Az helyi önkormányzatok együttműködési formái 2001/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közigazgatási reform

Az helyi önkormányzatok együttműködési formái 2001/1

III. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Borsné Tolnai Mária
jegyző
Tarján

A helyi önkormányzatokról szóló 199o. évi LXV.tv. (Ötv.) jelenleg a következő önkormányzati együttműködési formákat ismeri: hatósági igazgatási társulás; intézményi társulás; egyéb társulások; körjegyzőségek; társult képviselő-testület.

 

A fentieken túl egyéb együttműködési lehetőségek is léteznek, melyekben a helyi önkormányzatok is részt vehetnek, ezeket azonban már nem az Ötv., hanem a Gt., a Ptk., ill. a területfejlesztésről és –rendezésről szóló törvény tartalmazza. Bármilyen típusú önkormányzati együttműködési formáról beszéljünk is, a cél minden esetben az adott feladat, szolgáltatás szakszerűbb, gyorsabb, sőt gazdaságosabb ellátása, ugyanakkor az önkormányzatiság érintetlenül hagyása, a költségek, a részt vevő önkormányzatok pénzügyi eszközeinek kímélése.

Településünk részt vesz két hatósági igazgatási, egy intézményi társulásban és területfejlesztési társulásban is. Úgy gondolom, valamennyi társulás hatékonyan, jól működik és az önkormányzat, a község lakossága az előnyeit élvezi. A társulások több éve léteznek. A két hatósági igazgatási társulás közül az egyik tatabányai székhellyel szabálysértési ügyintézést lát el – a megyeszékhely községünkből könnyen, gyorsan elérhető -, a másik a kiemelt építéshatósági feladatellátást biztosítja Tarján és a szomszédos Héreg község lakói számára tarjáni székhellyel. Ezen utóbbi társulás működéséhez mind a társult település – társulási megállapodás alapján -, mind a központi költségvetés hozzájárul.

Az intézményi társulás szintén tarjáni székhellyel működik. A német nemzetiségi és kétnyelvű oktatást nyújtó általános iskolánk fogadja a szomszéd Vértestolna felső tagozatos tanulóit, valamint a 2ooo/2oo1-es tanévtől Héreg 5. osztályos, majd az elkövetkező tanévekben 6., 7. és 8. osztályos diákjait is. A társult települések elégedettek az intézményi társulással, hiszen helyben nem tudják biztosítani az ellátást költségvetési, pénzügyi problémáik miatt, ugyanakkor az érintett gyermekkör lakóhelyéhez közeli iskolában tanulhat. Számunkra pedig a központi költségvetés évi 2o.ooo,-Ft támogatást ad a társulásban részt vevő gyermekek után. A Tatabánya és Környéke Területfejlesztési Társulásnak szintén évek óta tagja Tarján; a társulás koordinálja a térség gazdasági, kulturális és infrastrukturális programjait, egyezteti az önkormányzatok szükségleteit, lehetőségeit. A feladatellátás hatékonyságát növeli továbbá településünkön közalapítványok, egyesületek működése, a gyermekjóléti szolgáltatás és egyéb szolgáltatások, valamint a családsegítés vállalkozásokkal kötött megbízási, ellátási szerződés formájában történő ellátása.

Saját tapasztalataim alapján valamennyi képviselő-testületet, polgármestert és jegyzőt bíztatok a különböző társulási lehetőségek kihasználására, mivel ezek a formák a települések önállóságát nem sértik, ugyanakkor hatékonyabb és olcsóbb feladatellátásra képesek.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu