Bűnmegelőzés a gyámhivatalban 2005/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Gyámügy-Gyermekvédelem-Szociális ügyek

Bűnmegelőzés a gyámhivatalban 2005/6

VII. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Vörösné dr. Fodor Zsuzsanna hivatalvezető



A megyei gyámhivatalok feladat és hatáskörébe 2003. július 1-vel a Gyermekvédelmi törvény módosítása iktatta be a bűnmegelőzéssel, bűnismétlés megelőzését célzó programok közvetítésével kapcsolatos feladatot – bűnmegelőzési koordinátorok foglalkoztatásával.

 

E feladat ellátását a Gyermekvédelmi törvény mellett a Társadalmi Bűnmegelőzés Nemzeti Stratégiája, valamint a Stratégia céljainak megvalósítása érdekében született két kormányhatározat segíti, illetve ad útmutatást.
A bűnmegelőzés széleskörű társadalmi feladat, amelynek eredményessége minden állampolgár, illetve valamennyi állami és nem állami szerv együttműködését igényli. Hivatalunk ezen együttműködés összefogására, koordinálására kapott felhatalmazást, melynek érvényesítése során közvetlen kapcsolatot alakítottunk ki számos, a bűnmegelőzésben már eddig is tevékenykedő, megyei szintű szervvel, így többek között a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitánysággal, a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézettel, a Pártfogó Felügyelői és Jogi Segítségnyújtó Szolgálat Bács-Kiskun Megyei Hivatalával, együttműködési megállapodásban meghatározva a kölcsönös támogatás alapelveit. Ezen koordinációs tevékenység alapján pedig  megállapíthatjuk, hogy a – gyermekvédelem területén – a bűnmegelőzés megvalósítása érdekében a különböző feladat- és hatáskörű szervek között egy olyan együttműködés van kibontakozóban, amelyre korábban nem volt példa, s amelyben a „mozgató rugó” szerepét töltheti és tölti be a Megyei Szociális és Gyámhivatal.
A bűnmegelőzés koordinálásán túl hivatalunk tényleges bűnmegelőzési tevékenységet is végez. A Megyei Szociális és Gyámhivatal – hatósági feladatai mellett –, jogszabályban meghatározott rendszerességgel ellenőrzi a gyermekvédelmi intézmények szakmai, a gyámhatóságok hatósági tevékenységét, továbbá a gyermekjóléti szolgálatok munkájának jogszerűségét. A bűnmegelőzési koordinátori tevékenység a gyermekjóléti- és gyermekvédelmi intézmények ellenőrzésébe kapcsolódva tud hatékonyan működni.
2004. év óta kiemelt szempontként kezeljük a gyermekvédelmi intézmények ellenőrzései során az engedély nélküli eltávozásokat, tekintettel arra, hogy a szökésben lévő kiskorúak nagy számban válnak bűncselekmények áldozataivá, illetve elkövetőivé, megvizsgáljuk továbbá, hogy milyen eszközök állnak az intézmények rendelkezésére a további szökések megelőzésére.
A gyermekjóléti szolgálatok vizsgálataiba folyamatos szempontként építettük be a településen jellemző életvezetési problémákról, családon belüli erőszakról történő konzultációt, továbbá felmérjük, hogy milyen bűnmegelőzéssel kapcsolatos, illetve a szabadidő hasznos eltöltését célzó programok indultak a településen, valamint ajánlás szintjén szorgalmazzuk bűnmegelőzési rendezvények szervezését.
 2004. február 1. napjától részt veszünk a Kecskeméti Bűnmegelőzési Központ Bűnmegelőzési Irodájának tevékenységében oly módon, hogy heti rendszerességgel, hétfői napokon ügyfélszolgálatot tartunk. Ilyen alkalmakkor bűncselekményekkel, drogfogyasztással, esetenként gyermekvédelemmel kapcsolatos problémákkal fordulnak hozzánk. E bejelentések kivizsgálása nem minden esetben tartozik hatáskörünkbe, ugyanakkor jó alkalmat ad más szervekkel történő kapcsolatépítésre, fejlesztésre.
 Folyamatosan figyelemmel kísérjük a településeket érintő, bűnmegelőzéssel, áldozatvédelemmel kapcsolatos pályázati lehetőségeket, és ezekről a Közigazgatási Hivatal Tájékoztatójában a jegyzők felé figyelemfelhívással élünk. Ezen kívül folyamatosan informáljuk a települési önkormányzatokat a bűnmegelőzés aktuális kérdéseiről, melynek köszönhetően számos település a mi tájékoztatónk alapján értesült a Társadalmi Bűnmegelőzés Nemzeti Stratégiáról, az ezzel kapcsolatos, szükségszerűen felmerülő önkormányzati feladatokról, valamint kapott iránymutatást a bűnmegelőzési koncepció elkészítéséhez az Országos Bűnmegelőzési Központ által kiadott útmutató alapján.
Annak érdekében, hogy a települések ne egy rajtuk kívülálló kötelességnek érezzék a bűnmegelőzésben való részvételt, valamint a bűnmegelőzéssel kapcsolatban közvetlenül megszólíthatóak legyenek, felhívással éltünk a települések önkormányzataihoz, kezdeményezve helyi szinten bűnmegelőzési koordinátor kijelölését, valamint bűnmegelőzési vagy áldozatvédelmi iroda létrehozatalát. Ennek eredményeként megyénk 28 településén működik bűnmegelőzési referens, 7 városban bűnmegelőzési vagy áldozatvédelmi iroda, továbbá 27 település rendelkezik bűnmegelőzési koncepcióval. Ezek számának növelése, az önkormányzatok további ösztönzése a közeli jövő célkitűzése.
Meghatározó feladatunk még, hogy évente jelentésben elemezzük a megyében a gyermekkorú, illetve a fiatalkorú bűnelkövetés helyzetét és értékeljük a bűnmegelőzési tevékenységet, melyet a bűnmegelőzésben és gyermekvédelemben egyaránt érintett szervekkel éves tanácskozás keretében ismertetünk. Az eddigi tevékenységet átölelő jelentés 2005. áprilisában elkészült, melynek megvitatására a megyei szintű szervek részvételével került sor.
Fontos eredmény még, hogy a Szociális és Gyámhivatalon túl a Bács-Kiskun Megyei Közigazgatási Hivatal minden főosztálya részt vett a Közigazgatási Hivatal bűnmegelőzési feladattervének elkészítésében. A széleskörű társadalmi összefogást erősíti 2005. szeptemberében a Megyei Államigazgatási Kollégium keretében megalakult Bűnmegelőzési Akadémia. Létrehozásával célunk az volt, hogy más szakterületen is megjelenjenek a bűnmegelőzést szolgáló törekvések.
Az elmúlt két év során hivatalunk számos lépést tett azért, hogy a bűnmegelőzés jelentős szerepet kapjon, ennek megvalósítása érdekében azonban elengedhetetlennek tartjuk a bűnmegelőzési törvény, valamint a részletszabályokat kidolgozó rendeletek mielőbbi megalkotását, mely egy széles körű összefogás jogi alapjait rakná le.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu