Multidiszciplináris cirkusz 2007/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Lazíts!

Multidiszciplináris cirkusz 2007/6

IX. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Révész György



Cirkuszfesztivál 2008.
(január 24-28.)
Fővárosi Nagycirkusz
www.maciva.hu

 

Nem, szó nincs róla, az Ajánló még nem őrült meg teljesen. Nem a Magyar Tudományos Akadémia reformjáról fog elmélkedni, sőt, még véleményt sem formál arról, hogy vajon megfelelő színvonalú-e a magyar kutatás. A cirkusz szó itt kivételesen eredeti jelentésében szerepel, és még csak nem is az azonos nevet használó új látványosságokat értjük alatta. Most a klasszikus cirkuszról lesz szó.
Hatásvadászat
Nyár, lámpaoszlopra drótozott szakadt karton a mellékút szélén. Rajta fakó bohóc, és üzenet: a szomszéd faluban este nyolckor előadás. Ha szerencsénk van, akkor összejön annyi néző, hogy meg is tartsák. De ha nem, akkor is kedvesen szólnak: majd pénteken. Hétvégén mindig többen jönnek.
És persze a ligeti Nagycirkusz. A porond, és felette kupola. A légtornászok, a bohócok, az idomárok. No, meg az állatok. Az okos ló, a játékos kutya, és amíg az éppen meghozott igen fontos jogszabály  szigora engedi, egy-két nagymacska. Az a hely, ahova anyagi helyzetüktől és társadalmi pozíciójuktól függetlenül járnak az emberek. Az a hely, ahova a csóró elvált apuka is elviszi a fiát, és a többszörös milliomos is. Már persze, ha őt elvitte az apja.
De miért?
A cirkusz a hatásra épít, mint sok más szórakozás. A színes, mozgó, változó fények, a percenként 120-at ütő, meglehetősen sok ismétlődő motívumot használó zene pszichikailag ugyanúgy működik, mint egy acid diszkó. A cirkusz mégsem diszkó.
Talán az állatok miatt? Aligha. Éppen a nemrégen a ligetben is fellépő kínai cirkuszban csodálhattuk meg, hogy két-két ember milyen pompásan képes egy-egy oroszlánt alakítani. Majd hogy nem még a tüzes karikát is átugrották!
Kísérleti fizika
Talán a szép testek, a jó alakú nők és férfiak vonzanak a cirkuszba? A légtornászok, az ugrók, a kígyónők valóban tökéletesen kidolgozott izomzattal rendelkeznek. Ráadásul ezek nem "gym"-ben született öncélú húsdarabok. Ezeket nem a másik nem képviselőit szédítendő, drága edzőcuccban feszítve fejlesztik. Ezekre az izmokra szükség van, ezek az izmok munkaeszközök.
Akkor tehát a tudás és az ügyesség. Az öt méter magasba repülő diaboló, a nyolc szék magasan kézen álló légtornász, és a tizennégy lány egy kerékpáron.
Mert emlékszünk-e még a perdület-tételre? Emlékszünk-e még arra mit is tanultunk statikából? Meg tudjuk-e szerkeszteni az anyagi pontra ható erők eredőjét?
Talán. De nem biztos. Pedig az egyensúlyózó-művész, aki a közönséges konyhaszékből tornyot épít, és a hegyükben kézen áll, biztosan hajszálpontosan ismeri a fizika eme törvényeit. A lányoknak, akik szó szerint egymás hegyén-hátán egyensúlyoznak két keréken, igen-igen pontosan kell ismerni a statika mellett még a centrifugális/centripetális erők hatását is, ha nem akarnak látványosan nagyot esni.
Fizikát tanulni járnánk cirkuszba? Még rágondolni is borzasztó. Öveges professzor, sajnos, nagyon régen halott.
Hűség
Az emberszerű csoportokban élőket a következő, genetikailag megalapozott fajspecifikus tulajdonságok jellemzik:
1. Szeretnek közös akciókban részt venni,
2. Szeretnek közös konstrukciókat (absztrakt, tárgyi, szociális) készíteni,
3. Kialakítanak és elfogadnak közös hiedelmeket,
4. Hűségesek a csoportjukhoz és a csoport érdekében a saját érdekeiket képesek háttérbe szorítani, a csoportért akár életüket is feláldozzák.
Ezek a tulajdonságok akkor működnek optimálisan, ha a csoport zárt, létszáma nem nagyobb száz-százhúsznál, amelyből harminc-negyven felnőtt, és a csoporttagok szocializációja a zárt csoportban zavartalanul folyik. 
A cirkusz a családok világa. Eötvös, Donnert, Richter, és sokan, akiknek neve nem azonnal ugrik be. A légtornásznő végtelen kecsességének legfontosabb része öccse, az oroszlánszelídítő, aki a földön a loncsot, a biztosítókötelet tartja. A két unokatestvére, aki ugyan valójában a lovakkal foglalkozik, de azért a mutatvány legnehezebb része alatt ott van valahol a közelben, hogy ha megcsúszik az akrobata keze, biztosan elkapja. Hogy mindenki tudja, legalább tíz ember ugrana alá, ha baj van. És akkor nem lesz semmi baj, akkor minden mutatvány szépen sikerül.
A kisközösségek most éppen megszűntek körülöttünk. A régiek már nincsenek meg, és hiába a sok hagyományőrzés, fel sem támaszthatjuk azokat. Az újak, a virtuális, Internetes kisközösségek még kialakulóban. Ha a cirkuszban elhisszük, hogy létezik olyan házasság, ahol a feleség minden biztosítás nélkül lóg három emelet magasban egy kézzel a férje karján, mert életét szó szerint a férje kezébe adta, akkor érezhetjük, hogy ott aligha lehetett fontos az előző esti összezördülés. A cirkuszban egy-két órára tagjává válunk valaminek. A manézs befogad.
A cirkuszban nézőként csak a porondot látjuk. Számunkra nem létezik az artisták féltékenysége, a próbák izzadtságszaga, az ellopott, lemásolt mutatvány felett érzett végtelen harag. A klasszikus cirkusz egy pici sziget az elvesztett kiscsoportok világából, ahol még érvényesek a közös hiedelmeink, ahol megértünk mindent, és ahol minket is megértenek, szeretnek, befogadnak.
A cirkuszhoz könnyű és kellemes hűségesnek lenni.
Révész György
 
Külön:
www.diabolo.hu: akár az Interneten keresztül is meg lehet tanulni diabolót hajigálni.
www.rippel.hu: A Rippel fivérek honlapja. Nagyon profi (mint a fiúk…)!
www.buvesz-bolt.hu: Ha valaki ismét kedvet kapott volna fellépni a gyerekzsúron…
www.zsonglor.hu: ha szeretnél venni néhány használt tüzes buzogányt, azt is találsz.
www.cirkuszkutato.hu: McTEKA Magyar Cirkusz-történeti és elméleti Kutató Alapítvány. Nagyon érdekes anyagok olvashatók on-line-ban is a cirkuszról!

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu