Magyar-román együttműködés 2008/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Testvérvárosi kapcsolat

Magyar-román együttműködés 2008/4

X. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Dr. Ürmössy Ildikó irodavezető-helyettes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzati Hivatal



Együttes ülést tartott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés és a Máramaros Megyei Tanács.

 

 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés sokrétű, gazdag nemzetközi kapcsolatrendszere több, mint egy évtizedes tervszerű, folyamatos fejlődés eredményeként alakult ki. A ma már tizenhét partnerrel megkötött együttműködési megállapodások keretében évről évre konkrét projektek sora valósul meg. A számos újszerű kezdeményezés egyik kiemelkedő eseménye a 2008. április 11-én megtartott magyar-román együttes ülés volt.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés és a Máramaros Megyei Tanács ebben az évben ünnepli a testvérkapcsolatok felvételének tizenötödik évfordulóját. Az együttműködés különösen 2004 óta vált szorossá, amikor a két megye megújította a korábbi megállapodást, és meghatározta a további közös tevékenységek fő területeit. Ennek megfelelően évről évre konkrét munkaprogram alapján valósultak meg a gazdaságot és turizmust, a környezetvédelmet és közigazgatást, az európai integrációt, az oktatást és kultúrát, a gyermekvédelmet és a sportot átfogó projektek. A megyék közötti együttműködés jelentős hatással volt a települések, intézmények és különböző szervezetek közötti kapcsolatok bővülésére. Kiemelkedő eredmény, hogy mára tizenhárom település kötött egymással együttműködési megállapodást, további hat település pedig hivatalos megállapodás nélkül valósít meg közös programokat.
Fontos lépés volt a két megyei önkormányzat kapcsolatrendszerében a környezetvédelmi bizottságok közös ülésének összehívása 2006-ban. A nagybányai ülésen elsősorban a Tisza folyóval kapcsolatos közös problémák feltárása, az azok kezelésére létrehozott intézményrendszer és az alkalmazott módszerek kölcsönös megismerése volt a fő téma. A 2007-ben megtartott tiszakürti találkozón a bizottságok a fenntartható környezetvédelem és az uniós támogatással megvalósítani kívánt környezetvédelmi beruházások kérdéseit vitatták meg.
A bizottsági ülések pozitív tapasztalatai arról győzték meg a testületeket, hogy célszerű és hasznos lenne az együttműködés tapasztalatainak átfogó értékelését egy közös testületi ülés keretei között elvégezni. Ezt követően került sor annak a közgyűlésnek az összehívására, amelyre Magyarországon a testvérmegyei kapcsolatok terén még aligha akadt példa: 2008. április 11-én Szolnokon tartotta meg soros ülését a két önkormányzat teljes testülete.
A több hónapos előkészítő munka első fázisaként a napirendi pontokban kellett megállapodni. A közös döntés alapján meghatározott előterjesztések a sokrétű kapcsolatrendszer valamennyi területét átfogóan értékelték. Önálló témaként szerepelt az együttműködés tizenöt éve tapasztalatainak elemzése, a környezetvédelem területén végzett közös munka értékelése, valamint a kulturális, oktatási és szociális ágazatban megvalósult projektek áttekintése. Az előterjesztések egyben meghatározták a további stratégiai célokat és feladatokat is.
A közös közgyűlés jóváhagyta több megyei fenntartású intézmény együttműködését is. Ünnepélyes keretek között került sor a múzeumok, a turisztikai szolgálatok és a gyermekvédelemben érintett szervezetek közötti együttműködési megállapodások aláírására. Ezeknek a megállapodásoknak a segítségével a jövőben még inkább elmélyülnek a közvetlen kapcsolatok a két megye között.
A közgyűlés céljának, tartalmának meghatározása az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem jelentett nehézséget. Az előterjesztések elkészítése, egyeztetése ugyanakkor jelentős feladatot rótt az érintett megyei szakemberekre. Minden dokumentum három nyelven, magyarul, angolul és románul készült el. Különösen alapos egyeztetést igényelt a közös közgyűlés rendjének meghatározása, hiszen meg kellett felelni mindkét ország vonatkozó törvényeinek, jogszabályainak és a testületek szervezeti és működési szabályainak.
A közös közgyűlésen mindkét testület tagjai és a testvértelepülések meghívott vezetői számos hozzászólásban konkrét példákkal egészítették ki a beszámolókat. Több Máramaros megyei képviselő magyar és román nyelvű hozzászólással erősítette meg az együttműködés erősségének fontosságát. Ennek jó példája lesz többek között a közeljövőben megvalósuló diákcsere program, a vásárokon, fesztiválokon történő közös részvétel, valamint egy magyar-román-angol nyelven megjelenő turisztikai kiadvány.
Az eredményes és kezdeményezésekben gazdag közös közgyűlést követő sajtótájékoztatón mindkét megye elnöke hangsúlyozta, hogy az együttműködés folytatása, fejlesztése kölcsönös érdekünk, s az eddigi őszinteség és nyitottság megőrzése a garancia a további baráti partnerkapcsolatokra.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu