Feltekintés egy csillagra Rácz Aladár a cimbalomművész 2008/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Portré

Feltekintés egy csillagra Rácz Aladár a cimbalomművész 2008/4

X. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Andrási Lászlóné
jegyző
Jászapáti

Jászapáti, 1886. február 28 – Budapest, 1958. március 28.

A rádió csaknem negyvenéves hangszalagján kedves, cigányakcentusú hang meséli, hogy egyszer az égre tekintve megkérdezett egy csillagászt: mi a neve ott fönn annak a fényes csillagnak? A Vénusz az tán vagy a Jupiter? – Nem fontos – felelte a csillagász. „ Az a fontos, hogy maga fölnézett rá…”

A mesélő e felvételen a Zeneakadémia tanára, Rácz Aladár világhírű cimbalomművész, Jászapáti híres szülöttje, Kossuth díjas, érdemes, kiváló művész. Cigányzenész családból származott. Hároméves korában brácsás apjától tanult muzsikálni hallás után, mert a kottát nem ismerte. Tizenhat éves korában került Pestre először az EMKE kávéházban játszott. „Az volt akkor számomra a világ közepe. Nekem nagyon tetszettek itt a fényes lámpák. Valami szénféle égett bennük. Én petróleumlámpás kis házba születtem, így hát persze meg voltam illetődve a fénytől, a ragyogástól”- emlékszik vissza. 1910-től Párizsban, 1914-től Svájcban magyar, majd francia cigányzenekarokban játszott.
Elsősorban barokk műveket írt át cimbalomra, és ezáltal teljesen kitágította a régi népi hangszer repertoárját. 1927-1935 között Franciaországban élt. 1935-ben a honvágy hazahozta Magyarországra. Néhányszor szerepelt a Rádióban, majd következett a sorsdöntő bemutatkozás, az első hangverseny a Zeneakadémia dobogóján. Ettől kezdve nemcsak koncertezett, hanem tanított is. Budapesten 1937-ben a Nemzeti Zenede, 1938-től haláláig a budapesti Zeneművészeti Főiskola tanára volt, ahol számos kitűnő tanítványt nevelt. A cimbalomjátékot ő emelte művészi színvonalra, a cimbalom általa lett hangversenyhangszer.
1948-ban az először kiosztásra kerülő Kossuth-díj egyik kitüntetettje lett. A következő években megkapta az Érdemes- és Kiváló Művész címeket.
Rácz Aladár káprázatos pályája az olcsó szórakoztató zene világából a legkifinomultabb műzenébe emelték át hangszerét. Tanítványai közül Gerencsér Ferenc, Szalay József és Tóth Elek váltak ismertté, de működése és hatása nélkül aligha válhatott volna a cimbalom az 1960-as évek óta a magyar zeneszerzés egyik kedvelt hangszerévé.
A település kegyelettel, és tisztelettel őrzi világhírű szülöttje emlékét. Kodály Zoltán így jelölte meg a teendőket: „Mennél nagyobb tömegeket közvetlen érintkezésbe hozni az igazi értékes zenével…” Utasiné Dr. Garay Borbála, aki szívügyének tekintette ezt, 1996-ban alapítványt hozott létre ötven család segítségével. Az alapítvány Rácz Aladár cimbalomművész nevét vette fel. A zenei képzés Jászapáti városban több évtizeden keresztül nem volt megoldott, a település nagyságrendjéhez, kulturális igényeihez képest jelentős lemaradás volt jellemző. A szülők, gyermekek részéről jelentkező igényt, szándékot bizonyítja az alapítvány létrehozása. A zeneiskolában megvalósuló művészeti tevékenységnek jelentős kisugárzása van az egész város életére. Az iskolai oktatáson kívül Jászapáti és vonzáskörzetének kulturális életébe is szervesen bekapcsolódik az intézmény. Az iskola joggal lehet büszke fúvószenekarára, akik büszkén és elhivatottan képviselik a településüket és intézményüket az ország és Európa más régióiban ezzel is méltóképpen adóznak Rácz Aladár emlékének.
„Az én vagyonom a muzsika. Akármilyen bőkezűen osztogatom, nekem is marad bőségesen…” – Rácz Aladár

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu