Magyarország második legnagyobb helyőrsége 2008/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Jász-Nagykun-Szolnok Megye

Magyarország második legnagyobb helyőrsége 2008/4

X. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Lantos Imre dandártábornok bázisparancsnok helyőrségparancsnok



Szolnok nemcsak vizeiről, hanem katonai hagyományairól is híres. Katonaváros. A Tisza és a Zagyva folyók összefolyásánál elhelyezkedő megyeszékhely az Alföld egyik legszebb fekvésű városa, csodálatos Tisza-parttal, több, mint kilencszáz éves történelme során számos nagy jelentőségű katonai esemény színtere volt.

 

Napjainkban a megyei jogú város, Budapest után az ország és a Magyar Honvédség második legnagyobb helyőrsége. Meghatározó alakulatának, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisnak a parancsnoka egyben Szolnok helyőrségparancsnoka is. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és Szolnok közötti kötődés szép jele, hogy a bázis és jogelődjei beépítették címerükbe Szolnok nevét, a város címerét. A csapatzászlót a város szalagja díszíti.
A szolnoki – szandaszőlősi laktanya neve: Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázis. A névadó az első világháború legeredményesebb magyar pilótája. Tizenkilenc légi győzelmet aratott, kilenc alkalommal úgy győzött, hogy élve, gépestől kényszerítette a földre az ellenfelet. Ezért társai, sőt ellenfelei is a levegő lovagjának nevezték.
A katonai szervezetek a legnagyobb munkaadók városunkban. Itt található az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj, és az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj. Szolnok több mint fél évszázada a repülés és az ejtőernyőzés hazai fellegvára. Katonai célba ugró ejtőernyősök váltak itt világbajnokká. A szandaszőlősi sportrepülőtéren hagyományosan júliusban megrendezésre kerül az ország egyik legrangosabb ejtőernyős célba ugró versenye, a Hüse Károly Emlékverseny, magyar bajnokság. Minden évben, szeptember elején a Budapest-Szolnok vasútvonal átadásának évfordulóján rendezik meg a Szolnoki Katonazenekari Fesztivált, melynek házigazdája az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis alárendeltségébe tartozó Légierő Zenekar Szolnok.
A szandaszőlősi objektum a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság alárendeltségébe tartozik. Az objektum 1949-től, rövid megszakítással a Magyar Néphadsereg, illetve a Magyar Honvédség repülőszakembereinek kiképző központja1984-ben a Szolnokra telepített helikopter-és szállító-repülőgép bázison megalakult az MN 89. Vegyes Szállítórepülő Ezred. Szentkirályszabadjáról MI-8-as helikopterek, és az AN-26-os repülőgépek települtek át Szolnokra. 2004-ben az MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred és a Szállítórepülő Ezred jogutódjaként jött létre az MH 86. Szolnok Helikopter Ezred. Ebből alakult meg a 2007. március 1-jén létrehozott MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, amellyel kapcsolatban elvárás a NATO-követelmények teljesítése is. Mindez tükröződik a katonai szervezet felépítésében és a kiképzési feladatok végrehajtásában. A katonai szervezet folyamatosan alkalmazkodik a követelményekhez, vállalja a kihívásokat.
Az alakulat alapfeladatait egy szállítóhelikopter zászlóaljjal, egy harci helikopter zászlóaljjal és egy kiképző repülőszázaddal oldja meg. A Mi-8-as közepes szállítóhelikopter két, egyenként 1500 lóerő teljesítményű hajtóműve forgatja a rotorokat. Huszonnyolc katonát vagy négy tonna terhet juttathat a célterületre. A másik meghatározó forgószárnyas a MI-17-es közepes szállítóhelikopter, amely az előbbi típusnak továbbfejlesztett változata. A Mi-24-es harci helikopter óránként akár 335 kilométeres sebességet is elér. Az erős fegyverzetű, páncélozott helikopter elsődlegesen harckocsik megsemmisítésére szolgál, ám fedélzeti rakétái, négycsövű, nagy űrméretű géppuskája alkalmassá teszik több földi cél elleni harcra. A kiképző repülőszázad JAK-52-es repülőgépein tanulnak a jövő helikopter pilótái és a sugárhajtású repülőgépek hajózói.
A Tisza, a Körösök és a Zagyva áradásai az utóbbi években több ízben is veszélyeztették a várost és a folyó mentén fekvő településeket. A katonák önfeláldozó munkájának, a helikopterek szállítási képességének is köszönhető, hogy elhárították a veszélyt. A bázis helikopterei és katonái ott voltak a Dunánál, éjjel nappal dolgoztak a Tisza-mentén és a Körös-zugban, s amikor már majdnem fellélegezhettek, helyt álltak a Hernád mellett is. Két évvel ezelőtt, a súlyos árvízi veszély miatt elrendelték el az állomány készenlétét. Aggodalmat okozott az a lehetőség, hogy a Tisza átlépi a gátakat, akár Szolnoknál is. Az, hogy a Körös-zug települései, Csépa, Szelevény, Tiszasas is víz alá kerülhetnek. Veszélyeztetve volt Csongrád, Kunszentmárton és jó ideig Szolnok is.  A készenlét elrendelésétől április végéig a helikopterek, több mint ötszázötven órát repültek, ötszáz alkalommal szálltak fel és le. A számok viszont nem mondanak el mindent. Azt, többek között, hogy mit jelentett éjjel és nappal, a töltés oldalában dolgozni, máskor a hideg vízben állva egymásnak dobálni a zsákokat. Átélni a vészhelyzetben élők helyzetét. A repülő-műszaki szaktudás és kétkezi munkája nélkül nagy valószínűséggel víz alá kerültek volna az amúgy is hátrányos helyzetben lévő tiszazugi települések.
A hazának ma és a jövőben még inkább olyan katonákra van szüksége, akik tisztességgel ellátják a sokszor nehéz szolgálatot. A több milliárd forint értékű repülő technika, a forgószárnyas gépek vezetését, karbantartását. A szolnoki katonák sokat vállalnak a Magyar Köztársaság katonai védelméből. Példamutatóan helytállnak kiküldetésük során, a Balkánon, Cipruson, Irakban, Afganisztánban. 2006-tól ünnepélyes keretek között a helikopter bázisról búcsúztatjuk, illetve itt fogadjuk a ciprusi békefenntartók, az UNFICYP misszió állományát. A helikopteresek a nemzetközi gyakorlatokon, repülő napokon, Franciaországban, Olaszországban, Belgiumban és Németországban szinte minden esetben jó, illetve kiváló értékelést kapnak. Minden évben rendeznek nemzetközi helikopteres kiképzést. A NATO helikopteres alakulatai közül Belgium, Franciaország, Németország, Szlovákia forgószárnyasai, Horvátország, Lengyelország szakemberei, pilótái vettek részt a szolnoki gyakorlaton, mely kiváló alkalom volt a hajózó és műszaki állomány tapasztalatcseréjére.
A honvédelem nemzeti ügy, az Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázison települt katonai szervezetek a katonai pálya egyik legkeményebb, szakmai kihívást tekintve egyik legösszetettebb feladatát jelentő területén teljesítenek szolgálatot. Szakmailag, fizikailag, lelkileg felkészült emberek szolgálnak itt, akinek tudása, áldozatvállalása, bajtársiassága a legnagyobb érték.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu