Ket. az okmányirodákban 2005/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Okmányirodák

Ket. az okmányirodákban 2005/6

VII. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Tomcsenkó József Okmányiroda vezető



A KET – a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályai – 2005. november 1-i hatályba lépését megelőző várakozás indította a Dunaharaszti Polgármesteri Hivatal jegyzőjét, Pethő Zoltánt és az Okmányiroda vezetőjét arra az elhatározásra, hogy konzultációt kezdeményezzenek az okmányirodákban folyó szakmai feladatok új elvárásainak megfelelő szolgáltatás érdekében. A KET alapján módosuló eljárási szabályok jogértelmezését és jogalkalmazását a BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal főosztályvezetőivel – minden szakterületet érintve – terveztük konzultáció formájában megbeszélni a várható jogszabályváltozásokra tekintettel.

 

A Pest Megyei Közigazgatási Hivatal Igazgatási Főosztályával is előzetesen egyeztettünk az első fokú hatósági igazgatási munka területén várható változások konzultációs formában történő megbeszélését. A régió okmányirodáit kértük fel a programban való részvételre. Elmondható, hogy szinte azonnal, kivétel nélkül minden jegyző és okmányiroda vezető nagy örömmel fogadta a kezdeményezést, és jelezték részvételi szándékukat. Így 9 okmányiroda képviselte magát ügyintézőkkel és vezetőkkel, összesen 40 főt helyeztünk el a Bánki Polgármesteri Hivatal Tóparti Vendégházában. Október 7-én, pénteken délután elkezdődött a konzultáció. Az informatikusok az okmányirodákban kiépíthető munkaszervező és segítő, idő alapú ügyfélhívó rendszerről és annak az XR programhoz kapcsolt lehetőségeiről beszéltek. Új ismereteket szereztünk a hamis, illetve a hamisított okmányok kiszűrésének, felismerésének lehetőségéről. Másnap egész napos konzultációban került sor a szakrendszerek feladatainak átbeszélésére. Bevezető kérdéseket már előzetesen eljuttatunk a témákért felelős főosztályvezetőknek. Az elhangzott válaszok új és újabb kérdéseket generáltak. Sajnos minden fordulatra kitérni nem volt idő, de sok olyan tanácsot és jogértelmezést sikerült megismerni, melyek eligazítást adnak az új jogszabályok alkalmazásában. Ötleteket kaptunk a problémás esetek és tanácsot a várható kihívások kezelésére. A Ket. hatálybalépését követően pedig napi kapcsolat szintjén kívánnak operatívan segíteni az ügyintézésben gondot jelentő szakmai problémák megoldásában. Ezzel elősegítve az irodák szolgáltató jellegének erősítését. A program harmadik napján, vasárnap a Pest Megyei Közigazgatási Hivatal Igazgatási Osztályának vezetőjétől ismertük meg az elmúlt időszakban Pest Megyei ügyészség által végzett törvényességi ellenőrzések tapasztalatait. Melyek iránymutatást adnak az első fokú eljárások szakszerű végzéséhez. Ennek során megbeszélésre kerültek az esetleges jogorvoslati eljárások alapján indult másodfokú hatósági eljárások. E konzultáció keretében felmerülő kérdéseket az irodák feladatainak ellátásában kialakult jó gyakorlati tapasztalatokat, módszereket egymással megismertettük, ezzel is segítve a szakmai munkánkat, és a térségben egységes okmányirodai ügyintézés kialakítását.
Úgy gondolom, hogy azok az okmányirodai köztisztviselők, akiknek sikerült a három napos programban, továbbképzésben részt venni, és az önképzés ezen módjának választásával nem csak szakmai tudásukat növelték, hanem egy olyan emberi, munkatársi kapcsolatot formáló – csapatépítő – rendezvényen voltak, mely elengedhetetlen a közigazgatásban.
Ezúton is megköszönjük a BM Központi Hivatal részéről Gaálné Kovács Györgyi, Nagy László, Dr. Csatári László és Dr. Pongrácz Tamás főosztályvezetők, valamint a Pest Megyei Közigazgatási Hivatal igazgatási főosztálya részéről Csizmadiné Zsolnai Gizella osztályvezető asszony segítségét, részvételét a sikeres program lebonyolításában.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu