A KET. támogatásának lehetőségei az informatika eszközeivel 2005/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Ket.

A KET. támogatásának lehetőségei az informatika eszközeivel 2005/6

VII. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Dr. Vincze Ferenc címzetes főjegyző Hajdúszoboszló



A 2004. évi CXL törvény (KET) tartalmazza az elektronikus ügyintézésre vonatkozó rendelkezéseket (160-166.§.), amelyet végrehajtási normái tovább konkretizálnak. A szabályozás alapján az informatika felhasználása három területen kívánatos:

 

1. Internetes elektronikus tájékoztató szolgáltatás, az országos rendszeren és a hatóság saját internetes honlapján a hatáskörébe tartozó ügyek intézéséről.
2. „Párbeszéden” és folyamatos kapcsolaton alapuló (interaktív) elektronikus ügyintézés, amelynél a fokozott biztonságú elektronikus aláírással, vagy „ügyfélkapuval” rendelkező ügyfél és a hivatal e-mailben kommunikál egymással.
3. Elektronikus szolgáltatás nyújtása az ügyfélnek, amely más hatósággal kapcsolatos ügye intézését segíti elő.
A KET az önkormányzatoknál a jegyzői hatáskörbe tartozó hatósági ügyekre vonatkozik elsősorban, amelyek delegált állami feladatok. Az új szabályozáshoz nem társul állami támogatás, legalább alkalmas célszoftverekkel, ahogy ez az okmányirodáknál történt. Az önkormányzatok kis része nyújtja az 1. pont szerinti elektronikus tájékoztató, esetleg a 3. pont szerinti szolgáltatást. A GVOP tavalyi 4.3. számú két kiírásán 41 pályázó nyert jelentős támogatást, ügyintéző rendszerek kifejlesztésére legkésőbb 2007. évre. Az általuk létrehozandó rendszerekhez mások is kapcsolódhatnak majd, remélhetőleg pályázati támogatással. A nyertesek feladata programjukról a szakmai közönség informálása, a potenciális további alkalmazó hivataloké pedig a felderítés, termékmegismerés és az alkalmazásba vételre felkészülés. Számunkra is kötelező tehát széles körű alkalmazásra szánt projektünk kommunikálása, hisz éveken át ismertetett terveink megvalósítására most érdemi lehetőséget kaptunk.
IKeR – Integrált Kistérségi e-Közigazgatási Rendszer
Az évtizedes eddigi fejlesztésre alapozott rendszer-létrehozást 23 régióbeli településen valósítjuk meg, több mint félmilliárd forintos költséggel. Mások általi alkalmazhatóságára önmagában ez a tény is garancia, amit fokoz a JOSZ – VJE szakértőinek közreműködése, rutinos csapatunkban. Egyedi módszertanunkkal a közbeszerzésen nyertes fejlesztő-szállító – Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Informatikai Központja (HBMÖ IK) vezette – konzorcium késztermékeket nyújt, minden településen azonos módon, ASP-alkalmazás szolgáltatásként. Tartalmazza a internetes közigazgatási portált, a helyi elektronikus tájékoztató szolgáltatást, valamint az elektronikus ügyintézést megvalósító ügymenetkezelő workflow-t, továbbá gazdasági és térinformatikai megoldásokat.
Az állampolgárok számára több mint száz ügyfajtában válik elérhetővé az elektronikus ügyindítás. A közigazgatási hatósági ügyek elektronikus eljárásrendjének alapja a KET munkamozzanatokig feldolgozása (KÖZ-ÜGY ELJÁR). Törzsanyagát a vonatkozó jogszabályok és magyarázatok alkotják, emellett tartalmaz közigazgatási fogalomtárat, ügyfél-tájékoztatókat, határidőjegyzéket, teljes iratmintatárat az eljárási cselekményekhez. A keret-workflow az e-ügyintézés alapvető eszköze, az ügyindítástól a végrehajtás lezárultáig támogatja az ügyintézők munkáját. Egyenszilárd, minden település, minden ügyfél ugyanazt a központi szolgáltató elemet éri el interneten és használja, a határidőkre „lelkiismeret-generátor” figyelmeztet. A keret workflow-ba illeszkednek az egyes ügyfajtákra készülő speciális ügymenetkezelő elemek, amelyek a szakszerű, jogszerű, emellett gyakorlatias ügyintézést biztosítják. A rendszerkövetés, a jogszabályi és egyéb változások kezelése is központilag menedzselt szolgáltatásként történik. A közigazgatási tudástartalmú megoldás a legkisebb településen is olcsón biztosítja a szakértelmet, pusztán a számítógép elegendő az ügyintézőnek és az ügyfélnek. A hivatalba személyesen érkező érdeklődőket, ügyfeleket is az elektronikus rendszerrel „kezeljük”.
„etiKETt”
A KET, valamint az IKeR hivatalok általi alkalmazása az új jogszabályi környezet részletes megismerését, készségszintű gyakorlati alkalmazását, igazgatásszervezést igényel. A szállító-fejlesztő konzorciumunk által készített „etiKETt” elektronikus oktatóanyag pályázati partnerhivatalaink által az interneten ingyenesen elérhető. Alfejezetenként tartalmaz Áe–KET-összevetést, a jogszabályokat részletes magyarázattal, fogalomtárral, „jól jegyezze meg” részekkel, önellenőrző és vizsgakérdésekkel. A számítógép-belső hálózat segítségével biztosítja a hivatali köztisztviselők gyakorlatorientált képzését, levizsgázását, az elektronikus munkavégzésre felkészülést.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu