Jegyzôi feladatok a szociális ellátások szervezésében 2000/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Gyámügy-Gyermekvédelem-Szociális ügyek

Jegyzôi feladatok a szociális ellátások szervezésében 2000/2

II. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Kovács Ibolya a Szociális és Családügyi Minisztérium fôosztályvezetôje



A helyi szociálpolitika alakításában a jegyzônek meghatározó szerepe van.

 


– Vezeti a hivatali szervezetet, jogértelmezésben eligazít, és segíti a szociális ügyek intézôinek naprakész informáltságát, alakítja szakmai értékeiket és szemléletüket (az ügyfelekkel való türelmes bánásmód, segítôkészség megkövetelésével).
– Elôkészíti a képviselô-testület, bizottsági ülések anyagait, szervezi a szociális ügyekben hozott döntések végrehajtását.
– Az önkormányzat fenntartói feladatainak ellátása során közreműködik a szociális intézmények, szolgáltatások szakszerű működésének (intézmény-felügyeleti, fenntartói feladatok) biztosításában, különös tekintettel az intézmény tevékenységének törvényességi felügyeletére.
– A helyi önkormányzat rendeletalkotási kötelezettségének eleget téve, a szociális feladatokról szóló helyi rendelet megalkotásának folyamatában a jogi-törvényességi ellenôrzésrôl gondoskodik.

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. és módosításai a szociális feladatokat és hatásköröket megosztja a helyi önkormányzat képviselô-testülete és a települési önkormányzat jegyzôje között. Fô szabályként a szociális ellátások megállapítása, az állampolgári jogosultságok megítélése a képviselô-testület feladata, a jegyzô pedig az általa vezetett hivatal tisztviselôivel végrehajtja azt.

A jegyzô közvetlen feladatai

– A szociális ellátásra való jogosultság megállapítása, az ellátás biztosítása, fenntartása és megszüntetése céljából vezetett nyilvántartás kezelése.
– A munkanélküliek jövedelempótló támogatása esetén a határozat egy példányának, valamint a támogatás megszüntetésérôl, illetve szüneteltetésérôl szóló döntés nyolc napon belül történô megküldése a munkanélkülit nyilvántartó munkaügyi központnak.
– Hajléktalan személyek esetében az idôskorúak járadéka, a munkanélküliek jövedelempótló támogatása, a rendszeres szociális segély megállapítására vonatkozó határozat megküldése a fôvárosi fôjegyzô részére, aki a folyósítást és nyilvántartást végzi.
– Közgyógy-ellátási igazolvány kiállítása, a nyilvántartás vezetése és ellenôrzése.
– A tartós bentlakásos intézményi elhelyezésnél a beutaló határozat egy példányának megküldése az ellátást nyújtó intézmény vezetôjének.
– Új feladat 2000. május 1-tôl a szociális intézmények működési engedélyezésérôl szóló 188/1999. (XII.16.) korm. rendelet szerint (MK 114. szám) a szociális alap-, nappali ellátást nyújtó szociális intézmény, valamint a falugondnoki szolgálat működésének, illetve a szociális vállalkozásoknak az engedélyezése és ellenôrzése az ellátás székhelye/telephelye szerint illetékes – kijelölt – városi, fôvárosi kerületi önkormányzatok jegyzôi számára.

A jegyzô közvetett feladatai

– A szociális ellátást kérelmezô, arra jogosult személyre vonatkozó ügyintézési feladatok vagy azok megszervezése és koordinációja. Itt kiemelnék egy fontos témakört, a tájékoztatási kötelezettséget, melyet a szociális törvény több szinten is szabályoz (95-96. §). A lakosság megfelelô tájékoztatása a szociális ellátások rendszerérôl, a jogosultsági feltételekrôl és az ellátásokhoz való hozzájutás lehetôségeirôl kötelessége az önkormányzatnak, illetve a hivatal dolgozóinak. Sokszor tartanak az önkormányzatok attól, hogy a felmerülô igények meghaladják a lehetôségeiket, és ezért már az érdeklôdés pillanatában lebeszélik az érintett személyt arról, hogy igényeljen bizonyos ellátásokat, vagy kérelmét írásban adja be. Legkritikusabb a hajléktalan személyek által beterjesztett kérelmek (sokszor szóbeli érdeklôdések) intézése, amikor az önkormányzati ügyintézô a településen bejelentett lakóhelyhez köti az intézkedést. A szociális törvény módosítása 1999. október 1-tôl még inkább ráerôsített arra az alapszabályra, hogy a települési önkormányzat – tekintet nélkül hatáskörére és illetékességére – köteles az arra rászorulónak átmeneti segélyt, étkezést, illetve szállást biztosítani, ha annak hiányában az életét, testi épségét veszélyezteti (7. §). Az új szabály szerint az illetékességi jog fennáll, ha a hajléktalan személy az ellátás igénybevételekor nyilatkozatában tartózkodási helyeként jelölte meg az adott települést (6. §).

– A szociális törvény módosítása a szociális intézmény fenntartójának feladat- és jogkörét szabályozza Ezzel kapcsolatban a jegyzônek igen sok feladata van, kiemelten a törvényességi működést (jelzési kötelezettséggel él az önkormányzat felé, ha nem felel meg az intézmény a feltételeknek), illetve az önkormányzati hivatalon keresztül a szakmai ellenôrzést végzô személy felkészítése, az ellenôrzés tartalmi kérdéseinek meghatározása, a szakmai munka eredményességének jegyzôi szempontból történô értékelése.

– A szociális törvény módosítása értelmében 2000. április 1-ig az önkormányzatoknak felül kell vizsgálniuk a szociális intézményekre, szociális szolgáltatásokra vonatkozó helyi rendeletüket. Az elôkészítésben – szakmai egyeztetésben – jelentôs feladat hárul a jegyzôre, mivel fontos módosításokat tartalmaznak a szociális törvény mellett a végrehajtási rendeletek is, így az összehangoltságban, a rendelkezések helyi viszonyokra történô alkalmazásában szakszerű munka szükséges. A helyi rendeletben szabályozni kell a személyes gondoskodás formáit, az ellátás igénybevételére vonatkozó kérelem benyújtásának módját, az ellátás megszüntetésének eseteit és módját, az intézményvezetô és az ellátást igénybevevô közötti megállapodás kérdéseit, a térítési díjra vonatkozó szabályokat stb. A rendeletalkotás tárgyköreiben kiadott irányelv (2/1999. SzMK 11.) SzCsM segíti ezt a munkát.

 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu