Búcsúzunk Dr. Sinka József Márton a XIII. kerület címzetes főjegyzője (1939 - 2008) 2008/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Portré

Búcsúzunk Dr. Sinka József Márton a XIII. kerület címzetes főjegyzője (1939 – 2008) 2008/1

X. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Adminisztrátor



Dr. Sinka József Márton Angyalföldön született, itt élt és dolgozott – kisebb megszakításokkal – csaknem egy fél évszázadon át. Nevét munkája a kerület határain túl is ismertté tette, a budapesti közigazgatás kiemelkedő, megbecsült és elismert vezető egyénisége volt. Pályafutása során képzettségének és tehetségének megfelelően egyre fontosabb beosztásokat töltött be. Dolgozott a Láng Gépgyárban, a XIII. kerületi Tanácsnál, majd éveken át a Kormánytitkárság osztályvezetője volt. A Budapest Főváros XIII. kerületi Polgármesteri Hivatalban a rendszerváltást követő második választási ciklustól 2007. december 31-ig látta el a jegyzői feladatokat. Több mint egy évtizedes tevékenysége során mindvégig az a célkitűzés vezérelte, hogy stabil, megbízható, szakmailag képzett apparátus álljon a polgárok, képviselő-testület és a tisztségviselők szolgálatára.

 


A közigazgatásban szerzett magas szintű ismeretét és tapasztalatát a XIII. kerületben valósította meg. Kiemelkedő eredményességgel gondoskodott a kerületi Önkormányzat működésével kapcsolatos feladatok ellátásáról, példamutatóan szervezte és vezette a Polgármesteri Hivatal tevékenységét. A közösség érdekében kamatoztatta szakmai felkészültségét és több évtizedes államigazgatási gyakorlatát. Munkáját a konszenzuskeresés, a fővárosi és kerületi érdekek együttes képviselete jellemezte. Úttörő szerepet vállalat abban, hogy a közigazgatásban is fokozott figyelmet kapjon a minőségi szemlélet.
Eredményes munkáját számos elismerés bizonyítja: 1998-ban a Magyar Köztársaság Elnöke a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt kitűntetést, 2001-ben Fővárosi Közgyűlés Budapestért díj elismerést, 2006-ban a Magyar Köztársaság Miniszterelnöke címzetes főjegyzői címet adományozott dr. Sinka József Mártonnak. Hivatalunk a fővárosi kerületek között elsőként kapott ISO 9001. jelű nemzetközi minőségbiztosítási tanúsítványt. Szakmai igényességének köszönhetően 2003-ban a Belügyminisztériummal kötött együttműködés keretében elsők között vezettük be az Önértékelési Keretrendszert. A minőségi közigazgatásért végzett tevékenység elismeréseként a dr. Sinka József Márton által vezetett Polgármesteri Hivatal 2004-ben az országban elsők között nyerte el a Közigazgatási Minőségi Díjat.
Dr. Sinka József Márton 2008. július 14-én töltötte volna be a 69. életévét. Tragikus halálával nem csak a családja, hanem a magyar közigazgatás, Budapest Főváros és a XIII. kerület Önkormányzata is felejthetetlen embert veszített el.
Dr. Sinka József Márton címzetes főjegyzőt Budapest Főváros XIII. kerület Önkormányzata saját halottjának tekinti.
Emlékét megőrizzük.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu