AHOL NINCS OKMÁNYIRODA... 1999/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Okmányirodák

AHOL NINCS OKMÁNYIRODA… 1999/1

évfolyam, lapszám
Szerző(k):
Farkas Péterné BM Központi Hivatal Fejlesztésu Főosztály vezetője



Az okmányirodák 2000. január 1-jén kezdik meg működésüket. A jegyző népesség-nyilvántartási feladataiban bekövetkező változásokról kérdeztük meg Farkas Péternét, a BM Központi Hivatal Fejlesztési Főosztályának vezetőjét.

 


■ Hogyan változik a lakcím-be-jelentési eljárás?
– A lakcímmel kapcsolatos eseményeket továbbra is minden esetben a lakcím szerint illetékes jegyzőnél kell bejelenteni, de az új személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány (továbbiakban: lakcímigazolvány) előállítása a körzetközponti jegyző által üzemeltetett okmányirodában történik.


■ Milyen eseményekhez kapcsolódóan készül lakcímigazolvány?
– A lakcímbejelentési eseményeken kívül a nyilvántartás hatálya alá tartozó újszülött, a bevándorló és a menekült nyilvántartásba vételekor, utólagos összeírásnál, a személyi azonosító módosulásakor, valamint a lakcímet is tartalmazó személyazonosító igazolvány cseréjekor minden esetben az eljáráshoz kapcsolódóan készül. Az előzőekben felsoroltakon kívül készülhet a polgár kérelmére, amennyiben az igazolvány adattartalmát érintő személyi adatokban történt változás vagy javítás (pl. házasságkötést követően a feleség névváltozása), a településszervezési változás a polgár lakcímét érintette, vagy az igazolvány elveszett, megrongálódott, illetve azt ellopták. A lakcímigazolvány lép ezentúl az újszülöttek, a 14 éven aluliak és a cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezettek részére kiadott hatósági igazolvány helyébe is.


■ Hogyan változik a bizonylatok feldolgozási rendje?
– Valamennyi bizonylat adatainak számítógépes feldolgozása a körzetközpontban történik 2000. január 1jétől, így azokat haladéktalanul továbbítani kell a körzetközponti jegyzőhöz.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu