KEVÉSBÕL SOKAT 2001/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közigazgatási reform

KEVÉSBÕL SOKAT 2001/3

III. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Fedorné dr. Fráter Zsófia jegyzõ Sátoraljaújhely



Sátoraljaújhely Város hazánk észak-keleti részén a Szlovák Köztársasággal határos területen, a Zempléni Hegység, a Bodrogköz és a Hegyköz találkozásánál fekszik. A város évszázadokon át Zemplén vármegye székhelye volt, majd 1950-tõl járási székhely. Jelenleg a körzet gazdasági, igazgatási, kereskedelmi, egészségügyi, oktatási és kulturális központja, a múltban, a mában és remélhetõleg a jövõben is a tokaji bor kereskedelmi központja.

 

A város és térsége gazdasági recessziója hatással van az önkormányzat gazdálkodására, pénzügyi helyzetére is.

Az alacsony helyi bevételek mellett a lakosság is átlagosan rosszabb szociális helyzetû. Az önkormányzat szociális kiadásai rendkívül magasak, elérik a költségvetés 5 %-át.

Fenti okokból szinte törvényszerû, hogy az önkormányzat önhibáján kívül hátrányos helyzetû település, az utóbbi években mûködését csak 100 millió Ft-ot is meghaladó ÖNHIKI-s állami támogatásból tudta biztosítani.

Az önkormányzat kötelezõ és önként vállalt feladatai, városfejlesztési és városüzemeltetési elhatározása és céljai megvalósítását saját forrásból képtelen finanszírozni.

A rendszerváltás elsõ 5-6 évében csak néhány önkormányzati beruházás és felújítás történt.

Az 1998. IV. negyedévben megválasztott új önkormányzat 4 éves ciklusprogramjában és az éves költségvetési koncepcióiban határozta el, hogy a saját felhalmozási kiadásait a leghatékonyabban fogja felhasználni, jobban él az állami pénzalapokból és Európai Uniós támogatásokból adódó pályázati lehetõségekkel. Ezzel biztosítható, hogy szerény saját anyagi eszközeinket megsokszorozzuk, és csökkentsük a mûszaki infrastruktúra elmaradását, javítsuk  és bõvítsük az intézmények mûszaki állapotát, felszereltségét, és nem utolsó sorban elõsegítsük az idegenforgalom fogadó képességének javítását.

Az elhatározást tettek követték. A kitûzött célok megvalósítása érdekében a Polgármesteri Hivatal szervezeti felépítését a feladathoz igazítottuk, s biztosítottuk a személyi és tárgyi feltételeket. Részben önálló, részben pedig kapcsolt munkakörökben kerülnek a pályázatok elõkészítésre, kiépítettük a pályázati figyelõrendszert és az elnyert pályázatok megvalósításának szervezését, koordinálását is hivatalunk végzi. Jelentõs összegeket takarítottunk meg a pályázatok megírásától kezdve a megvalósítások pénzügyi és mûszaki lebonyolításának végzéséig.  Az eltelt két és fél évben a Képviselõ-testület széles körben élt a központi, regionális és megyei pályázati lehetõségekkel. Eredményesen pályázott PHARE támogatásokra is.

A teljesség igénye nélkül említek néhány eredményes pályázatot:
Címzett támogatásból:
– bõvítettük és újítottuk fel a Deák úti speciális iskolát, a beruházási költség 126 millió Ft volt, melybõl saját forrás 16 millió Ft
– elnyertük az Erzsébet Kórház konyha rekonstrukciójára a támogatást, amely a közeljövõben megkezdõdik. A beruházási költség 660 millió Ft, melybõl a saját forrás 4 millió Ft.
Céltámogatásból:
– a közeljövõben kezdõdik meg Sátoraljaújhely, Mikóháza és Alsóregmec települések kistérségi szennyvízcsatorna hálózatának építése és a Sátoraljaújhelyi Szennyvíztisztító Telep bõvítése. Az 55 % összegû céltámogatáson túl 23 %-ban PHARE támogatást, 17 %-ban környezetvédelmi alap célelõirányzat támogatást és 5 %-ban vízügyi alap célelõirányzat támogatást nyertünk el az 1.700 millió Ft összegû beruházáshoz. A megvalósítás így saját forrást nem igényel.

A Gazdasági Minisztériumnál pályáztunk eredményesen 18 db szociális bérlakás építésére, amely 87 millió Ft költségû. A támogatás 65 millió Ft, a saját forrás – beleértve a telek árát is – 22 millió Ft.

A környék településeivel közösen PHARE támogatást nyertünk el idegenforgalmi fejlesztési célokra. Két településen az üresen álló iskolaépületbõl szálláshelyet, egy településen tájház, városunk északi határán az épülõ ülõfelvonóhoz parkoló, elektromos hálózat, vízvezeték és büfé építése történik. A 36 millió Ft összegû beruházásból a támogatás 30 millió Ft.

A  környezetvédelmi alap célfeladatból készült el a Hajnal úti óvoda hagyományos fûtésrõl korszerû földgázfûtésre történõ átállítása 15 millió Ft összegben, melybõl a támogatás 9 millió Ft.

A város közterületei alatt számos pinceüreg húzódik. Évek óta kisebb-nagyobb összeget nyerünk el központi támogatásból a veszélyhelyzet megszüntetésére. Az elmúlt 3 évben a ráfordítások összege 21 millió Ft volt, melybõl a központi támogatás 14 millió Ft.

Eredményesek a közmunka pályázataink is, 1999 és 2000 években a Szociális Minisztérium részérõl meghirdetett környezetvédelmi közmunkaprogram keretében több mint 100-100 fõ foglalkoztatását biztosítottuk. A végzett munka értéke 53 millió Ft volt, melyhez 48 millió Ft támogatást kaptunk.

Összegezve a közelmúlt jelentõsebb beruházásaihoz, felújításaihoz és a rekonstrukciókhoz elnyert pályázatokból 2.724 millió Ft (96 %) támogatást nyertünk el, amelyhez 106 millió Ft (4 %) saját forrást biztosítottunk. A felhasználásra került illetve folyamatban lévõ teljes ráfordítás 2.830 millió Ft, amely megközelíti a város Erzsébet Kórház nélkül számított egy évi költségvetését. Elért sikereink arra ösztönöznek, hogy továbbra is ezt az utat kövessük. Igy már benyújtottuk 2002 évre beruházási koncepciónkat a Kossuth Lajos Mûvelõdési Központ és Tourinform Iroda teljes felújításának címzett támogatására, 350 millió Ft-ra, valamint a Széchenyi Terv keretén belül további szociális bérlakások építésére.
A Millenniumi épített örökség védelme tárgykörben két fõtéri épület homlokzat-felújítására adtunk be pályázatot 32 millió Ft összegben, valamint az uszoda felújítására és lefedésére 80 millió Ft összegre. Elõkészítés alatt áll a hegyközi határon is átnyúló kerékpárút program, melynek megvalósítási költsége meghaladja az 500 millió Ft költséget.

Úgy gondolom, hogy egy önhibáján kívül hátrányos, az intézményhálózata mûködtetésével küszködõ település megfelelõ fejlesztési, felújítási koncepcióval, szerény saját forrással is a pályázati lehetõségekkel élve, a kevésbõl sokat teremtve el tud indulni a felzárkózás útján. Olyan helyi környezetet tud teremteni, amely az itt lakók számára jobb közérzetet, az ide látogatóknak kellemes emlékeket, maradandó élményeket nyújt.         

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu