Várjuk szeretettel az Alföld szívében… 2008/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Várjuk szeretettel az Alföld szívében… 2008/4

X. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Galó Anita külügyi és turisztikai referens Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzati Hivatal



A megyei önkormányzatok kötelező feladatai közé tartozik az idegenforgalom fejlesztése. Ezek fontos eleme a turisztikai értékek feltárása, bemutatása és széles körben történő terjesztése.

 


A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat jelenleg is működteti 1993-ban alapított non-profit turisztikai szervezetét, a Tiszainform Idegenforgalmi Szolgálatot. Ez a tény is jól tükrözi, hogy a megye mindenkori vezetése igyekezett gazdasági súlyának és egyre jelentősebb szerepének megfelelően kezelni a turizmus kérdését. A szolgálat kiemelt feladata, hogy biztosítsa a hatékony turisztikai marketing tevékenységet, a megyében található turisztikai értékek és vonzerők megismertetését belföldön és külföldön a lehető legszélesebb körű célcsoportok megszólításával, s ezáltal növelje Jász-Nagykun-Szolnok megye ismertségét, az ide érkező vendégek számát.
Annak tudatában, hogy sikeres marketing tevékenység csak folyamatosan megújuló, a jelenkor kihívásainak megfelelő marketing eszközök alkalmazásával valósítható meg, több ilyen jellegű turisztikai termék és tevékenység 2008. évi bevezetését hagyta jóvá a megye közgyűlése. Ezek előkészítését és megvalósítását a Tiszainform Idegenforgalmi Szolgálat végzi.
A munka eredményeképpen már megjelent az „Üdülési ajánlatok Jász-Nagykun-Szolnok megyében” című, három-négy napos programcsomagokat tartalmazó kiadvány. Hamarosan elérhető lesz a megyébe látogató vendégek számára az „Alföld szíve kártya”, amely a szerződött szolgáltatóknál árengedményt, illetve egyéb kedvezményeket biztosít a kártya tulajdonosának.
A megye turisztikai vonzerejét ismertető és népszerűsítő belföldi kampány részeként a „Vendégségben Jász-Nagykun-Szolnok megyében” című turisztikai magazin – különböző napilapok mellékleteként – 2008. május közepén jelent meg az ország kilenc megyéjében.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat az európai uniós források kínálta lehetőségek kihasználásával, a meglévő értékekre alapozva versenyképes turisztikai attrakciók életre hívását célozta meg. Ennek érdekében a kulturális örökség infrastrukturális fejlesztése területén, az állami és civil szféra megyénkben eddig példa nélküli összefogásával „Jászkun kapitányok nyomában” címmel pályázatot nyújtott be a megyei önkormányzat. A tervezett fejlesztés keretében a külső és belső építészeti és egyéb rekonstrukciós munkákon túl számos látogatóbarát eszközzel gazdagodna tizenhárom múzeum és tájház a megyében továbbá három látogatóközpont segítené a térségbe érkezők tartalmas időtöltését. Érintőképernyős információs rendszer, többnyelvű digitális tárlatvezetés, családbarát szolgáltatások (játszótér, interaktív történelmi és egyéb játékok, egyedi programok) kialakítása tervezett annak érdekében, hogy valóban versenyképes turisztikai attrakció jöjjön létre a megyében található gazdag jászkun történelemre, hagyományokra alapozva.
Mint arra már utaltunk, a turisztikai értékek bemutatása és széles körben történő terjesztése fontos része a hatékony marketing munkának. Ha ez a tevékenység sikeres, akkor az felkelti az adott térség iránt a figyelmet, és hozzájárul imázsának erősítéséhez. Bízunk abban, hogy az adott lehetőségek között sikerül ezt megtennünk, és az alábbi sorok is hozzá járulnak ahhoz, hogy a közeli jövőben egyre több közigazgatási szakembert üdvözölhessünk Jász-Nagykun-Szolnok megyében.
Jász-Nagykun-Szolnok megye turisztikai kínálatát a természeti értékek, a termál-és gyógyfürdők, a kulturális rendezvények mellett a falusi vendégszeretet, az aktív turizmus, a sajátos gasztronómia, illetve a történelmi múlt és a régi mesterségek emlékei is színesítik. 2008. a „Vizek Éve”. A téma különösen „személyre szabott” megyénk esetében, hiszen a víz kínálta lehetőségek széles skálája a térség első számú turisztikai vonzerejét jelenti.
A megye egyik turisztikai kuriózuma az Alföld legnagyobb tava, az éppen 30 éve született Tisza-tó. Csodálatos világ veszi körül azokat, akik csónakkal járják be a zegzugos vízi ösvényeket. Az érintetlen természet, a dúsan burjánzó tündérrózsamezők, a szárnyaikat próbálgató vízimadarak, a kristálytiszta vízben cikázó halak megannyi csodát kínálnak. A Tisza-tó a vízi sportok szerelmeseinek is számos lehetőséget kínál. Abádszalókon kijelölt jet-ski pálya van és Magyarországon egyedül itt engedélyezett a motoros vízi járművek használata.
A nyári szünidő a legtöbb család számára elképzelhetetlen strandolás nélkül. A megye fürdői minden korosztály számára nagyszerű kikapcsolódást nyújtanak, hiszen a kellemes, családias termál- és gyógyfürdők mellett a látványelemekben bővelkedő népszerű standok is megtalálhatók. A leglátogatottabb fürdők Cserkeszőlőn, Berekfürdőn, Jászapátin, Jászberényben, Szolnokon és Túrkevén találhatók. A fürdők vize gyógyító hatású a reumatikus, mozgásszervi, továbbá nőgyógyászati betegségek esetében, ivókúra formájában hatásos gyomor- és hasi panaszoknál.
Mi szükséges még az igazi kikapcsolódáshoz a szép táj, a jó idő és a szívélyes vendéglátás mellé? Nem más, mint sok-sok színes program. Az aktív kikapcsolódás számtalan formája mellett a rendezvények széles skálájából válogathatnak az ide érkezők. Már április végén elkezdődik és szeptember végéig tart az Abádszalóki Nyár programsorozat. Június végén rendezik meg a Nagykunság egyik legjelentősebb eseményeként számon tartott Karcagi Birkafőző versenyt, ahol a gasztronómiai élménnyel párhuzamosan zajló szórakoztató programok között néptánc, népzene, nótaműsor és csikósbemutató is szerepel. Kunmadaras egykori repülőtere a motoros gyorsulási versenyek fellegvára. A benzingőzös programokat világszenzációk teszik még érdekesebbé: sugárhajtású motor, jetcarok sugárhajtóművel, rakétahajtású autó, több száz lóerős épített motorok és motoros kaszkadőrök egyedülálló bemutatója várja az ország minden részéről érkező több tízezer érdeklődő vendéget.
A falusi turizmus keretében a vendégek tapasztalatot szerezhetnek Jász-Nagykun-Szolnok megyében a pihenés egy olyan formájáról, amelynek keretében lehetőségük nyílik megismerni a régi szokásokat és a csaknem feledésbe merült tájjellegű ételeket is. A régi mesterségeket, a népi kézművességet űző fafaragók, fazekasok, szövők, hímzők, nemzedékről nemzedékre adják át elődeik tudását. Ezek az értékek különleges élményt kínálnak azok számára, akik csendes, nyugodt környezetben szeretnének pihenni, kikapcsolódni.
www.tiszainform.com

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu