Az önkormányzati rendeletek elektronikus továbbítása az Önkormányzati Rendelettárba 2008/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / E-közigazgatás

Az önkormányzati rendeletek elektronikus továbbítása az Önkormányzati Rendelettárba 2008/4

X. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Barna Anikó szakmai főtanácsadó Észak-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltsége



Az e-Kormányzat 2005 Stratégia nyomvonalán az ÖM egyik feladata az önkormányzati rendeletek internetes publikálása, egy Nemzeti RendeletTár, vagyis NRT létrehozása. Ez a munka 2005-ben már elindult, egy – a közigazgatási hivatalokban használt – belső szakrendszerből, a TÖRV-ből 13 év adatbázisát emeltük át, 13 év rendeleteinek alapadatai jelentek meg az NRT-ben a http://nrt.bm.hu címen.

 


Az ágazati stratégiai cél az, hogy a kialakított adatbázis aktuális legyen és teljes rendeleti szöveg tartalommal bővüljön tovább. Ennek elősegítése érdekében az akkori BM kifejlesztette, és rendelkezésünkre bocsátotta a testületi jegyzőkönyvek elektronikus rögzítését lehetővé tevő programot, melyet TERKA névre keresztelt (Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás). A program önkormányzati bevezetése érdekében 2006-ban az akkor még megyei közigazgatási hivatalok szakmai együttműködésüket ajánlották fel valamennyi önkormányzat jegyzője részére. Ennek keretében elektronikus adathordozón eljuttattuk számukra a TERKÁ-t, a jegyzőkönyv készítő és informatikus munkatársak részére szakmai képzést szerveztünk. Bemutattuk azt a folyamatot, melynek során a TERKÁ-val beküldött jegyzőkönyv adatok miként nyújtanak információkat a közigazgatási hivatalokban a TÖRV rendszerbe, segítve ezzel a referensek munkáját, illetve a TÖRV-ben „érkeztetett” rendeleteket hogyan továbbítjuk a már említett NRT-be.
Az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény rendelkezései alapján a közfeladatot ellátó szerv a közvélemény pontos és gyors tájékoztatása érdekében a közérdekű adatok meghatározott körét elektronikus úton bárki számára közzé teszi. Ezek között szerepel az önkormányzat rendelete, melyet a helyi önkormányzat jegyzője a képviselő-testület üléséről készült jegyzőkönyv megküldésével egyidejűleg, elektronikusan, a közigazgatási hivatalon keresztül a helyi önkormányzatokért felelős miniszternek megküld, aki gondoskodik az önkormányzati rendeleteknek az erre a célra fenntartott honlapon történő közzétételéről. Erre megoldást nyújt a TERKA program használata, ezért 2007-ben az Észak-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal vezetőjének kérésére a program működtetésének tapasztalatai alapján – már régiós szemlélettel – áttekintettük a rendszer alkalmazásának önkormányzati gyakorlatát és megállapítottuk, hogy megyénként eltérően kisebb-nagyobb arányban alkalmazzák az önkormányzatok a TERKA programot.
A közigazgatáson belüli e-adatfeldolgozás mértékének növelése, a közérdekű adatok nyilvánossága jegyében az önkormányzati rendeletek internetes publikálása arányának emelése érdekében hivatalvezető asszony a TERKA program minél szélesebb körű alkalmazását tűzte ki célul az Észak-alföldi régióban. Ennek érdekében régiós munkamegosztásban projektet indított, melynek felelőse a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kirendeltség volt. A projekt tervezésén túl a feladat végrehajtásban is szerepet vállaltunk. Mindhárom régiónkba tartozó megyéből a kirendeltségre érkeztek az ún. TERKA állományok, a TÖRV-be való érkeztetésük itt történt, de megyénkénti adatbázisban. A referensek tehát saját adataikhoz naprakészen hozzáfértek.
A projekt egy helyzetfelméréssel indult, az elektronikus feldolgozottság aránya megyénként eltérő volt. A Törvényességi Főosztállyal együtt kistérségi csoportokban találkoztunk a jegyzőkkel, tájékoztattuk őket a TÖRV-TERKA kapcsolatról, a folyamatról, a célról. Meggyőződésükről ez ügyben csaknem 100%-osan együttműködési megállapodás aláírásával biztosítottak bennünket. Szintén kistérségi csoportokban képzést tartottunk mindhárom megyében azon ügyintézők részére, akik a TERKA programot használják. Csaknem 150 TERKA installáló CD-t adtunk át ismételten a jegyzőknek. Telefonos és e-mailes háttérsegítséget nyújtottunk a program használatára vonatkozóan. Az oktatásokat követően 2008. február 1-től vártuk tömegesen az új felhasználókat. A 2008. május 30-i monitoring alkalmával az alábbi TERKA feldolgozottsági adatokat tekintve jelentős növekedést állapítható meg:
A projekt résztvevőinek munkája mellett ez a feladat nem volt végrehajtható a jegyzők és munkatársaik konstruktív együttműködése nélkül. Köszönet érte! A közös munkát tovább folytatjuk, melynek eredményeképpen a Nemzeti RendeletTár teljes szöveges létrejöttén túl a jegyzők ezen a területen a közérdekű adatok nyilvánossága és az információszabadság elvének is eleget tesznek.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu