CENTURIO – európai csereprogram köztisztviselőknek 2005/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Európai Unió

CENTURIO – európai csereprogram köztisztviselőknek 2005/2

VII. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Dr. Ürmössy Ildikó



Az Európai Régiók Gyűlése kezdeményezésére 2004-ben sikeres INTERREG IIIC pályázat készült 49 európai régió közreműködésével. A köztisztviselők tapasztalatcseréjét támogató progam végső célja az európai szociális, gazdasági és területi kohézió erősítése. A Jász-Nagyun-Szolnok Megyei Önkormányzat sokoldalú nemzetközi partnerkapcsolatai lehetővé teszik, hogy 2006-ig évente 8 régióba utazhassanak ki megyénk köztisztviselői, s fogadjunk is külföldi szakembereket. Az együttműködés lehetőséget nyújt arra is, hogy megszilárdítsuk részvételünket az európai hálózatban.

A versenyképesség fejlesztése és növekedésének erősítése olyan kihívás, amellyel napjainkban valamennyi európai régió szembesül. E célok elérése szempontjából meghatározó jelentősége van annak, hogy a régiók képesek legyenek infrastruktúrájuk és szolgáltatásaik strukturális átalakítására, új és hatékony  fejlesztési folyamatok elindítására.
A CENTURIO programot az Európai Régiók Gyűlése kezdeményezte 2004-ben. A Gyűlés olyan európai regionális együttműködés, amely 1985 óta működik, s jelenleg 30 ország 250 régióját tömöríti. A régiók közötti egyre szorosabb kapcsolatrendszer, az erősödő regionális érdekképviseleti tevékenység alapján körvonalazódott a CENTURIO projekt gondolata, ami a kiindulópontja lett az új hálózat megalakulásának. A hálózat 49 régiót tömörít, közöttük nemcsak EU tagországok, hanem más európai országok régióit is.
Az Európai Bizottság INTERREG IIIC programja keretében benyújtott projekt célja az európai szociális, gazdasági és területi kohézió erősítése. Ennek érdekében a 2004-2006 között megvalósuló projekt keretében a résztvevő régiók biztosítják a Strukturális Alapok felhasználásával kapcsolatos tapasztalatcserét a partnerek között; elmélyítik és bővítik a régiók együttműködését; megismerik más régiók regionális fejlesztési stratégiáit, projektmenedzselési tapasztalatait és innovatív munkamódszereit.
Jász-Nagykun-Szolnok megye a maga 8 partnerével a legaktívabb résztvevők közé tartozik. Fontosnak tartottuk, hogy gazdag és a sok közös program megvalósítása során eredményesnek bizonyult nemzetközi kapcsolatainkat kihasználva részesei legyünk a fenti célkitűzések elérésének, s ezzel is hozzájáruljunk településeink, kistérségeink fejlődéséhez. A pályázati támogatással 3 éven keresztül küldünk és fogadunk köztisztviselőket a szakmai ismeretek és kapcsolatok bővítésének, új projektek előkészítésének és az idegennyelvi ismeretek fejlesztésének szándékával.
Évente a megyénk önkormányzatainál dolgozó 9 köztisztviselő vehet részt kéthetes szakmai tanulmányúton a testvérmegyékben. Valamennyiüket nyílt pályázati eljárási folyamatban választottuk ki, a benyújtott szakmai munkaprogramok és az idegennyelv tudás alapján. A szakmai tapasztalatcsere helyszínei a következők: Durham, Hargita (2 fő), Häme, Teltow-Fläming, Brandenburg tartomány brüsszeli képviselete, Pas-de-Calais, Somme és Asti. Az első cserékre 2004-ben került sor. A két hétig tartó programokat a testvérmegyék szervezték a projekt fő célkitűzéseinek, valamint a kiválasztott köztisztviselők kiküldött munkaprogramjainak megfelelően. A tapasztaltakról nemcsak írásos beszámolók készültek, hanem a munkahelyeken tartott tájékoztatókat követően a megyei önkormányzatnál is sor került egy olyan programra, amelynek keretében a kiutazók részletesen bemutatták a kiküldetés során szerzett új ismereteket az érdeklődő szakembereknek és a sajtó képviselőinek.
A kiutazásokkal párhuzamosan a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat is fogadta a testvérmegyék képviselőit, szintén kéthetes tanulmányútra. A köztisztviselők Hargitából, Astiból, Durhamből és Häméből érkeztek. A programokat mi is személyre szabottan állítottuk össze, s megvalósításukban segítségünkre volt néhány városi polgármesteri hivatal, valamint különböző megyei szervezetek és intézmények is.
A három évig tartó program a szakmai tapasztalatcserék mellett az eredményeket széles körben ismertető nemzetközi konferenciával egészül ki 2005-ben, 2006-ban pedig partnereinkkel közösen értékeljük a közös munka eredményeit.  Az első év tapasztalatai azt mutatják, hogy a cserelátogatások elérték a kitűzött célokat, kiváló lehetőséget biztosítottak az önkormányzatoknál dolgozó köztisztviselők szakmai és módszertani ismereteinek bővítésére.  A két- és többoldalú együttműködés fejlesztése mellett újabb közös programok és pályázatok kidolgozásához is hozzájárul a CENTURIO program.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu