Ahol az ég a földdel összeér 2007/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Ahol az ég a földdel összeér 2007/6

IX. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Somlai Krisztina



Az ország legnapfényesebb területe, a kalandok birodalma.
Kezdjük képzeletbeli utazásunkat a megyeszékhelyen, Kecskeméten! A város szecessziós belvárosa, híres szülötteinek ma is élő öröksége, rendkívül változatos gyűjtemények és múzeumok várják a látogatókat.

 


Baja, a vizek és ízek városa, a Duna folyó és a Sugovica holtág partján épült, környékén a gemenci ártéri erdő védett növény- és állatvilágával. A magyar, német, szerb és horvát nemzetiségek közös, békés lakóhelye.
Az ország egyik legszebb barokk tere a kalocsai Szentháromság tér. Kalocsa fontos egyházi központ, olyan értékekkel rendelkezik, mint az Érseki Kastély és a Főszékesegyház.
A Kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, a Móra Ferenc Emlékház Kiskunfélegyházán további érdekességek a kultúra iránt érdeklődő látogatóknak a megyében.
Az aktív kikapcsolódást keresők különleges gyalogtúrákat próbálhatnak ki a bugacpusztai hamisítatlan alföldi pusztától a bajai Szeremlei-Holt-Duna tanösvényig változatos helyszíneken.
A végeláthatatlan rónaság ideális terepe a lovas sportoknak is, ráadásul honfoglaló elődeink mestersége sok évszázados hagyománnyal is bír a térségben. Tucatnyi lovastanyán hódolhatnak a vendégek ennek a kikapcsolódási formának, amelyek közül többen rendelkeznek a Magyar Lovas Szövetség patkós minősítésével. Megyénk hagyományos helyszíne számos hazai és nemzetközi lovas sport rendezvénynek.
A kényelmes kerékpártúrákat kedvelők számára számtalan olyan útvonal ajánlható, melynek során nem kell nagy szintkülönbségeket legyőzni, azonban változatos látnivalók színesítik a túrákat. Az egyik legélménydúsabb kirándulás az Európában már sokak által jól ismert német, osztrák és szlovák Duna menti kerékpárút (Donauradweg) magyarországi folytatásának legdélibb szakasza. Egyre népszerűbb az aktív pihenésnek ez a formája és a megye céljai között szerepel a meglévő útvonalak korszerűsítése, a szolgáltatások bővítése és természetesen további túraútvonalak létesítése.
Értékes, gyógyító erejű termálvizet rejt megyénk területének nagy része alatt a föld mélye.
A fürdőzés kultúráját még a törökök honosították meg a vidéken. Azóta gyógy- és termálvizű fürdővárosainkban pezsgő fürdőélet alakult ki. A legnagyobb egész évben látogatható létesítmény Kiskunmajsán található, a kisebbek közé tartozik a tiszakécskei Tisza-parti Termálfürdő, vagy Csajda – fürdő Kalocsán. A nyári időszakban népszerűek a Kecskeméti Élményfürdő, vagy a Dávodi Gyógyfürdő.
A pusztai élményeken és termálvizes fürdőkön túl az étkek és ízek felfedezésre váró világa is vendégeinkre vár! Szívesen ajánljuk vendégeinknek a régió csárdáit: Kecskemét, Lajosmizse, Baja és Kalocsa környékén. A tájegység hungarikumai többek között a kecskeméti barackpálinka, a halasi körtepálinka és a kalocsai paprika.
A régió legismertebb gasztronómiai rendezvénye a bajai Halászléfőző Népünnepély, ahol kétezernél is több bográcsban 20 ezren főzik egyszerre a halászlét, majd 40 ezren elfogyasztják.
A lajosmizsei Tanyacsárda hónapról-hónapra jól megszervezett gasztronómiai napokkal csábítja a vendégeket a fővárosból és a környező nagy városokból.
A Kalocsai Paprika Napok és a Paprikás Főző-verseny, a kiskunfélegyházi Libafesztivál is a térség kiemelt gasztronómiai rendezvénye.
A megyében hagyományteremtő szándékkal rendszeresen rendeznek kulturális programokat, rendezvénysorozatokat, melyek szintén vendégcsalogató vonzerővé váltak: a Kalocsát és Baját érintő Dunamenti Folklórfesztivál, a kecskeméti Hírös Hét, a hajósi Orbán Napi borünnep, az Izsáki Sárfehér Napok és a különféle szüreti rendezvényeket.
Nevezetesek a Hajós-bajai és a Kunsági borvidékeink remek borai. Ha vermutokat, likőröket szeretnénk kóstolni, Kiskunhalasra utazzunk, a pezsgőkészítés tudományát Izsákon leshetjük el. A hajósi pincefalu löszbe vájt pincelabirintusaiban érlelődik a híres hajósi Cabernet, de kihagyhatatlan program a nemesnádudvari borkóstoló.
Bács-Kiskun megye sokszínű adottságokkal, vendégszerető lakossággal és gazdag programokkal csábítja a látogatókat. A vendégváró szakemberek és létesítmények folyamatos fejlesztésekkel, megújuló és vadonatúj vonzerőkkel törekszenek elnyerni a hazai és külföldi vendégek bizalmát és feledhetetlenné tenni vakációjukat.
A megye turizmusában érdekelt szakemberek és szervezetek között szoros együttműködés és jó partneri kapcsolat szükséges, hogy egymást kiegészítve és támogatva nyújthassanak a látogatóknak élményekben dús, sokszínű programokat, szolgáltatásokat. A megye vezetése elkötelezett híve a turisztikai fejlesztéseknek és aktívan közreműködik a szakmai kapcsolatok építésében és ápolásában a megyén belül és azon túl is. A németországi Schwarzwald-Baar Járással és a franciaországi Vienne megyével turisztikai téren szoros és gyümölcsöző együttműködésről számolhatunk be. A francia testvérmegyéből 2007 júniusában turisztikai szakemberekből álló csoport érkezett, akik tanulmányozták megyénk idegenforgalmi adottságait és tapasztalataik alapján részletes tanulmányt készítettek fejlesztési javaslataikról. Vienne megye adottságai és idegenforgalmi fejlődésének kezdeti szakasza több szempontból párhuzamba állítható Bács-Kiskun megyével, szeptemberben magyar szakmai küldöttség győződött meg erről Franciaországban. Bízunk benne, hogy a testvérmegyékkel folytatott szoros együttműködés újabb távlatokat nyit a turizmus fejlődésében és ezáltal hozzájárul a gazdaság fejlődéséhez és megyénk jó hírének terjedéséhez hazánkban és határainkon túl.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu