Romániai Égerhát és Kuncsorba 2008/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Politikus

Romániai Égerhát és Kuncsorba 2008/4

X. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Rédai János polgármester Kuncsorba



Kuncsorba jellegzetes alföldi, ősi kun település, Jász-Nagykun-Szolnok megye délkeleti részén fekszik. Községünk lakónépessége 732 fő.

 

A Kuncsorbai Községi Önkormányzat évek óta nagy hangsúlyt fektet a testvérkapcsolatok kialakítására, ápolására.
1999-ben a kuncsorbai Arany János Általános Iskola és a Nagyszalontai Elméleti Líceum közösen megalakították az Arany János Baráti Kört. E baráti kör testvérkapcsolattá fejlődött, évente 3-4 közös programot valósítottak meg, melyeket a Kuncsorbai Önkormányzat anyagilag támogatott pályázati és egyéb forrásokból. Az Arany János Baráti Kör tagjai (gyermekek és felnőttek) a programok keretében megismerhették egymás országának nevezetességeit, kulturális, néprajzi, történelmi értékeit, hagyományait. Közös kirándulásokat, nyári táborokat szerveztek többek között Debrecenbe, Visegrádra, Ópusztaszerre, Budapestre, Zalába, a Bükkbe, bemutattuk Szolnok megye nevezetességeit: a megyeszékhelyet, a Tisza-tót, felkerestük a dévaványai túzokrezervátumot, a Szarvasi Arborétumot.
Megismerhettük Románia számos nevezetességét, Nagyszalonta látnivalói közül Arany János szülőházát, a Csonka tornyot, a szoborparkot. Romániai kirándulásaink során megtekinthettük Kolozsvár, Nagyenyed. Torda, Torockó, Szentkirály, Bánfihunyad, Arad, Vajdahunyad és még sok más város nevezetességeit.
Megismertük egymás hagyományait, baráti kapcsolatok alakultak ki a vendéglátó családok között. E kapcsolatok eredményeként már egyénenként, családonként is ápolják a barátságot.
2005 októberében a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Önkormányzat szervezésében látogatást tettünk több polgármesterrel, intézményvezetővel, köztisztviselővel együtt Máramaros megyébe azzal a céllal, hogy személyes találkozón keressünk lehetőséget testvérkapcsolat kialakítására.
Ekkor megismerkedtem Égerhát település vezetőivel. E program folytatásaként 2006 márciusában sor került a viszontlátogatásra, ekkor vendégül láthattuk Égerhát vezetőit Kuncsorbán. A találkozó során szóban megállapodtunk arról, hogy testvérkapcsolatot kívánunk egymással kiépíteni.
2006. április 29-én Kuncsorbán, a hagyományos Csorba-Kupa nevű falunapon ünnepélyesen aláírtuk az Együttműködési Megállapodást.
A megállapodásban vállaltuk
– Együttműködés kialakítását a gazdasági és társadalmi élet minden területén a kölcsönös érdekek alapján;
• -Közös turisztikai, oktatási, kulturális, ifjúsági és egyéb programok szervezését;
• -Egymás fontos rendezvényein való részvételt.
Az elmúlt 2 év alatt sok közös programot valósítottunk meg. A kuncsorbai Csorba –Kupa falunap nagyon megnyerte az égerháti küldöttség tetszését, segítséget kértek ahhoz, hogyan tudnának hasonló hagyományt elindítani saját falujukban.
Elmondtuk, mi hogyan indítottuk, milyen előkészületeket teszünk a rendezvény sikeres lebonyolítása érdekében. Ennek eredményeként 2007 őszén Égerháton is megrendezték a falunapot, melyen egy küldöttséggel a kuncsorbai önkormányzat is képviseltette magát. Ott bemutattuk a magyar konyha egyik jellegzetességét, a bográcsban főzött marhalábszár pörköltet, mely nagy tetszést aratott égerháti barátaink körében.
Az égerháti falunap felkeltette a környező települések érdeklődését is, nagyon sok látogatója, résztvevője volt Égerhát első falunapjának. A sikeren felbuzdulva a község vezetői elhatározták, hogy az idén is meg fogják rendezni az „ Égerhát-nap”-ot, s hagyományt szeretnének vele teremteni.
Az idei Csorba-Kupán 8 tagú égerháti küldöttség vett részt, ekkor megállapodtunk arról, hogy júliusban 15 kuncsorbai gyermeket látnak vendégül táborukban. Viszonzásképpen mi is meghívtuk az égerháti gyermekeket egy magyarországi táborozásra azzal a céllal, hogy megismertessük országunk nevezetességeit, bemutassuk hagyományainkat.
További céljaink: a turisztikai és kulturális programok szervezésén túl keressük a lehetőséget a gazdasági kapcsolatok kialakítására, s átadjuk egymás számára a településfejlesztés terén szerzett tapasztalatokat. Szeretnénk közösen bekapcsolódni közös európai projektek kidolgozásába és megvalósításába. Jó példa volt erre a 2006-ban megvalósított Képeslap európai barátaimnak programban való részvétel, melyben kuncsorbai gyermekek is elismerésben részesültek.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu