A Heves Megyei Bűnmegelőzési Közbiztonsági és Áldozatvédelmi Bizottság 2002/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közbiztonság

A Heves Megyei Bűnmegelőzési Közbiztonsági és Áldozatvédelmi Bizottság 2002/5

IV. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Kocsis Irén Mária r.alezredes



A Rendőrség egyik alapvető feladata a bűnmegelőzés, amely két részre osztható. Egyrészt a saját feladatai ellátásával, mindenek előtt a felderítés növelésével és a közterületek hatékony védelmével kell segítenie az állami és társadalmi megelőzést, másrészt cselekvő részt kell vállalnia a megelőzés állami, társadalmi intézményrendszerében.

 

Az Ötv. szerint az önkormányzatok felelősek az adott település közbiztonságáért.
A bűnmegelőzési és közbiztonsági bizottságok létrehozását és működését az a szükségszerűség indokolta és indokolja, hogy sem a rendőrség, sem az önkormányzatok nem képesek egyedül maradéktalanul megvalósítani a megfelelő közbiztonság megteremtéséhez és megőrzéséhez végrehajtandó feladatokat. A cél közös, a területen élő állampolgárok jó életminőségének biztosítása, amelyhez szorosan hozzátartozik a közbiztonság és az állampolgárok megfelelő szubjektív biztonságérzete. Ennek elérésben kölcsönösen egymásra vagyunk utalva.
Ezért kezdeményezte a Heves megyei rendőr-főkapitányság 1997-ben megyei szinten közös bűnmegelőzési és közbiztonsági bizottság megalakítását, melynek létrehozásáról a Heves Megyei Közgyűlés határozattal döntött.
A Bizottság tagjai mindazon megyei állami, önkormányzati, társadalmi szervezetek vezetői, akiknek a feladata, tevékenysége kapcsolódik a bűnmegelőzéshez, vagy bűnmegelőzési jellegű. A mai bűnügyi helyzet és a rendőrség részére rendelkezésre álló lehetőségek (létszámviszonyok, technikai feltételek korlátozottsága stb.) megkövetelik, hogy minél szélesebb körben támaszkodjunk a civil szféra segítségére, akti részvételekére a helyi közbiztonság megteremtésében. Ezen kívül a civil szervezetek egészen másként, sokszor jóval érzékenyebben, életszerűbben érzékelik a jogsértéseket, a helyi közösség számára problémát jelentő jelenségeket, mint a rendőrség. Véleményük, helyzetelemzésük alapján a rendőri munkában is más prioritásokat lehet, vagy kell meghatározni egy-egy területet érintően.  Természetesen ez működik visszafelé is, a rendőrség jelzése, helyzetelemzése is visszahat a területen működő civil szervezetek tevékenységében a főbb súlypontok meghatározására. A civil szféra minél szélesebb körben történő bevonását prezentálja a megyei bizottság színes összetétele is.
A Megyei Bizottság feladata koordináció a megyében működő állami, önkormányzati és társadalmi szervezetek bűnmegelőzési tevékenysége között, iránymutatás, ajánlások kidolgozása a helyi önkormányzatok, illetve a helyi bűnmegelőzési bizottságok felé, és a saját, munkatervében meghatározott feladatok végzése. A prioritások között került meghatározásra a közterületek biztonsága, a vagyonvédelem, a gyermek- és ifjúságvédelem, kábítószer-megelőzés áldozatvédelem.
A Megyei Önkormányzat költségvetést is biztosított a Bizottság részére, amelyből különböző prevenciós programokat lehetett megvalósítani.
A Megyei Bizottság támogatásával megvalósult bűnmegelőzési programok:
– Védőnő program (életvezetési, bűnmegelőzési ismeretek propagálása a megyében élő többszörösen hátrányos helyzetű fiatal anyák, leányanyák, hátrányos helyzetű fiatalok részére, szakmai rendezvények, csoportfoglalkozások keretében – közel 900 fő vett részt rajta)
– kortársképzés (kábítószer-megelőzés) – ÁNTSZ
– propaganda kiadványok készítése (vagyonvédelem, kábítószer-megelőzés témakörben)
– kábítószer-megelőzési konferencia szervezése
– Drog témájú szakirodalom bővítése (ÁNTSZ)
– Polgárőrség támogatása
– „Együtt Veled Biztonságodért” bűnmegelőzési vetélkedő a megyében működő általános iskolák részére
Heves megyében a megyei Bűnmegelőzési Bizottságon kívül Egerben, Gyöngyösön, Hatvanban és Füzesabonyban működik helyi bűnmegelőzési és közbiztonsági bizottság.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu