NAP-NAPTÁR 2001/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Lazíts!

NAP-NAPTÁR 2001/1

III. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Farkas Katalin



A Nap-naptár kicsit olyan, mint egy fordított horoszkóp-könyv: az év minden egyes napjáról megmondja az igazat – visszamenőleg. Jóval pontosabban és – szerintem – szórakoztatóbban, mint a csillagjegyekhez kötött napi jóslások.

 


Nem találkoztam még ilyen gyűjteménnyel. Alcíme szerint: Mi történt ma a nagyvilágban? Sem idő, sem tér nem szab határt a kalandozásnak – csupán a naptár. Tartalmazza uralkodók, pápák és politikusok színrelépésének és elmúlásának pontos dátumát, jelentős filmek és színdarabok bemutatójának napját, fontos találmányok megszületésének, hadüzenetek és békeszerződések kihirdetésének, hegycsúcsok meghódításának és hajótöréseknek a dátumát, s természetesen a „világnapokat” és a névnapokat is. Nem sorolhatok fel minden témát, de a könyv végén közölt mutató alapján szinte bármiről és bárkiről megtudhatjuk, milyen naphoz kössük.
Az év minden napjáról talált a gyűjtemény összeállítója, Cs.Nagy Zoltán valami fontos, vagy nem fontos, de érdekes tényt. Ha az évszámot ismertem is, ebből a könyvből tudtam meg, hogy január 14-én halt ki az Árpád-ház, III. András királyunk elhunytával, éppen 700 éve! 100 éve, január 22-én halt meg Viktória angol királynő (64 év uralkodás után!), akiről hazájában a XIX. század második felét, a „viktoriánus kort” elnevezték. Március 10-én született 71 évvel ezelőtt Iharos Sándor sokszoros világcsúcstartó hosszútávfutó, és e napon, 1990-ben írta alá Horn Gyula magyar és Eduard Sevarnadze szovjet külügyminiszter a szerződést a Magyarországon állomásozó szovjet csapatok kivonásáról. 1968. április 4-én mutatták be az első magyar színes tv-filmet (A koppányi aga testamentuma), és e napon halt meg 80 éves korában Perczel Zita színésznő. A Föld Napján, április 22-én született Immanuel Kant német filozófus és Jack Nicholson amerikai filmszínész (jó 200 év különbséggel). 173 éve, május 20-án tartották Pesten az első lóversenyt, és 30 éve, június 1-jén került forgalomba a 10 forintos fémpénz. Május 31., a Dohányzásmentes Világnap egyben Luxemburgi Zsigmond német, magyar és cseh király német-római császárrá koronázásának napja.
Sokáig tallózhatnék még az érdekes és meglepő adatok között, s remélem, Önök meg is teszik. De nem állom meg, hogy bele ne lapozzak a februári nap-naptárba, és ide-idézzem a legérdekesebb eseményeket, hogy a Jegyző új számának olvasásakor „naprakészek” legyenek!
Február 10-én, ugyanabban az évben született Komlós Juci és Bessenyei Ferenc, néhány évvel később Göncz Árpád! 1982 február 12-én avatták fel a Budapest Sportcsarnokot (élt majdnem 18 évet). Február 13-án hunyt el Vak Béla királyunk (860 éve), és Richard Wagner német zeneszerző. A későbbi Valentin-napon, február 14-én történt 222 évvel ezelőtt, hogy bennszülöttek agyonverték James Cook angol felfedezőt, Ausztrália és Óceánia nagy utazóját. 1833. február 15-én volt a Bánk bán első előadása Kassán. Egyazon februári napon néhány év eltéréssel hunyt el Martin Luther német reformátor és Michelangelo Buonarotti olasz művész-zseni. S még a csak 4 évente visszatérő szökőnapról, február 29-ről is találunk fontos adatokat: 1792-ben e napon született Rossini olasz zeneszerző, s 200 évvel később a szökőnapon hunyt el Karinthy Ferenc író.
Remélem, kedvet kaptak a könyv böngészéséhez. Barátságos, 500 Ft körüli áron juthatnak hozzá a Szalay Könykiadó újdonságához.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu