Köszöntő 2008/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Politikus

Köszöntő 2008/5

X. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Dr. Szűcs Lajos elnök Pest Megye Önkormányzata



Köszöntő

Tisztelettel köszöntöm a Kedves Olvasókat az ország legnagyobb, legnépesebb és az egyik legnagyobb múltú megyéje, Pest megye nevében.

 

2009-ben ünnepeljük Pest megye fönnállásának 1000 éves évfordulóját, hiszen államalapító Szent István királyunk 1009-ben 4 vármegyét, köztük a történelmi jogelődünk számító Visegrád vármegyét hozott létre.
Az ezer éves múltunk az országunk közepén kötelez minket arra, hogy a megye 187 településével közösen megőrizzük elődeink eredményeit. Feladatunk, hogy ezekre építve továbblépjünk, megteremtve ezzel a XXI. századi modern, de a hagyományait őrző, azokhoz ragaszkodó Pest megyét.
Pest megye, területét és lélekszámát tekintve az ország legnagyobb megyéje. Folyamatosan gyarapodó népességünk napjainkra meghaladta az 1 millió 300 embert. Megyénk az egyik legnagyobb intézményfenntartó az országban, hiszen 40 oktatási, 22 szociális és egészségügyi intézményünk van. Emellett a Megyei Múzeum Igazgatóság páratlan múzeumi hálózatot tart fenn, a Levéltárunkban, a Könyvtárunkban és a Közművelődési Intézetünkben díjak sorával elismert szakmai, kutatói munka folyik.
Megyénk egyedülálló abban a tekintetben is, hogy immáron félszáz városunk van. Nálunk nem iskolabezárások vannak napirendben, hanem iskola- és óvodaépítések, bővítések. Büszkék vagyunk arra, hogy mind a fővárosból kiköltözők, mind pedig az ország távolabbi területeiről érkezők számára Pest megye a legvonzóbb hely. Ugyanez igaz a vállalkozásokra is, hiszen mind több kis, középvállalkozás otthona, illetve nagyberuházás helyszíne Pest megye.
Pest Megye Közgyűlése, falvainkkal, városainkkal közösen küzd azért, hogy a megye önálló uniós régió lehessen. Ez ugyanis évi 37-40 milliárd forinttal több fejlesztési forrást jelentene, amelyből még jobbá, szebbé, élhetőbbé tehetnénk az itt élő 1 millió 300 ember mindennapjait. Az előttünk álló megyei millenniumi évben, a méltó ünneplés mellett, legfontosabb feladatunk tehát, hogy megteremtsük Pest megye teljes önállóságát!
Pest megye szeretettel vár mindenkit! Örömmel várjuk mindazokat, akik új otthont keresnek maguknak, szeretettel látjuk a hazánk más tájairól, illetve a nagyvilágból érkező turistákat, és támogatunk minden olyan letelepülő vállalkozást, amely tiszteletben tartja, védi természeti és kulturális örökségünket!

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu