Pénzbehajtás társulásban 2001/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Adó, helyi adó / Cikkek

Pénzbehajtás társulásban 2001/5

III. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
dr. Kéki Zoltán jegyző Kaposvár



2001. január 1-je óta működik az ország első pénzügyi végrehajtási társulása Kaposvárott és a környező 75 településen.

 

Miért is döntöttünk a társulás létrehozása mellett?
Egyrészt általános szakmai és gyakorlati szempontok miatt.
– A hátralékok jelentős mértékben nőttek, s ezzel együtt a hátralékos tételek száma is ugrásszerűen növekedett.
– A végrehajtási eljárás az államigazgatás gyenge láncszeme.
– Különösen a kistelepüléseken hiányzik a kellően felkészült szakember, ami adódik abból is, hogy osztott munkakörben végzik általában a végrehajtási feladatokat, a speciális, bonyolult jogi szabályozás megfelelő ismerete nélkül.

Másrészt viszont a társulás létrehozásának közvetlen „kiváltó” oka a szabálysértési bírságok behajtására vonatkozó jogszabályváltozás és ennek következtében a kistelepüléseken kialakuló, nehezen kezelhető konfliktushelyzetek megelőzése volt.

Ismert, hogy múlt évtől a szabálysértési bírságok, ez évtől pedig a szemétszállítási díjhátralékok is közadók módjára kerülnek behajtásra.
A szabálysértési bírságok behajtására vonatkozó szabályozásváltozás következtében nagyságrenddel változott a végrehajtási ügyek száma. Ugyanakkor a kistelepüléseken olyan sajátos helyi társadalmi – együttélési viszonyok alakultak ki, amelyek gátjai a sikeres végrehajtási munkának.

Ezek az együttélési normák esetenként erősebbek a jogi normáknál is.

Ismertek olyan kistelepülések, ahol évekig azért nem vezettek be helyi adót, mert „csak bajjal jár annak kivetése, de különösen beszedése”, hisz mindenki ismer mindenkit, és mindenki valakinek a valakije.

Társulásban pedig azért gondolkodtunk, mert ebben a formában megfelelő „specialisták”, szakemberek alkalmazása biztosítható és gazdaságosan működtethető.
Célunk, hogy gyors és szakszerű eljárás keretében mindenki számára tudatosuljon, hogy az önkéntes teljesítés elmaradása esetén a végrehajtási eljárással mindenkinek számolnia kell.

A végrehajtási társulás nem önálló jogi személy. A hatáskör címzettje változatlanul a település jegyzője, körjegyzője, akinek megbízásából a megyeszékhely jegyzőjének, mint munkáltatónak vezetése alatt álló társulás lefolytatja a végrehajtási eljárást.

Feladata a jogerős államigazgatási határozattal megállapított és önként nem teljesített pénztartozás behajtása.
Ezek csoportosítva:
– adóhátralékok;
– végrehajtási bírság hátralékok;
– szabálysértési bírság-hátralékok;
– egyéb idegen helyről kimutatott tartozások.

Nem terjed ki a társulás feladata a polgári jogviszonyból eredő önkormányzati követelések behajtására.

A társulás létrehozásának előkészítése körültekintő, alapos munkát igényel.
Elsődleges teendő a leendő alapító tagok körében részletesen felmérni a hátralékos ügyek számát, a hátralékok mértékét.

Erre a felmérésre alapozva határozható meg a társulás személyi és tárgyi feltételrendszere.
Ezt követően készíthető el a társulási szerződés tervezete, illetve kezdődhet a különböző körben tartandó egyeztetések, előkészületek sora, majd a társulás létrehozása.

Az előkészítéssel kapcsolatos elemzéseink, ajánlásaink, illetve a társulás létrehozásának forgatókönyve olvasható a JEGYZŐ című újság Internetes oldalain.  Ugyanitt megtalálható a társulási szerződés, valamint a belső eljárási rend szabályzatának szövege is.

Az első félév tapasztalatai kedvezőek.

A végrehajtási cselekmények gyorsan és ütemezetten folytak. A munkavégzés szakszerű és jó hatékonyságú. Ezt igazolja az is, hogy végrehajtási kifogás nem volt a félév során. Több éves nagyhátralékok is „megmozdultak”. Nem várt mértékben nőtt az önkéntes teljesítés aránya, köszönhetően a helyi, regionális és országos sajtó kiváló beharangozásának is.

A végrehajtási eljárás során végrehajtási költséget is felszámítunk a hátralékosok felé, amely összeg nagyrészt fedezte az első félévi személyi és dologi kiadásainkat, ami azt is jelenti egyúttal, hogy a társulást alapító önkormányzatoknak minimális anyagi terhet jelent csupán a társulás működtetéséhez való hozzájárulás.

Azokat, akik a végrehajtási eljárás terén hasonló gondokkal küzdenek – mint mi egy évvel ezelőtt – bátorítom, vállalható és sikeres út és megoldás lehet a végrehajtási tár-sulás.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu