Köztisztviselői Nap, Dunaharaszti 2002/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Portré

Köztisztviselői Nap, Dunaharaszti 2002/4

IV. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Kollonay Enikő dr.
címzetes főjegyző
Dunaharaszti

A köztisztviselői munka magas színtű elismerésének megnyilvánulása a Köztisztviselők Napja jogintézményének a köztisztviselői törvénybe iktatása. Az 1997 évi CI. törvény a köztisztviselők napját július 1-jében határozta meg. A 2001. évi XXXVI. tv. pedig munkaszüneti nappá nyilvánította.

 


Az köztisztviselői nap első megünneplésére 1998 – ban került sor. Ráckeve vendégül látta a környékbeli települések köztisztviselőit, polgármestereit. A vendéglátásból hagyomány lett, 1999–ben Dunavarsány, 2000-ben Szigetszentmiklós, 2001-ben pedig Dömsöd volt a vendéglátó ezen a napon. 2002 július 1-jének megünneplését Dunaharaszti vállalata.
Február derekán kezdődött el az ünnepség megtervezése. Hol legyen a helyszín? 400-500 fő befogadására melyik intézmény alkalmas? Egyszerre támadt az ötlet, legyen a helyszín a tóparti UNIVERSUM kemping. Következett a műsor összeállítása, sport programok megbeszélése, feladatok kiosztása, legvégül a meghívók elkészítése.
Vándorkupa alapítását határoztuk el. Ez után majd a vendéglátó önkormányzatnál marad a kupa egy évig.
A meghívottak köre a környékbeli 22 település köztisztviselőiből, polgármestereiből és helyi képviselőkből állt. 400 főre számítottunk, ehhez képest közel 600 vendég érkezett.
A vendégek reggel ½ 9-től folyamatosan érkeztek. Luttenberger Gusztáv polgármester és dr. Kun Józsefné aljegyző személyesen üdvözölt mindenkit. E közben a Taksonyi Szigeti Fiúk zenekara vidám sramlizenét játszott, A vendégeket unikummal kínáltuk illetve egy városi címerrel ellátott esernyővel ajándékoztuk meg Őket. 10-óra körül minden vendég megérkezett. A programnak helyet adó, 500 főt befogadó sörsátor szűknek bizonyult. Egy kis riadalom támadt, hova ültessük Őket, azonban a segítség gyorsan megérkezett. Több asztal, pad elhelyezésével azonnal megoldódott a helyzet.
A Polgármester úr rövid, humorral fűszerezett megnyitóbeszédet mondott. Következtek a különböző műsorszámok. A Dunaharaszti Német Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület Tánccsoportja lendületes néptánc bemutatóval fogta közre a pécsi Daniel Speer Brass Sextett társulatának show műsorát, amely műfaji kötöttség nélkül szólaltatta meg a jazz – musical – operaműfaj slágereit.
Az ünnepnap szenzációja az ökörsütés volt, amelynek látványa és ínycsiklandozó illata határozottan emelte a hangulatot. Délre megsült a szakszerűen elkészített, finoman pácolt ökör, amelyet a vendégsereg becsülettel, az utolsó morzsáig el is fogyasztott. Ezután nehéz volt a jóllakott vendégeket a délutáni sport-vetélkedőkhöz csalogatni. Felfrissülésre csábított a tó kellemes vize, egy kis sziesztára, elnyújtózásra pedig az árnyas nyárfaliget. Mindez nagyszerű kikapcsolódást nyújtott. Azonban a „szűk haza” iránti elkötelezettség szinte mindenkit sarkallt a sport-vetélkedőn való, cselekvő részvételre, vagy a lelkes szurkolásra. Strandröplada, foci, kötélhúzás, valamint petang csapatversenyekre lehetett benevezni. (Petang egy ügyességi „golyós” játék.) A délután színfoltja volt a dunaharaszti repülőmodellezők helikopteres bemutatója
A csapatversenyeken tisztességesen küzdöttek (és szurkoltak) a kollégák. Végül igen szoros küzdelem alakult ki. A nap végére sikerült eredményt hirdetni, és győzteseket avatni. Nagy lelkesedés fogadta a díjkiosztást, mert a helyezettek egy-egy üveg pezsgővel lettek megjutalmazva.
A koraesti órákban a sörsátor körül összegyülekeztek a nap végéig kitartó vendégek, akik ezen a kánikulai napon strandoltak, sportoltak, kikapcsolódtak. Mindenki elismerte, hogy ez a nap nagyszerűen sikerült.
Ugye megérdemeltük, kedves köztisztviselők.


Záradék:
Két település jegyzője–Vörös Benjáminné, Délegyháza, Stáhly István, Ráckeve- és jómagam Dunaharaszti jegyzője nem tudtunk elejétől részt venni a vidám ünnepen, hiszen egy másik, igen megtisztelő ünnepségben volt részünk az Országházban
Mindhárman elnyertük a Címzetes Főjegyzői címet, amelyet a Miniszterelnök adott át.
Köszönjük mindazoknak, akik munkánkat segítették és segítik.
Dunaharaszti ünnepségre l/2 2-kor érkeztünk,  ahol szívből jövő, őszinte ünneplés fogadott.
Köszönjük.
 

 


Dr Kollonay Enikő
1947-ben született Budapesten.
1983-ban, megszerzi a jogi diplomát, majd 1984-ben jogtanácsosi szakvizsgát tesz.
1984-től 1985-ig munkaügyi osztályvezető a Pestvidéki Vendéglátó Vállalatnál.
1686-tól 1989-ig a Belkereskedelmi Minisztérium Törvényességi Felügyeletén ellátja a Vállalati Tanácsok által irányított állami vállalatok törvényességi felügyeletét.
1989-től 1991-ig az AUTÓTECHNIKA kereskedelmi Vállalatnál igazgatási osztályvezető.
A jegyzői pályát 1991. január 1-jén kezdi el Dunaharasztin.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu