Új város - Bük 2008/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Új város – Bük 2008/2

X. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Horváthné Szabó Anikó aljegyző Bük Markó József Tamás főtanácsos Bük



Az idelátogatók által már régóta fürdővárosnak titulált település 2007 óta hivatalosan is büszkélkedhet a városi ranggal. Bük Vas megye második legkisebb kiterjedésű városa, 3269 fős lélekszámát tekintve pedig a kilencedik helyet foglalja el. Egészen a közelmúltig nem vált a környék igazi központjává, most viszont, mint a 16 településből álló kistérség társszékhelye funkcionál. A megyeszékhelytől 27 km-re, Budapesttől pedig 220 km-re fekszik.

 


A település utóbbi évtizedekben történt kiemelkedő fejlődését elsősorban nemzetközi hírű gyógyfürdőjének köszönheti, amelyet a Büki Gyógyfürdő Zrt. üzemeltet. Az 1962-ben megnyitott fürdő folyamatos bővítése, fejlesztése a helyi gazdasági és társadalmi élet szinte minden területén látványos, urbánus jellegű fejlődést eredményezett, amelynek következtében a Köztársasági Elnök 127/2007. (VI.29.) számú határozatával Büköt az ország városainak sorába emelte.
A népesség alakulása az 1970-es évek óta töretlenül növekvő tendenciát mutat, az utóbbi 5 évben azonban már némileg mérsékeltebb ütem tapasztalható. A település vonzerejét növeli a teljes mértékű közműellátottság, az utak országos átlagnál jelentősen jobb állapota. A kerékpárutak, a szelektív hulladékgyűjtés, a kábel Tv, a helyi újság mind az itt élők és az ide látogatók komfortérzetét növelik. A vállalkozói aktivitás területi viszonylatban kiemelkedő. Több mint 750 gazdasági szervezet működik itt, ezek majdnem fele közvetlenül az idegenforgalomban. A népesség gazdasági aktivitása és foglalkoztatási szintje meghaladja a vidéki városokét.
Bük legfontosabb vonzereje az 1200 m mélyről feltörő gyógyvíz, amelynek köszönhetően napjainkban egy 13 hektáros parkban elterülő 26 medencével rendelkező, minden igényt kielégítő gyógyfürdő és wellness-központ várja az ide látogatókat. A gyógyfürdő szlogenjének sikerességét, „több mint fürdő” jól érzékelteti az, hogy a belépőjegyet váltók száma évek óta 900 ezer fő feletti. Ma a település Hévíz és Hajdúszoboszló után Magyarország harmadik legnagyobb vendégforgalmat lebonyolító gyógyhelye. Ennek megfelelően a kilenc 3-5 csillagos szálloda, a tíznél több panzió és az öt kemping biztosítja a szálláshelyek többségét (4850), a többi 3000-et pedig a fizetővendéglátást végzők szolgáltatják. Az ideérkezők és a helyi lakosság éhségének és szomjának csillapítását 26 étterem és több mint 50 egyéb vendéglátóhely biztosítja. Pénzük elköltésében pedig 170 kiskereskedelmi egység segédkezik.
Az itt lakók mindennapi életének „kovácsai” a civil szervezetek, amelyek teret adnak az egyének ambícióinak is. Az idén 100 éves Iparoskör, a Városvédő és Szépítő Egyesület, a Nyugdíjas Klub, a Műszaki Klub, a különböző énekkarok, valamint a Művelődési és Sportközpont „csoportjai” számos lehetőséget adnak a társasági életre. A szakmai érdekeket a Bük és Térsége Idegenforgalmi Társulás és a Büki Szobakiadók Szövetsége képviseli. Aktivitásuk számos nemzetközi és hazai kiállításon öregbiti a település hírnevét.
Az intézményi ellátás is kiemelkedőnek mondható. Az oktatási feladatokat egy 125 fős óvoda, egy 14 tantermes általános iskola és egy vendéglátó ipari szakiskola biztosítja. A kulturális életben a Művelődési és Sportközpont, Könyvtár játszik központi szerepet. A településen folyó színvonalas sportélet és a kulturális rendezvények jelentős számú érdeklődőt vonzanak. 1996-ban a Nemzet Sportvárosa cím birtokosa lett Bük. Egészségügyi szolgálat keretében 2 felnőtt-, 1 gyermek- és 1 fogorvos működik. A központi ügyelet az egész kistérség számára biztosít a nap 24 órájában elérhető orvosi ellátást, a mentőállomás pedig kettő eset kocsival biztosítja szükség esetén a gyors helyszínre érkezést. Az idősek nappali ellátása 18 férőhellyel az Alapszolgáltatási Központban megoldott, s szintén ennek keretében működik a 14 települést ellátó Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat is. A Büki Rendőrőrs a kistérség 8 településének rendjét felügyeli. A településen több játszótér és park biztosít lehetőséget a szabadidő eltöltésére, a séták során gyönyörködni lehet a virágokban, amelyeknek köszönhetően 1999-ben ezüstérmet kapott a település az Európai megmérettetésen.
A Polgármesteri Hivatalban 20 magasan képzett köztisztviselő dolgozik azon, hogy a település lakói és az ide látogatók minél színvonalasabb ügyintézéssel találkozhassanak. Ezt bizonyítja az ügyfél-centrikus honlapért 2006-ban kapott E-Go díj és a 2007-ben megkapott ISO 9001 minősítés is.
Az Önkormányzat költségvetésének főösszege 1,2 és 1,3 milliárd forint körül mozgott az utóbbi években ennek kb. felét teszik ki a saját bevételek. Az idegenforgalmi adó (évi 650 ezer vendégéjszaka) összege 170 millió Ft (+ a központi 2 Ft), az iparűzési adó pedig 320 millió Ft körül alakul. Beruházásra és fejlesztésre évente 300 millió Ft körüli összeg kerül felhasználásra.
A fentiek alapján úgy gondoljuk, hogy Bük település méltán lett Vas megye 11-ik városa és a jövőben továbbra is fejlődve és szolgáltatásokkal bővülve várja az idelátogatókat.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu