Célok, Feltételek, eredmények 2008/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Portré

Célok, Feltételek, eredmények 2008/2

X. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Dr. Kaczmarski János jegyző Szombathely Megyei Jogú Város



1975-ben kezdtem el a közigazgatásban dolgozni. Azóta a hivatali ranglétra különböző fokozatait végigpróbáltam ugyan, de mindvégig elsőfokon dolgoztam, és még ma, jegyzőként is úgy érzem, hatósági emberként tevékenykedem.

 


Amikor teli ambícióval a közigazgatásba kerültem, hamar be kellett látnom, korszerűsítési elképzelésem sokszor azért hiúsultak meg, mert egyrészt a környezet nem volt adott, másrészt a folyamatos hivatali megújuláshoz nyugodt munkakörülmények kellenek.
Vezetőként pedig tudomásul kellett vennem, hogy a napi irányítási együttműködési, később önkormányzati feladatok miatt csak akkor vagyok képes eredményeket elérni, ha nem saját, hanem munkatársaim felé biztosítok feltételeket.
Ez persze többnyire álom, de 20-25 év alatt sikerült kialakítanom, irányítanom, nem egyszer megvédenem azokat a team-eket, amelyek az én közigazgatási, korszerűsítési elképzeléseimet is megvalósíthatták.
Bevallom, a hivatal jó néhány területén tevékenykedő fejlesztő személyek és szervezeteik már régen meghaladták az elképzeléseimet és többet tudnak – szerencsére – produkálni, mint én kezdetben elvártam.
Nem tartom kudarcnak, ha eredményeinket nem a „jegyző” sikerének könyvelik csak el. Én maradtam a szervező, feltételeket biztosító hivatali ember. Folyamatosan hálás vagyok, mert részese lehettem ennek a munkának.
Ma úgy érzem, sikeres volt a rendszeres ösztönzés a helyi és kistérségi együttműködésben megvalósítható korszerűsítési törekvések megvalósítására. Különösen az informatika, az okmányiroda, vagy a szociális igazgatás területén.
Nézzük, hát mit tudunk felmutatni az informatikában – annak előrebocsátásával, hogy a fejlesztéseink valahol azt a vágyat takarják, hogy egyszer a magyar közigazgatást igénybevevő emberek többsége majd jól érzi magát a hivatalban, vagy velünk kommunikálva otthon a számítógép előtt.

Dr. Kaczmarski János életrajz

Dr. Kaczmarski János, 1949. január 6-án született Szombathelyen.
Jogi diplomáját a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán szerezte.
1975. október 1. óta dolgozik a közigazgatásban, folyamatosan a szombathelyi tanács szervezetében, illetve az önkormányzatnál. 1983-ban Szervezési és Jogi osztályvezető, 1989. október 1-től VB titkár, 1990. december 13-tól pedig Szombathely Megyei Jogú Város jegyzője. A fentiekből is kitűnik, hogy a rendszerváltás szakmai, szervezeti előkészítője, a váltás hivatali irányítója és az új önkormányzati alapú helyi közigazgatás egyik kialakítója lehetett Szombathelyen.
Irányítása alatt a hivatal munkája színvonalas, szervezettsége magasfokú, ennek bizonyságául 2004. január 1-től a hivatal elnyerte az ISO 9001:2000 minősítést.
Dr. Kaczmarski János aktívan részt vesz a Megyei Jogú Városok Szövetsége Jegyzői Kollégiumának munkájában, továbbá az Országos Közigazgatási Vizsgabizottság felkérése alapján közreműködik a közigazgatási szakemberek oktatásában, illetve vizsgáztatásában. Munkája elismeréseképpen 2003. augusztus 20-án Honvédelemért Kitüntető Címet kapott a Magyar Köztársaság honvédelmi miniszterétől, 2004. március 15-én a belügyminiszter a Közszolgálatáért Érdemjel Ezüst Fokozatát adományozta számára. 2007. augusztus 20-án pedig a Magyar Köztársaság elnöke Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesítette.
Folyamatosan fejleszti, korszerűsíti hivatalát.
Ennek eredményei különösen az okmányirodai feladatok ellátásában, a szociális gondoskodásban és az informatikai fejlesztések területén példaértékűek.
Álláspontja szerint: Nem panaszkodni kell megtanulni, hanem a korszerűtlen, indokolatlan szabályozásokkal együtt élve, megtalálni a fejlesztési, megújulási lehetőségeket.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu