Betyárbecsületből 2008/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Békés Megye / Cikkek

Betyárbecsületből 2008/4

X. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Szűcs Attila dr.
jegyző
Mezőtúr

Az elmúlt néhány évben jelentős számban jöttek létre körjegyzőségek, és ez a tendencia folytatódni látszik. Jegyzői álláshelyek szűntek meg, és az átszervezések következtében a sokrétű tapasztalattal, többéves szakmai gyakorlattal rendelkező és minőségi munkaerőt képviselő jegyzőtársaimból ügyintéző vagy esetleg vezető beosztású köztisztviselő lett, ha egyáltalán maradhatott a közigazgatásban.

 


Azt gondolom, a Jegyző és Közigazgatás c. szaklap a megfelelő fórum – mint a Jegyzők Országos Szövetségének lapja –, hogy szót emeljünk azokért a jegyzőtársainkért, akik a közigazgatáson belül, de nem, mint jegyzők maradtak a pályán.
Javasolom a Jegyzők Országos Szövetsége Elnökségének, kezdeményezze a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítását, amely a „címzetes jegyző” cím bevezetésére irányul. A címzetes jegyző fogalma jelentené azt a település nélkül maradt volt jegyzőt, aki 5 vagy 10 éven keresztül látta el jegyzői feladatait és továbbra is az önkormányzati igazgatásban dolgozik. További feltétel, hogy közszolgálati jogviszonyát nem fegyelmi eljárással szüntették meg. A címzetes jegyzői cím – bár jó lenne, de – nem kell, hogy feltétlenül többletjuttatást, címpótlékot jelentsen. Elégséges lenne, ha a címet a vezetői vagy ügyintézői beosztásától függetlenül viselhetné. Ez a megoldás az államkasszát nem terhelné, és így a jogalkotóknak is egyszerűbb lenne elfogadni.
Mint körjegyzői feladatokat ellátó jegyző mindenképp fontosnak tartom, hogy a jegyzői kar azon tagjait is megbecsüljük a cím adományozásával, akik külső körülmények miatt nem maradhatnak a hagyományos értelemben vett jegyzők. A jegyzői kar ilyen módon történő összefogásával kifejezheti összetartását, érvényesítheti érdekeit, és ezáltal emelheti a közigazgatás színvonalát, az ott dolgozók megbecsülését, mert más nem teszi meg értünk.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu