A Jegyzők Országos Szövetségének Hírei 2001/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Portré

A Jegyzők Országos Szövetségének Hírei 2001/3

III. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Dr. Balázs János körjegyző Mecseknádasd és Óbánya



1. A Jegyzők Országos Szövetségének munkájáról szóló beszámolómat nemzetközi vonatkozású hírrel kezdeném. A Cseh Jegyzők szövetsége elnökétől – Zamazal Úrtól – levél érkezett, amelyben a Jegyzők Országos Szövetségének elnökét egy nemzetközi kezdeményezésről (konferenciáról) tájékoztatták.

 


A konferencia résztvevői – Csehországból, Szlovákiából, Lettországból, Lengyelországból és Ukrajnából érkeztek – megvitattak sok aktuális kérdést, valamint a jövőbeni együttműködés lehetőségét. Elküldték a Jegyzők Országos Szövetségének az általuk aláírt nyilatkozatot, amelyben Magyarország jövőbeni aktív részvételének lehetőségét fogalmazták meg.
Ennek lényege, hogy információt cserélünk, a jobb tájékozódási lehetőség érdekében kapcsolatot tartunk egymással, megpróbáljuk megérteni egymás országainak idevonatkozó szervezeti felépítését, mint a jövőbeni együttműködés lehetséges alapját. Kezdeményezzük outline létrehozását a helyi rendszerekkel és a Cseh valamint Szlovák szövetségekkel. Együttműködésünk aktuális és érdeklődésünkre számot tartó projectekben, kezdeményezzük egy UDIT-alapú tanulmány elkészítését. „A Jegyzők és Közigazgatási vezetők szerepe Európában”.
A JOSZ Elnöksége a deklarációt megismerve egyetért a konferencián megfogalmazottakkal, és a jövőben részt kíván venni a közös munkában.

2. Folyamatosan véleményeztük a minisztériumok által megküldött jogszabálytervezeteket, többek között a hulladékok jegyzékéről szóló anyagot, a veszélyes hulladékkal kapcsolatos tevékenységek feltételeiről szóló anyagot, a helyi önkormányzatok 2002. évre szóló címzett támogatási igénybejelentéshez előírt beruházási koncepció tartalmi követelményeiről szóló anyagot, valamint az iskolai sporttevékenységről, az iskolai sportkörről és a sportiskoláról szóló anyagot.
3. Elnökségi Ülést tartottunk, amelynek témája a köztisztviselői törvény módosításának megvitatása, az ülésünkön részt vett Dr. Dudás Ferenc BM Közszolgálati Főosztályvezető, akinek írásban is átnyújtottuk 10 oldalas véleményünket. Itt kívánom megjegyezni, hogy e Ktv. módosításról szóló elnökségi véleményt, illetve annak egy részét több regionális lapban, többek között a Dél Magyarországban és a kaposvári Megyei Lapban is leközölték.
4. Jegyzők Országos Szövetsége éves nagyrendezvény tartását határozta el, ennek keretében küldöttgyűlés, választmányi gyűlés tartását is. Előzetes információk birtokában megállapodtunk helyszínben, időpontban, tervezett témákban, napirendekben. A jövőben mindenképpen tervezni szeretnénk a Közigazgatási Karral egy együttes nagy rendezvény tartását. Úgy ítéljük meg, erre az együttműködési megállapodásunk is kellő alapot ad, de az általuk már korábban külön meghirdetett szeptemberben tervezett rendezvény bekapcsolódásába annál is inkább sem volt lehetőségünk, hogy alapszabályi kötelezettségünknek nem tudtunk volna eleget tenni, ha e későbbi időpontban tartottuk volna rendezvényünket. (a bekapcsolódásra annak ellenére, hogy Közigazgatási Karnak javasoltuk a közös rendezvény tartását, felkérést nem is kaptunk.)

Dr. Balázs János

A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát. Több mint 30 éve dolgozik a helyi közigazgatásban. 1982-től vb titkár, 1990-től Mecseknádasd és Óbánya községek körjegyzője.
JOSZ tag 1995-től, 2000-ben beválasztották a JOSZ elnökségbe, 2001-től a Jegyző Szerkesztőbizottság tagja.
Nős, felesége pedagógus, lánya angol-német szakos bölcsész, fia főiskolai hallgató.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu