Szolnoki múzeumok 2008/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Jász-Nagykun-Szolnok Megye

Szolnoki múzeumok 2008/4

X. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Szathmáry István sajtóreferens Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Múzeumok Igazgatósága



Szolnokon a főtér közelmúltban befejezett átalakítása a remények szerint egy új kulturális központ létrejöttét is segítheti a városban. Ennek jegyében a Városházával szemben magasodó Damjanich János Múzeumban a nyárra több olyan rendezvényt is terveztek, melyek tudatosan számolnak az új agora vonzerejével. Jelenleg két kiállítás is látható az intézményben, amelyek várhatóan meg tudják szólítani a város új ékességének járókelőit, sétálóit, azonkívül a közelben egy harmadik, általános érdeklődésre számot tartó tárlat is várja az érdeklődőket.

 


A Tisza partján magasodó Galéria, az egykori szolnoki neológ zsinagóga falai között Szőnyi Istvánnak a huszadik századi magyar képzőművészet kiemelkedő mesterének alkotásai láthatóak még augusztus folyamán. A kiállítás érdekessége, hogy a bemutatott művek sokáig ismeretlenek voltak a hazai közönség előtt. A művész lányának, Szőnyi Zsuzsannának római otthonában őrizték őket, míg hazatérhettek Magyarországra. Szőnyi Zsuzsanna férjével, Triznya Mátyás festőművésszel az ötvenes évek elején költözött Rómába. Kinti otthonuk Triznya-kocsma néven hamarosan egyféle kulturális centrummá, irodalmi és képzőművészeti szalonná vált, melynek falát egyre nagyobb számban borították a különféle utakon kijuttatott, majd Szőnyi István halála után örökségként kapott festmények. Ezt a gyűjtemény került haza a közelmúltban, hogy országos körút után, melynek Szolnok is egyik állomása, végül a zebegényi műteremben találjanak állandó otthonra.
Nem sokkal a Galériában rendezett Szőnyi István-kiállítás megnyitója után, elkezdődött a Meg is mosakodjál című néprajzi tárlat. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szolnokról elszármazott szakemberei, dr. Sári Zsolt és dr. Bereczki Ibolya által rendezett kultúrtörténeti bemutató a 20. század elejének, sokak által még személyesen tapasztalt, az ifjabb korosztály által pedig hírből ismert vidéki higiéniai szokásait mutatja be a Kossuth téri épületben. Ma, a rendszeresen használt fürdőszobák korában talán kicsit szokatlan lehet számunkra eleink tisztálkodásai gyakorlata. Az is, hogy mennyire befolyásolta a paraszti élet évszakokhoz kötött rendje a higiéniát, de az is, hogy az egyre nagyobb teret nyerő új tisztálkodási eszközök, tisztítószerek kezdetben főleg státusszimbólumokként jelentek meg a háztartásokban.
Dr. Horváth László megyei múzeumigazgató és munkatársai tudatosan választottak erre a nyárra sztárrendezvényként egy nem művészeti tárgyú kiállítást. Arra szeretnék ugyanis felhívni ezzel a közönség figyelmét, hogy nem csak képzőművészettel lehet országos érdeklődést kiváltani, sok minden más figyelemkeltő értéke is van egy kulturális intézménynek. Jelen esetben ez a tárlat, de szólhatunk a bemutatásra váró régészeti, néprajzi tárgyak sokaságáról is ennek kapcsán.
Szintén a Kossuth téri épületben látható augusztus végéig a nagyszabású Székely Bertalan-kiállítás. A válogatás anyagát dr. Bakó Zsuzsanna művészettörténész, a Magyar nemzeti Galéria munkatársa állította össze, túlnyomórészt a Galéria anyagából. Ugyanakkor vannak a bemutatott művek között olyan, magángyűjteményből származó darabok is, mint például a közismert Egri nők című nagyméretű táblakép egy kisebb, de kvalitásaiban a közismert művel egyenrangú változata.
A nyár végét, az ősz kezdetét Hegedűs József fafaragó, Vetró András erdélyi szobrászművész, a múzeum udvarán látható nagyméretű Damjanich János-dombormű alkotója, Kaid Nabil festőművész és Fazekas Magdolna festőművész kiállításainak megnyitása fogja jelezni az intézményben. Az intézmény udvarán pedig a tervek szerint Györfi Sándor szobrászművész kiállítását fogják majd bemutatni.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu