A gasztronómiai rendezvények hatósági engedélyezése 2008/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Jász-Nagykun-Szolnok Megye

A gasztronómiai rendezvények hatósági engedélyezése 2008/4

X. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Rózsa Sándor jegyző Karcag



A Karcagi Birkafőző Fesztivál

 

Az idegenforgalmi szezon fontos rendezvényei a magyar konyha nemzeti hagyományait és sajátos ízvilágát népszerűsítő vásári jellegű szabadtéri főzőversenyek (pl. bajai halászléfőző verseny, gyulai kolbászfesztivál, szolnoki gulyásfesztivál). Ebbe a sorba illeszkedik a Karcagon – idén tízedik alkalommal – megrendezésre kerülő birkafőző fesztivál.
Ez a rendezvény is hosszas előkészítő-szervező munkát igényel, amelyben fontos szerepet vállal Karcag Város Önkormányzata és Polgármesteri Hivatala. Külön jelentősége van azonban az ilyen gasztronómiai rendezvényeknek az engedélyezés szempontjából, mert nem mindegy, hogy a résztvevők milyen minőségben vesznek részt a főzőversenyeken.
Egy egészségügyi minisztériumi útmutatás alapján az első csoportba azok a rendezvények tartoznak, ahol a résztvevők a versenyzés alatt az elkészített ételeiket térítés nélkül egy kisebb közösség,(családi, baráti társaság, munkahelyi kollektíva) fogyasztására készítik. Az ilyen jellegű rendezvényeknél (falu napok) a jegyző és a rendezvény szervezői előzetesen egyeztetnek az ÁNTSZ kistérségi szervezeteivel, de a versenyzés semmilyen előzetes engedélyhez nem köthető, hiszen a tevékenység nem vállalkozási jellegű.
A másik csoporthoz azok a rendezvények tartoznak, ahol az elkészített ételek forgalmazásra is kerülnek. Ebben az esetben a résztvevők lacikonyhákkal és egyéb vendéglátó jellegű szolgáltatásokkal azonos elbírálás alá esnek. A szabadtéri rendezvényeken történő étel készítéséhez a 4/1997.(I.22.) Korm. rendelet értelmében „alkalmi árusítás”, jogi formula ad lehetőséget. Alkalmai árusítást üzlettel és az üzletre vonatkozó működési engedéllyel rendelkező vállalkozás végezhet, „a kereskedő az üzletkörébe tartozó árut alkalmi rendezvényen, valamint nem közterületi ideiglenes árusítóhelyen alkalomszerűen értékesítheti.” továbbá „az élelmiszerek alkalmi árusításához szükséges az ÁNTSZ engedélye is.”
A rendezvény engedélyezésénél a helyi körülmények ismeretében be kell tartani az étkeztetéssel kapcsolatos közegészségügyi szabályokról szóló 9/l985.(X.23.) EüM-BKM rendelettel kiadott Szabályzat, valamint a 33/1998.(VI.24.) NM. rendelet előírásait, a 68/2007.(VII.26.) TVM-EüM-SZMM. együttes rendeletet „az élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatal egyes élelmiszer-higiéniai feltételeiről és az élelmiszerek hatósági ellenőrzéséről” valamint „az élelmiszer-higiéniáról” szóló 852/2004./EK (2004.április 23.) rendelet szabályait.
Az üzlettel nem rendelkező kereskedők vásáron és piacon nevük és székhelyük feltüntetésével végezhetnek kereskedelmi tevékenységet. A vásár rendezőjét a település jegyzője veszi nyilvántartásba, ha rendelkezik a vásár szakmai jellegének megfelelő területtel és felszereltséggel továbbá a szükséges szakhatósági engedélyekkel. A vásárrendezéséről a vásárrendező 60 nappal a rendezvény időpontja előtt köteles a társhatóságokat (rendőrség, vámhivatal stb.) értesíteni. A rendezvény során kitelepedett vendéglátó egységek kitelepedési engedéllyel kell, rendelkezzenek. A HACCP rendszert a szabadtéri rendezvényekre is alkalmazni kell, mivel ez minden élelmiszer előállító- és forgalmazó kötelessége, ezért többek között:
 A főzéshez csak hatósági húsvizsgálati bizonyítvánnyal ellátott húst lehet felhasználni. A hús eredetét számlával kell igazolni. A húst a felhasználásig hűtve kell tárolni. (A karcagi birkafőző rendezvényeken előírás, hogy a tradicionális birkapörkölt elkészítési módjával ellentétben az ételbe a birka fejét nem lehet belefőzni. Nyilván komoly közegészségügyi oka van, de hát a hagyomány az hagyomány és ezért nehéz betartatni.)
 A főzéshez használt alapanyag előkészítése HACCP rendszerű konyha előkészítőjében végezhető.
 A főzést végző személyeknek (versenyzőknek) érvényes egészségügyi nyilatkozattal kell rendelkezniük és védőruhát viselniük (ezt általában a rendezők biztosítják).
 Az elkészített ételt magas hőfokon kell tárolni, a főzést befejezően 3 órán belül kiosztani.
  A főzéshez és a megfelelő higiéniához ivóvizet kell biztosítani. A rendezvény résztvevőihez mérve megfelelő számú mellékhelyiséget kell biztosítani és a hulladékgyűjtők ürítéséről folyamatosan gondoskodni kell.
Mindezekből érzékelhető, hogy komoly szakmai felkészültséget jelent egy-egy ilyen rendezvény megszervezése és lebonyolítása. A hivatkozott rendeletekből is látszik, hogy a rendezvények engedélyezése nem csupán egészségügyi kompetencia, bár kétség kívül a gasztronómiai jellegéből adódóan ez az egyik legfontosabb. Biztos, hogy mindenhol megvannak a helyi sajátosságok, de az alapvető előírások lényegesen nem térhetnek el. A probléma a betartatásuk körül és az ellenőrzésük körül van, mivel ideiglenes tevékenység folytatásáról van szó, ami gyakorlatilag 5-6 óránál nem hosszabb, és több szakhatóság hatáskörébe is tartozik. Gyakorlatilag csak kampány jelleggel oldható meg, de erre ma már azért egyre több példa van. Nem említettem azokat a közbiztonsági, katasztrófavédelmi feladatokat, amelyeket akár gasztronómiai, akár más kültéri rendezvényről is van szó, de meg kell oldani, okulva az elmúlt évben történt balesetekből. Azt hiszem, ez külön figyelmet érdemel és talán valaki kedvet kap rá, hogy ezen újság hasábjain egyszer majd megírja.
Végezetül kívánom minden kollégának, aki érintett ilyen jellegű rendezvények engedélyezésében és bonyolításában, hogy jegyzőként ne csak a rendezvény napján, hanem utólag is mindig érezze jól magát, mert akkor meg tudott oldani minden felmerült problémát.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu