Történeti értékű épületek lakossági megôrzése Budaörsön 2000/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Pest Megye

Történeti értékű épületek lakossági megôrzése Budaörsön 2000/2

II. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Dr. Dudás Péter Budaörs Város jegyzôje



Budaörs Város képviselô-testülete 1997-ben rendeletet alkotott a város történeti értékű épületeinek lakossági megôrzéséhez nyújtandó anyagi támogatásról.

 

 A jogalkotót az a szándék vezérelte, hogy a budapesti agglomeráció egyik legdinamikusabban fejlôdô településén lehetôséget biztosítson a város hagyományainak és építészeti értékeinek megôrzéséhez. Természetesen a város régi óvárosi részének megôrzésével kezdett el foglalkozni a képviselô-testület, mivel az újonnan beépülô egykori kiskertek, szôlôk, mezôgazdasági művelésű területek építészeti megjelenését alapvetôen meghatározza a fôvárosból kiköltözôk heterogén összetétele. Ez a gyakorlatban meglehetôsen vegyes városképet fogalmaz meg. Ezzel szemben a rendkívül elhanyagolt óvárosi részek otthonos hangulata még ebben az elhanyagolt formában is üdítô ellenpontja az újonnan épült városrészeknek.
Ennek ellenére a tradicionális budaörsi területen is megfigyelhetô volt az elmúlt idôszakban a városképbe nem illô, idônként hivalkodó, de meghatározóan az anyagi lehetôségek korlátai miatt a városképet megtörô épületek elhelyezése, amelyet az építéshatósági elôírásokkal nem lehetett megfelelô hatékonysággal korlátozni. Ugyanez vonatkozik a leromlott állagú épületek megôrzésére is, amelyeknél a szükséges felújítások vagy rendszeresen elmaradnak, vagy a pénzszűke miatt igénytelen és az építészeti értékeket romboló olcsó megoldások születnek.
Ezért döntött a testület úgy, hogy a hatósági szabályozás helyett, illetôleg mellett, inkább a várost szeretô polgárok anyagi ösztönzésével próbálja a hagyományos arculatot megôrizni. Elsô lépcsôfokként részletes felmérés készült a város történeti értékű épületeirôl, ez a lista a rendelet mellékleteként szerepel. Ezt követôen az éves költségvetési rendeletben a képviselô-testület rendszeresen meghatározza az erre a célra fordítható keretösszeget. A rendelet kétfajta támogatási formát határoz meg: a kamatmentes kölcsönt és a vissza nem térítendô támogatást. A pályázatokat szakmai zsűri bírálja el, az elbírálás szempontjai elsôsorban az épületek eredeti arculatának megôrzése és az állagmegóvás. Emellett a jogalkotó szándék nem kívánja műemléki védettségi szabályokkal megkötni a város fejlôdését, és lehetôvé teszi az épületek átépítését, bôvítését, a helyi jelleg megôrzése mellett. Ez alapvetô szemléletmódbeli különbség az eddigi tiltásokra és bürokratikus engedélyezési procedúrákra alapozó gyakorlattal szemben.
A rendelet alkalmazásának eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy viszonylag kevesen kaphattak támogatást, ami egyrészt magyarázható a megôrzendô épületek listájára felvett építmények számával, illetve a történeti érték megôrzésére vonatkozó szándék hiányával. Szándékaink szerint a következô években nagyobb hangsúlyt kell fektetni a lakossági tájékoztatásra és civilszervezetek bevonására a pályáztatásban.

Rövid önéletrajz

1969-ben született Pécsett.
1993-ban végzett a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán.
1995-ig Komlói Polgármesteri Hivatal vagyonkezelôje.
1995-tôl Budaörs Város Polgármesteri Hivatal jegyzôje.


 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu