Egyedül nem megy 2001/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Portré

Egyedül nem megy 2001/5

III. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Kalányos István az Országos Cigány Önkormányzat Tolna Megyei Koordinációs Iroda vezetõje



A számtalan probléma és az így jelentkező konfliktushelyzet, amely a környező településeken sok esetben végérvényesen megpecsételte a demokrácia új kezdeményének sorsát – utólag legyen mondva – Tamásira nem volt jellemző. 

 


Az 1994. évi választásokat követően Tamási Városban is megalakult a Cigány Kisebbségi Önkormányzat. Az ötfős testület tagjai a mandátum átvétele előtt már közel egy éve tréningeken, képzéseken vettek részt, mégis igen nehéz és bizonytalan területre léptek. Senkinek sem volt gyakorlata, tapasztalata az önkormányzat működése területén. A város önkormányzatának és a cigány kisebbségi önkormányzatnak meg kellett találnia a közös hangot, azokat a területeket, amelyeken az együttműködés elengedhetetlen.
Az első hónapokban a működési feltételeket, a szükséges irodát, a kommunikációs eszközök használatának rendjét, illetve módját közös megegyezés alapján rögzítettük a polgármesteri hivatalon belül. A tevékenységünk során felmerülő költségeket, telefon, posta, fénymásolás és egyéb költségeket a Polgármesteri Hivatal saját működési költségén belül biztosította. Ez utóbbi meglepő módon több településen nem így működik még a mai napig sem, így valahányszor, ha egy cigány kisebbségi önkormányzat hasonló problémával fordul hozzám, mindig a "Tamási példa" bemutatásával igyekszem segítséget nyújtani.
Keretbe, kisebb betűvel:
Sikerek és kudarcok
Az első évre a kisebbségi önkormányzat feladatainak, céljainak, illetve lehetőségeinek feltérképezése volt a jellemző. Átvettük a ´70- s évek óta működő Cigány Ifjúsági Klub épületét és ezzel egy időben újfajta szemléletet igyekeztünk vinni a "Ház" tevékenységébe. Az igazán nagy előrelépés akkor következett be, amikor egy sikertelen Teleház pályázatot követően, Roma Közösségi Ház kialakítására a Kisebbségi Tárcaközi Bizottságtól kaptunk támogatást pályázatunk alapján. 4 db számítógép, híradástechnikai berendezések, hangosítás, és a kommunikáció valamennyi formájának eléréséhez szükséges egyéb eszköz beszerzésére került sor.  1997-ben az első 9 roma közösségi ház egyike a mienk volt, amit nagy örömmel igyekeztünk széppé varázsolni. Hogy mennyire sikerült, azt az 1998 szeptember 15-dikén lezajlott megnyitó képei örökítették meg, a résztvevők igen nagy lelkesedéssel fogadták a Közösségi Ház egészét. Az öröm mellett természetesen a Közösségi Ház működése során jelentkező költségekkel is számoltunk, amelyet a cigány kisebbségi önkormányzat saját költségvetéséből évről-évre biztosít. Hozzá kell tennem, hogy eddig szinte minden évben sikeres pályázatokat tudtunk benyújtani a működés és program költségek kiegészítésére.
Keret eddig
A Cigány Kisebbségi Önkormányzat igen széles kapcsolatrendszer kialakítására és fenntartására törekszik. A Közösségi Ház működtetése során egyre nagyobb szerepet kap a szakmaiság, a közösség, vagy ha úgy tetszik a közösségfejlesztés. Nem véletlen, hogy az egyik legfontosabb partnerünk a Közösségfejlesztők Egyesülete. Az egyesület munkatársaival olyan helyi közösségfejlesztést indítottunk el, amelynek egyik célja a helyi közösségért tevékenykedők, helyi aktivisták számának növelése, illetve a Közösségi Ház környezetében élők igényeinek és lehetőségeinek feltárása. A Ház működésének szakmai oldalát kívánjuk erősíteni azzal is, hogy szeptembertől egy fő főiskolai művelődésszervezői szakon kezdi meg tanulmányait. A Közösségi Házban működő könyvtár szakmai tevékenységére a Városi Könyvtár mellett a Megyei Könyvtár is külön figyelmet fordít. Roma közgyűjteményi állományát folyamatosan bővítjük. Szerencsére egyre több a Gandhi gimnáziumban jelentkező, roma nyelvet is tanuló fiatal, akiknek tananyag az új roma irodalom megismerése.
Tamási Város Cigány Kisebbségi Önkormányzata, illetve az általa fenntartott Közösségi Ház e rövid bemutatásából valószínűleg nem kitűnik ki elég markánsan az a célkitűzésünk, amely a Közösségi Ház intézményesítése felé vezet.
Több országos konferencián, szakmai fórumon megosztottuk tapasztalatainkat, részvettünk az Európai Unió Phare programjának Roma Közösségi Házak számára tervezett projektjének előkészítésében. Egy 12 fős megyei delegációban 2 fővel az EU Intézmények vezetőivel folytatott tárgyalássorozaton is részvett kisebbségi önkormányzatunk, amely azért is egyedülálló, mert ez volt az első eset, hogy magyar roma küldöttséget hivatalosan fogadtak az EU brüsszeli központjában, és nem személyes sérelemről, hanem a magyarországi helyzetről tárgyaltunk átfogóan.
Valamennyi fórumon igyekeztünk – az elért eredmények tükrében, a felmerülő nehézségek bemutatásával – elősegíteni a Roma Közösségi Házak intézményesítését, s bízom benne, hogy ez az álom rövid időn belül valóság lesz.
Így legyen…

Kalányos István
Pincehelyen született, felesége Tarr Dalma, gyermekei Ágnes 15 éves, András 11 éves. Végzettsége: középiskolai érettségi, Rózsa Ferenc Mûszaki Szakközépiskola Szekszárd. Foglalkozása: anyagbeszerzõ.
Közéleti tevékenység:
1994 – cigány kisebbségi és települési képviselõ Tamási Városban,
1996 – a Tolna Megyei Roma Kisebbségi Önkormányzatok Szövetsége elnöke,
1998 – a Tamási Roma Közösségi Ház vezetõje
1999 – az Országos Cigány Önkormányzat képviselõje,
2000 – az Országos Cigány Önkormányzat Tolna Megyei Koordinációs Iroda vezetõje

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu