Körjegyzőség működése 2001/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közigazgatási reform

Körjegyzőség működése 2001/2

III. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Kapitányné Babos Irén körjegyző Dunaszeg-Dunaszentpál Községek Körjegyzősége



Dunaszeg (1659 fő) és Dunaszentpál (596 fő) községek a Szigetközben a Mosoni Duna közvetlen partján helyezkednek el, Győr és Mosonmagyaróvár között. Két volt közös tanácshoz tartozó település.

 

Évekig elhúzódott a tanácsi vagyon megosztása, amely bizony több fordulós, heves viták, gyűlölködések színtere volt. Úgy érezték a dunaszentpáliak, hogy a tanácsrendszerben semmit nem fejlődtek, elnyomásban voltak, a körzetesítés emléke élt bennük. Több éven át jegyzői problémával küzdöttek, mivel főállású jegyzőt alkalmazni nem tudtak, 4 órás jegyzői állást hirdettek . Több jelentkező volt, de nem találtak számukra elfogadhatók. Ezért 1997-ben a képviselőtestület és a polgármester felvette a kapcsolatot velem, mint Dunaszeg község jegyzőjével.
Dunaszeg község polgármestere és képviselőtestülete  hozzájárult és támogatta a jegyzői munka e formában történő megoldását Nem titkolt szándékkal, bízva abban, hogy így közelebb kerülhet egymáshoz a két település, a korábbi ellenségeskedés fokozatosan megszűnik és előbb vagy utóbb felismeri Dunaszentpál, hogy a Körjegyzőséget is létre lehet hozni, önkéntesen, a saját érdekeiket és a költségtakarékosabb megoldásból származó előnyöket kihasználva .
Két év után Dunaszeg község Képviselőtestülete nem járult hozzá tovább a dunaszentpáli jegyzői munka ellátásához, de felajánlotta, a körjegyzőség létrehozását.
1999. januárjában – a két település – döntésének megfelelően a Körjegyzői állás meghirdetésre került, majd 1999. május 31-vel a körjegyzőséget a két település együttes ülésen létrehozta, elfogadta a körjegyzőségre vonatkozó megállapodást, az alapító okiratát, kinevezte a körjegyzőt, aki azonos volt a jegyzővel, azaz jómagam jegyzőből körjegyzővé váltam.
A költségek megosztásának sajátos formáját választva, amellyel még a körzetesítés gondolatát is elvetették. Dunaszentpál község az állandó ügyfélfogadás biztosításához és a körjegyzőség székhelyen szükséges munkák elvégzéséhez 2 fő ügyintéző köztisztviselő teljes személyi juttatásait és járulékait 100%-ban téríti, Dunaszeg község pedig a 4 fő ügyintéző és 1 fő fizikai alkalmazott személyi juttatásai és járulékait. A körjegyző személyi juttatásait és járulékait a körjegyzőségnél jelentkező, a kimondottan a körjegyzői munkához tartozó fenntartási, működési költségek fedezéséhez a költségvetési törvényben meghatározott lakosság szám arányában járulnak hozzá, mégpedig úgy, hogy a költségvetésből levonják az állami költségvetés által biztosított központi támogatást, és a különbözetet térítik.
A Dunaszentpál, Dunaszeg község önkormányzata a saját költségvetésében biztosítja a saját hivatalában ügyfélfogadáshoz, ügyintézéshez használt helyiségekben felmerülő működési költségek fedezetét. A körjegyzőség tényleges kiadásairól és bevételeiről tételes elszámolás készül, amit a zárszámadással egyidejűleg elfogad a két testület együttes ülésükön.
A Körjegyzőséghez tartozó községek polgárainak jogos igénye az, hogy minél kevesebb után járással, utazással, lehetőség szerint helyben intézhessék államigazgatási, önkormányzati hatósági ügyeiket. A helyszíni ügyfélfogadás törvényi előírása is ezt szolgálja A községek nagysága és a jelentkező feladatok miatt igény volt és van arra, hogy két köztisztviselő teljes munkaidőben a községben dolgozzon. Én, mint körjegyző, a megállapodásban és az SZMSZ-ben meghatározott napokon és időben ügyfélfogadást tartok, de a hét bármely napján, ha szükséges, átmegyek, és intézem a dunaszentpáli polgárok ügyeit, és a dunaszegi lakosság sem kerül ezáltal hátrányba.

A körjegyzői munka ilyen körülmények között végzése nem könnyű feladat, hisz két képviselőtestülettel, két polgármesterrel kell együtt dolgozni. Mindkét önkormányzat, település más lehetőségekkel, adottságokkal rendelkezik, különböző beállítottságú, tipusú lakók élnek.
A képviselőtestületi ülések előkészítése, és azokon való részvétel, a hozott határozatok végrehajtásnak megszervezése, bizony heti 40 órában nem oldható meg, hisz minden testületi ülés este van.
Bízom abban, hogy a Körjegyzőség, mint önálló intézmény hosszú távra jött létre, és a körjegyző és a köztisztviselők a lakosság megelégedésére végzik munkájukat.


 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu