Terület-rehabilitáció Dorogon 2008/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Területfejlesztés

Terület-rehabilitáció Dorogon 2008/1

X. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Kecskésné Patos Szilvia aljegyző projektmenedzser Dorog



Dorog városában a rendszerváltást megelőzően a szénbányászat és az ahhoz kapcsolódó ipar volt a meghatározó profil és fő munkáltató. E tevékenységek a város településrendezésére is erős hatással voltak, mivel a települést kettészelő vasút egyfajta határvonalat húzott.

 

A vasúttól északra fekvő területen domináltak az ipari üzemek, bányakolónia, míg vasúttól délre eső területen – melyen keresztül megy a 10. számú főút – a lakások, üzletek, hivatalok, közintézmények alakultak ki. E kettősség torzított fejlődést eredményezett, melyet növelt még, hogy a szénbányák megszűnését követően több ipari terület gazdátlanná és elhanyagolttá vált. Ennek felszámolása, illetve csökkentése szerepelt a település gazdasági programjában.
Az Európai Unió támogatásával 2004-től a Nemzeti Fejlesztési Terv keretén belül különböző operatív programok adtak lehetőséget az önkormányzatok számára, hogy saját forrásaikat kiegészítve beruházásokat hajtsanak végre.
Dorog város képviselő-testülete döntése alapján 2004 novemberében készült el a pályázat a ROP 2.2 intézkedés keretében, melynek címe „Dorog Város vasúton túli északi településrész rehabilitációja”. Közel egy éves hiánypótlásokkal, helyszíni szemlékkel, ismételt egyeztetésekkel tarkított idő után került sor 2005. november 23-án a támogatási szerződés aláírására.
A projektben meghatározott célok a lakosság szinte teljes egészét érintették, s a civil szervezeteken, egyesületeken, egyházközösségeken keresztül támogatásukat is élvezték. A projektelemek száma 13, ami jóval az országos átlag feletti szám, s ez a pályázat bonyolításában résztvevők, valamint a közreműködő szervezet dolgozói részéről is nagy odafigyelést igényelt a projekt előrehaladási jelentések készítésekor és elfogadásakor.
A projekt összköltségvetése egymilliárd-kilencvenhétmillió forint volt. A vissza nem térítendő támogatás 985 millió forint a saját forrás összege 112 millió forint. Sikeres belügyminisztériumi pályázatnak köszönhetően az „EU Önerő Alap” 67,2 millió forint támogatását is elnyerte a város, ezzel csökkentve a saját forrás összegét.
A projekt keretén belül került sor a volt brikettgyári terület megvásárlására és környezeti kármentesítésére. A felhagyott romos ipari terület felszámolása 1995-ben fogalmazódott meg először a képviselőtestület által elfogadott városrendezési koncepcióban. Jelenleg a terület hasznosításra vár.
A pályázat egyik leglátványosabb eleme az elkészült uszoda, a dorogiak életminőségének javulását, a sport, a rekreáció és az egészséges életmód feltételeinek bővülését szolgálja. A tanmedence a kicsik és úszni tanulók igényét elégíti ki, az úszók a 25×16 méteres nagyságú medencét használják. Mobil „buborék” tetejét ősztől tavaszig légbefúvásos rendszer tartja fenn, nyáron strandként a napsütést élvezhetik a fürdőzők. Az akadálymentes bejutás egészen a medencéig biztosított, ahol egy speciális szerkezettel segítik a mozgáskorlátozottak vízbe jutását.
A József Attila Művelődési Ház 1929-ben épült. Azóta jelentősebb felújítás nem volt. Sor került az épület külső felújítására, a fűtésrendszer korszerűsítésére, valamint az épület akadálymentesítésére is.
Megépült a 25 fős demens otthon, mely a Dr. Mosonyi Albert Gondozási Központ szervezetén belül az idősek otthona és az átmeneti idős otthon mellett teljessé teszi az idősgondozást.
Sor került az EU szabványoknak megfelelő játszóterek megépítésére. Ez még nem lezárt folyamat, reményeink szerint a költségvetésben évenként lesz keret újabbak építésére, illetve a meg lévők fejlesztésére.
Zöldterület fejlesztésekre parkok létrehozására nyílt lehetőség, csapadékvíz elvezetésére, parkolók kialakítására, díszburkolat cseréjére került sor ezen a városrészen.
A projekt célja megvalósult, a városfejlesztés pénzügyi forrásainak bővítésével, vonzó városi környezet került kialakításra, az itt élő emberek életszínvonala emelkedett.
A pályázat, a cselekvési és ütemtervnek megfelelően 17 hónapos futamidő végén lezárásra került. A lebonyolításáról szóló zárójelentést határidőben megküldtük. Az irányító hatóság, valamint a kormányzati ellenőrzési hivatal ellenőrzésekor megállapította, hogy a projekt teljes egészében a pályázatban leírtaknak megfelelően megvalósult. Most számvevőszéki vizsgálaton adunk számot a pályázat bonyolításáról. Reményeink szerint ezt követően az után követési időszak végéig, 2013-ig már „pihenni fog” a projektdosszié.
Napi munkánk azonban már előre mutat. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Integrált turisztikai település- térségfejlesztés című pályázati felhívására készülünk, mely a városközpontban található 1927-ben épült Bányatiszti kaszinó felújítását célozza. Remélem, mire ismét Komárom-Esztergom megyére kerül a sor e lap hasábjain ismét a sikeres pályázat befejezéséről adhatok számot.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu