Határon átnyúló kapcsolatok 2008/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Európai Unió

Határon átnyúló kapcsolatok 2008/2

X. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Heckmann Ferenc területfejlesztési csoportvezető Bánovits Judit nemzetközi csoportvezető



Vas megye Ausztriával és Szlovéniával közös határszakaszán az együttműködés különböző formái már több éves múlttal rendelkeznek. Kezdetben a Phare, később az INTERREG, jelenleg pedig az ETE (Európai Területi Együttműködés) határozza meg a határtérség együttes fejlesztésének kereteit. Mindkét viszonylatban elkészültek a programok, de a szlovén – magyart még nem hagyta jóvá Brüsszel.

 


Osztrák – magyar viszonylatban a jóváhagyott program célja, a gazdasági, társadalmi, kulturális, és ökológiai kapcsolatok továbbfejlesztése, melynek következtében javulhat a versenyképesség, és reményeink szerint, csökkennek az egyenlőtlenségek. Újdonság a korábbiakhoz képest, hogy csak olyan projektek támogathatóak, amelyek közösen kerülnek kidolgozásra, megvalósításra és finanszírozásra. A Vezető Partner (Lead Partner) szervezet irányítja a projekt kidolgozását, állítja össze a pályázati dokumentációt és nyújtja be a Technikai Titkárságra. Felel a lebonyolításért, a menedzsment működéséért, valamint kizárólagos felelőse, a szerződések megkötésének és végrehajtásának. Mindig azon ország törvényei szerint kell eljárnia, amelyik a projekt Vezető Partner szervezetét működteti (pénzügyi szabályok, közbeszerzések stb.) A programot az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) finanszírozza, több mint 82 millió euróval. A két tagállam által biztosított önrésszel a projekt költségvetése mintegy 101 millió euróra rúg. A támogatás mértéke maximum 85 % lehet. A további legalább15 %-ot a közszférának kell biztosítani, pályázói önrész és nemzeti társfinanszírozás formájában. Vezető, vagy projekt partnerként az alábbi szervezetek pályázhatnak: közintézmények, (az ezzel azonos elbírálás alá eső intézmények), a non-profit szervezetek, valamint olyan intézmények, amelyek legalább a projekt szintjén közérdekű tevékenységet folytatnak. Nem támogathatóak a magánszemélyek, a pártok és a profitorientált vállalati tevékenységek.
A program prioritásai: 1. innováció, integráció és versenyképesség. 2. fenntartható fejlődés és elérhetőség. A program magterülete: Bécs, Bécs környékének déli része, Észak-, Közép- és Dél-Burgenland, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye. Az együttműködésben részt vesz továbbá Alsó Ausztria déli része, és Kelet Stájerország.
2004. április 6-án a lengyelországi Szczecin-ben a Svéd Királyság Skane régiója, a Lengyel Köztársaság Zachodniopomorskie, Dolnoslaskie és Lubuskie Régiói, a Cseh Köztársaság Hradec Kralove Régiója, valamint a Szlovák Köztársaság Pozsonyi Önkormányzati Régiója megállapodást írt alá, egy a Balti tengertől – akkor még Bratislaváig (Pozsonyig) kiépítendő közlekedési folyosó létrehozására. 2006. szeptember 21-én – a Pozsonyi Önkormányzati Régió kezdeményezésére – a Nyugat-Dunántúli Régió 3 érintett megyéje, Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyék egy közös támogató nyilatkozatot írtak alá a folyosó létrehozásának segítésére. 2007. május 29-én a pozsonyi „Politikai Nyilatkozat” aláírói már újabb tagokkal bővültek, Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron mellett a Horvát Köztársaság Varazdin (Varasd) és Zagreb (Zágráb) megyéi, valamint a Szlovák Köztársaság Trnava (Nagyszombat) megyéjének képviselőivel. A „Nyilatkozat” értelmében, az aláíró regionális önkormányzatok politikai vezetői kinyilvánították politikai akaratukat a „Közép Európai Közlekedési Folyosó” (CETC) létrehozására, amely az Észak-déli közlekedési kapcsolat kialakítását szolgálja a Balti és az Adriai tenger között”. Ezzel az aktussal létrejött a Baltikumtól az Adriáig terjedő Közlekedési Folyosó (CETC) szervezete. A tervezett kiépítés magyarországi szakasza megegyezik a régió észak-déli közlekedési tengelyének nyomvonalával. Közvetlen cél, a Páneurópai korridorok 2010-es felülvizsgálata során, hogy a terv, hivatalosan is a TEN (Trans European Transport Corridors) részévé váljon. Uniós forrásból még az idén elkezdődik egy megvalósíthatósági tanulmány elkészíttetése a teljes szakaszra.
Az 1998-ban, Burgenland tartomány, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék által alapított Eurégió West/Nyugat Pannónia azzal a céllal alakult, hogy elmélyítse a határon átnyúló együttműködést és hozzájáruljon a térség gazdasági, társadalmi, kulturális fejlődéséhez. Az 1,2 millió lakosú Nyugat-Pannónia öt ország metszéspontjában található, melynek következtében számos nép és kultúra találkozási helyeként szolgál, egyedülálló színfoltot képezve, a Vasfüggöny lehullása előtt még mostoha helyzetben lévő térségben. Tevékenysége az élet csaknem minden területét felöleli; együttműködés kiterjed a gazdaság, a foglalkozatás, a környezetvédelem, a turisztika, a kultúra területére egyaránt.
Vas megye egyéb határon átnyúló együttműködései: Alpok-Adria Munkaközösség, CENTROPE, MATRIOSCA-AAP, valamint együttműködés a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösséggel.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu