Kisebbségi önkormányzatok Pomázon 2002/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Portré

Kisebbségi önkormányzatok Pomázon 2002/4

IV. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Czink József dr.
jegyző
Pomáz

Pomáz Város évszázadok óta többnemzetiségű település, a magyarok mellett jelentős számban élnek itt németek, szerbek, szlovákok és cigányok. Településünkön ezért is nagy jelentősége volt a helyi kisebbségi önkormányzatok megválasztásáról szóló törvény megalkotásának. 1994 óta napjainkig a településen folyamatosan működik a német- a szerb, illetve a cigány kisebbségi önkormányzat.

 


A jelenlegi ciklusban a települési önkormányzatban is van képviselőjük az említett kisebbségeknek. Itt kell megjegyeznem, hogy a jelenlegi ciklusban – a választójogi törvény jó szándékaival visszaélve – a település önkormányzat képviselője lett olyan jelölt is, akinek a szlovén nemzetiséghez semmi köze nincs, (az illető magyar származású, aki egyidejűleg a német kisebbségi önkormányzat tagja is) sőt úgy lett képviselő, hogy a településen egyetlen szlovén lakos sem él. Szerintem e tekintetben feltétlenül szükséges lenne a választójogi törvény módosítása.
Nagyon fontos eredménynek tartjuk, hogy még az előző ciklusban sikerült mindhárom kisebbségi önkormányzat részére székházat biztosítani megfelelő telekkel együtt. A kisebbségi önkormányzatok kisebb támogatással maguk gondoskodtak a székházak berendezéséről, felszereléséről, helyi központjuk kialakításáról.
Külön megemlítem a szerb kisebbséget illetően, hogy már a rendszerváltás előtt sikerült részükre a korábban államosított volt egyházi ingatlanokat – a kisebb állami házak értékesítésére vonatkozó jogszabály alapján – gyakorlatilag jelképes vételárért visszajuttatni.
A települési önkormányzat nehéz anyagi helyzete ellenére a kisebbségi önkormányzatok működéséhez is folyamatosan hozzájárult az állami támogatáson felül.
Megfelelő személyi kapcsolat alakult ki a kisebbségi önkormányzatok vezetése, a települési önkormányzat, a polgármester és a jegyző között. Ennek tudható be, hogy a jugoszláviai háború idején az ebből eredő konfliktusokat sikerült elkerülni, a helyzetet megfelelően kezelni.
Az itt élő kisebbségeknek számarányukhoz képest nagyobb a jelentőségük a helyi közéletben, de elsősorban a helyi kulturális életben.
A külkapcsolatok erősítése terén igen jelentős szerepet tölt be a német kisebbségi önkormányzat és a Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület. Enélkül nem lenne igazi partnerkapcsolat a németországi testvértelepülésekkel. Tudni kell, hogy Pomázról a II. világháborút követően több mint ezer német ajkú lakost telepítettek ki Németországba. A németországi Waldangeloch-ban Pomázi helytörténeti Múzeum működik. A helyi német kulturális egyesület a testvértelepülések segítségével és települési önkormányzati segítséggel a város által ajándékozott telken vendégházat és egyesületi székházat épített.
A cigány kisebbségi önkormányzat jelentős szerepet vállalt és vállal a helyi közbiztonság javításában. Jó az együttműködésük a szociálpolitikai feladatok végrehajtása kapcsán (segélyezés stb.). Együttműködésünkkel az elmúlt 8 évben számos rászoruló cigánycsalád lakáskérdését tudtuk megoldani.
Valamennyi helyi kisebbségi önkormányzat aktív részese a kulturális életnek. A szerb Opanke együttes országos hírnévre tett szert, de jelentősek a német nemzetiség által évenként szervezett nemzetiségi találkozók, folklór fesztiválok, a cigány szüreti mulatságok, stb.
Összességében megállapítható, hogy településünkön sikerült a jogszabályi kereteket tartalommal is megtölteni, s a helyi kisebbségek a hagyományok őrzése mellett tevékeny részesei a jelen közéleti feladatainak és a jövő formálásának.

Dr.Czink József
1941-ben született Budapesten, Szentendrén járt gimnáziumba. A jogi diplomát 1964-ben a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte meg. Ezt követően a Pest megyei – és a volt Pestvidéki Járásbíróságon volt fogalmazó.
1965-től a Szentendrei Járási Tanács VB. Igazgatási Osztályvezetője és a járási munkaügyi döntőbizottság elnöke, majd 1970-től a Dunabogdány és Vidéke ÁFÉSZ igazgatósági elnöke volt. 1975-1977 között jogtanácsos a Középdunamenti Vízgazdálkodási Társulatnál (Pomáz).
1977. óta dolgozik jelenlegi munkahelyén, korábban, mint Pomáz Nagyközség VB. titkára, majd 1990 óta a település jegyzője, 2000. július 1-től, mint Pomáz Város jegyzője.
A Magyar Köztársaság Elnöke 1996-ban a Magyar Köztársaság "Ezüst Érdemkeresztje" kitüntetést adományozta számára.
Nős, két leánygyermeke és négy unokája van. 1977 óta él Pomázon.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu