Közös igazgatású oktatási intézmények 2001/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Budapest / Cikkek

Közös igazgatású oktatási intézmények 2001/6

III. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Nagy Antal dr.
jegyző
Budapest
XV. kerület

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat képviselő-testülete döntéseinek megfelelően a kerületi közoktatási intézmények túlnyomó többsége többcélú, közös igazgatású közoktatási intézményként működik. Négy nevelési-oktatási intézmény már a harmadik, hat nevelési-oktatási intézmény a második nevelési-oktatási évét kezdi ebben a szerkezeti felépítésben. A közös igazgatású közoktatású intézmény szervezeti és szakmai tekintetben önálló intézményegységek keretében, különböző típusú közoktatási intézmények feladatait látja el. Az óvodák, iskolák életét meghatározó alapvető dokumentumokat (helyi nevelési programok, pedagógiai programok, szervezeti és működési szabályzatok, házirendek) az intézmények vezetői a szerkezeti változásoknak megfelelően átdolgozták, a nevelőtestületek, illetve az alkalmazottak elfogadták, végül fenntartói jóváhagyással érvényessé váltak.

 

Kezdettől fogva vita folyt arról, hogyan alakuljon a közös igazgatású közoktatási intézmények vezetési szerkezete. Különösen sok gondot jelentett az, hogy milyen legyen a kötelezően létrehozandó igazgatótanácsok összetétele, hogyan kell értelmezni az igazgatótanács intézményegység-vezető fölötti munkáltatói jogait, milyen esetben lehet az intézményben kötelező óraszám nélküli igazgatóhelyettest foglalkoztatni. Széles körű egyeztetések és tájékozódás után kiderült, hogy szükséges kerületi szintű állásfoglalás és iránymutatás kialakítása. Mindenekelőtt tisztázni kell a közös igazgatású intézmények szerkezeti egységének megnevezését és tartalmát, valamint az ezekhez igazodó vezetői megbízásokat.

A közös igazgatású közoktatási intézmények (nevelési-oktatási központok) élén intézményvezető áll. Besorolása: magasabb vezetői megbízatás. Kerületi megnevezésként használjuk az elnök-igazgatói címet (megjegyzés: a májusi közoktatási konferencia ajánlásai alapján kezdeményeztük az oktatási minisztériumnál a közoktatási törvény ide vonatkozó rendelkezésének megváltoztatását). Az elnök-igazgató (intézményvezető) függetlenített vezető, kötelező óraszáma nincs. Munkáltatója a képviselő-testület és a polgármester. Munkaideje heti 40 óra.
A nevelési-oktatási központok intézményegységei:
• óvoda
• általános iskola
• fogyatékos általános iskola
• szakiskola
• középiskola
• pedagógiai szakszolgálat

Az intézményegységek tagintézményei a székhelyen kívül működő szervezeti egységek: a tagóvodák és a tagiskolák.
Az intézményegységek élén intézményegység-vezetők állnak. Besorolásuk vezetői besorolás, heti kötelező óraszámukat a törvény szabályozza. Ezt a keretet a vezető csökkentheti akkor, ha az nem jár a fenntartó számára többlet-költségvetési kiadással.
Minden intézményegység élén minden intézményegység-vezető mellett intézményegység-vezető helyettes dolgozik. Kötelező heti óraszámukat a törvény szabályozza. Nem maradhat olyan intézményegység, vagy tagintézmény, ahol nincs felelős vezető.

Az elnök-igazgatók munkáját tanácsadó testület segíti az úgynevezett igazgatótanács. Valamennyi intézményben megalakultak az igazgatótanácsok, amelynek tagjai csak választott képviselő lehet, a képviselő az intézményegység delegáltja. Az igazgatótanácsnak csak abban az esetben lehet tagja az
• intézményegység-vezető,
• szakszervezeti tisztségviselő,
• a közalkalmazotti tanács elnöke,
• a közalkalmazotti tanács tagja,
ha az intézményegységek nevelőtestülete delegálja őt. Ebben az esetben sem a betöltött munkakör, vagy az elfoglalt tisztség alapján vesznek részt az igazgatótanács munkájában, hanem mint az intézmény közalkalmazottjai. Az intézményegységeket azonos számú képviselők képviselik.

A szervezeti és működési szabályzatban kell fölhatalmazást adni arra, hogy az igazgatótanács tagjaiból elnököt válasszon (az intézményvezető nem lehet tagja az igazgatótanácsnak). Valamennyi nevelési-oktatási központban megkezdte munkáját az igazgatótanács.

Kerületünkben tíz nevelési-oktatási központ működik.
Az Oktatási Minisztériumtól kapott állásfoglalás és az eltelt idő tapasztalatainak figyelembe vételével szükségessé vált egységes kerületi álláspont kialakítása és az intézményvezetők számára fenntartói ajánlásként történő közzé adása. Az ajánlást minden érdeklődő jegyző kolléga számára szívesen átadom.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu