Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége 20 éves 2008/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Jász-Nagykun-Szolnok Megye

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége 20 éves 2008/4

X. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Lits József dr.
elnök

VOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete

Gauguinnek van egy nagyon szép festménye, amelynek címe: „Honnan jöttünk, hol vagyunk, hova tartunk?” Nekünk vállalkozóknak ezen az évfordulón ezekre az alapvető kérdésekre kell válaszolnunk.

 

Az elmúlt húsz évben Magyarországon történelmi léptékű, gyors változások részesei voltunk. A központi tervezésen alapuló gazdaságból, a piacgazdaságba, a totalitárius politikai rendszerből a demokratikus társadalmi és politikai rendszerre tértünk át. Egyidejűleg félmillió vállalkozó vált le az államtól, ez családtagokkal együtt másfél-kétmillió embert jelentett. Szövetségünk kiemelt feladata, hogy minden segítséget megadjunk ezeknek az embereknek, családoknak. Sokan azt gondolják, hogy a vállalkozók egyik hegycsúcsról a másik hegycsúcsra vándorolnak, s közöttük völgyek vannak. Nem akarják észrevenni, hogy ezeken bizony át kell küzdeni magát a vállalkozónak ahhoz, hogy ismét hegycsúcsra érjen.
Érdekvédelmi, érdekképviseleti és érdekérvényesítő tevékenységünket befolyásolta az a körülmény, hogy megszenvedtük a nem megfelelő restrikciós gazdaságpolitikai kellemetlenséget. A nagy elosztó rendszerek gyökeres átalakulása nem indult meg, ellentmondás zajlik. Vállalkozóink közérzete romlott, a kiírt pályázatokhoz való kapcsolódás, illetve a pályázati összeg elnyerésére esélyünk korlátozottá vált.
A költségvetés kondíciói javultak ugyan, de a reálszféra jövedelemtermelő képessége gyakorlatilag stagnál. Több alkalommal kezdeményeztük különböző fórumokon, hogy az európai uniós források magasabb hányadát fordítsák a gazdaság fejlesztésére, csökkentve a konvergencia program gazdaságra gyakorolt negatív hatását. Törekvésünket nem koronázta siker.
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége minden intézményes és informális fórumon hangot adott annak, hogy a gazdaság dinamizálását előtérbe kell helyezni, hogy a gazdaság gúzsba kötése nagy károkat okozott, hiszen a konszolidáció későbbi elvégzésekor a vállalkozások erőtlenek lesznek, tőketartalékaik kimerülnek.
Aktívan közreműködünk a jogalkotási folyamatban, felemeltük hangunkat az elvárt adóval szemben, tiltakoztunk az un. tv. üzemben tartási díj bevezetése ellen, kezdeményeztük az OÉT plenáris fórumain a szabadság pénzbeli megváltását, nem értettünk egyet a burkolt adóemelést tartalmazó un. kis adók összevonásával, javaslatot tettünk a társasági adó kedvezményes mértékére, közreműködtünk az átlagkereset ajánlás mértékének megvalósításában, részt vettünk a társadalmi párbeszéd egyéb fórumain, hadat üzentünk a feketegazdaságnak, ezen belül a fekete kereskedelemnek, tiltakoztunk a vasutas sztrájk alkalmazott formája ellen, kifogásoltuk a fővárosi behajtási tilalom formáját és mértékének díjrendszerét.
Sikertörténetként fogjuk fel az idén 6 éves Széchenyi Kártyát, melynek kihelyezett volumene elérte az 500 milliárd forintot, 125.000 beadott igénylésből már 100.000 kártyabirtokos van országszerte. A szövetségünk által kitalált és megvalósított konstrukció számos európai uniós díjban részesült, hiszen mikro, kis- és középvállalkozások életét segíti a kereskedelmi bankok szigorúbb konstrukcióival szemben.
Országos nézettségű és elismertségű a Prima Primissima Gála, mely ez évben hatodik alkalommal kerül megrendezésre. Presztizs értékű, rangos társadalmi esemény, mely díjazza a tudomány, sport, sajtó, közoktatás, művészet, építészet kiválóságait. Az elmúlt évben mind a 19 megyei szervezet megrendezte a Területi Príma Gálát kirobbanó sikerrel.
A vállalkozók többségének álláspontja, hogy világos, határozott gazdaságpolitikára van szükség, mely megalapozza a tartós növekedést, társadalmi és szociális elégedettséget. Konkrét lépéseket várunk a politikai elittől, az állam irányítóitól. Úgy látszik, hogy nem a nagy halak falják fel a kishalakat, hanem a gyorsak a lassúakat. A vállalkozók gyors, határozott, korrekt, szakszerű munkát kérnek és várnak el a közigazgatástól. A mosolygós, megfelelő légkörben történő ügyintézés lendületet ad a vállalkozóknak, akik ezáltal a bürokratikus útvesztőkben való eligazodást is jobban viselik. Örülünk annak, hogy megmaradtak még azok a juttatások, mint a többlet szabadság, üdülési kedvezmény, 13. havi fizetés, amelyekről mi magánszektorban dolgozók nem is álmodhatunk.
Mindenképpen szeretnénk,ha ügyeink intézésében nem történne meg a jogszabály adta, határidő maximális kihasználása és a közalkalmazotti szférában a rugalmas, hatékony munkavégzés mindennapi elkötelezettség lenne, mert nehezen szembesülünk azzal a ténnyel, hogy 8 óra előtt a hivatalokban a telefont sem veszik fel és 4 órakor elnéptelenednek az egyébként jól felszerelt intézmények. Partnerek kívánunk maradni a közigazgatásban foglalkoztatottakkal, elismerjük munkájuk fontosságát, de meg kell hogy értsék hogy az általunk megtermelt és befizetett adóbevétel a forrása a hivatalok működésének.
Ez a kölcsönös, egymást segítő együttműködés alapja.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu