének növelése
– egységes védjegy kialakítása
– komplex turisztikai termékcsomag kialakítása
– helyi szakemberek képzése
– helyi kulturális értékek és hagyományőrző tevékenységek támogatása
– természeti és környezetvédelmi tevékenységek, vízi élőhelyek támogatása 100
Derecske-Létavértesi Kistérség Többcélú Kistérségi Társulása Érmellék akciócsoport
– térségi mezőgazdasági és kisipari termékek piacra jutásának elősegítése
– Érmelléki turizmus fejlesztése
– térségi marketing
– oktatás, munkaerőforrás képzés
Derecske térségi akciócsoport
– mezőgazdasági termékek diverzifikációja
– alternatív energiaforrások hasznosítása
– helyi termékek piacra jutásának elősegítése
– közösség fejlesztő módszerek és lehetőségek biztosítása
– helyi szereplők közösségi részvétele és a szervezettség javítása a vidék fejlesztése érdekében
– térségi turizmus 100
Hajdúszoboszlói Kistérségi Többcélú Társulás – térségi turizmus
– vidéki élet és –munkalehetőségek javítása, a vidéki jólét növelése
– életképes vidéki közösségek kialakítása, az együttműködési képesség és szervezettség javítása
– új, fenntartható jövedelemszerzési lehetőségek teremtése 100
Sárréti Többcélú Kistérségi Társulás A Sárréti Kistérségi és Turisztikai Fejlesztési Koncepció kialakítása 100
Hajdúböszörményi Kistérségi Területfejlesztési Társulás Hajdú-versenyképesség (Ha-ver akciócsoport)
– népesség megélhetőségnek javítása, népesség megtartó képesség javítása
– helyi közösségek összetartó erejének növelése
speciális célok:
– versenyképesség javítás
– foglalkoztatási gondok enyhítése
– összefogás, együttműködés koordináció kialakítása 100
b.) vidékfejlesztési menedzser álláshelyek elnyerése,
c.) közmunkaprogram.
A társulások több kistérségi szintű fejlesztést – szennyvíz–elhelyezés, foglalkoztatás, úthálózat-fejlesztés, környezetvédelmi, hulladékgazdálkodási – terveznek a jövőben végrehajtani.
Közoktatási feladatellátás és fejlesztési elképzelések
Figyelembe véve a közoktatás jelenlegi problémáit (csökkenő gyermek-, tanulólétszám, egyenlőtlen feltételrendszer, gazdaságtalan működtetés, forráshiány, színvonalbeli különbség az egyes intézmények nevelő-oktatómunkájában, az esélyek különbözősége az egyes közoktatási szolgáltatásokhoz való hozzáférésben, stb.) e célok megvalósítása csak a települések együttműködésével és a feladatok ellátásában kialakított munkamegosztással lehetséges. Csak így biztosítható, hogy az egyenlőtlenségek csökkenjenek, a közoktatási szolgáltatások elérhetőbbek legyenek mindenki számára.
Az együttműködésben – az országos tendenciához hasonlóan – az elmúlt egy-másfél évben egyre jelentősebb és hatékonyabb szerepet töltenek be a kistérségek és a kistérségi társulások megyénkben is.
A megyében működő kilenc kistérségi társulás közül öt lát el többcélú kistérségi társulás keretében közoktatási feladatokat.
Szociális, egészségügyi feladatok
A Hajdú-Bihar megyében létrejött 9 statisztikai kistérségből 4 társulás (Püspökladányi, Derecske-Létavértesi, Balmazújvárosi, Berettyóújfalui) vállalta fel szociális feladatok kistérségi szintű ellátását. A társulások következő területeken látják el közösen szociális alapszolgáltatási feladataikat: családsegítő szolgálat, házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, gyermekjóléti szolgálat, szociális információs szolgáltatás, idősek klubja.
A szolgáltatásokat a Berettyóújfalui és Püspökladányi kistérségben mikrotérségi társulásban biztosítják a települések. A társulások jelenleg nem tervezik megyei önkormányzati kötelező feladatok közé tartozó szociális feladatok átvételét.
Megye és kistérségek
A megyei önkormányzat által elkészített koncepciók, tanulmányok (pl. közoktatási fejlesztési terv, környezetvédelmi koncepció, a közlekedési infrastruktúra változásának hatása, kistérségi központok elérhetősége tanulmány, stb.) a kistérségek fejlesztési koncepciójának, programjának elkészítését segítheti.
A megyei önkormányzat fontosnak tartja, hogy a megyében működő kistérségek feladataikat sikeresen lássák el, rendelkezésre áll bármilyen szakmai kérdésben, aktuális, naprakész tájékoztatásban.
A közoktatás területén a pedagógiai szakszolgálatok és szakmai szolgáltatások biztosításával, s a sajátos nevelési igényű tanulók nevelésével-oktatásával kapcsolatos önkormányzati feladatok ellátásával összefüggésben – a többcélú kistérségi társulások szándéka és tervei szerint – van lehetőség a jövőben az együttműködésre. A megyei önkormányzat az elmúlt években a pedagógiai szakszolgálati feladatellátást önként felvállaló önkormányzatokat együttműködési megállapodás alapján támogatásban részesítette (2005. évben 9 millió 427 ezer Ft.).
A Hajdú-Bihar Megyei Európai Információs Pont a megye valamennyi kistérségében nyitott alpontot, illetve EU-tantermet, ezzel is szolgálva a megye lakóinak uniós információkkal történő ellátását.
A megyei önkormányzat a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Kht-val közösen az Észak-Alföldi Régió 2007-2013 programozási időszaka, a Nemzeti Fejlesztési Terv II. Stratégiai Programja elkészítéséhez szükségesnek tartotta, hogy a megye kistérségeiben összegyűjtse a projektelképzeléseket. Társadalmi egyeztetésükre rendezvényeken került sor, ahol lehetőség nyílt a projektek megvitatására, véleményezésre, javaslattételre, a szükséges kiegészítésekre.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu