Akciócsoport Tatabányán 2008/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közbiztonság

Akciócsoport Tatabányán 2008/1

X. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Kucseba Judit Közigazgatási Iroda vezetője Tatabánya



Tatabánya közigazgatási területén, elsősorban a fő közlekedési útvonalak, valamint a külterületi földes bekötőutak mentén, az elmúlt években gyakorivá és egyes helyeken folyamatossá vált a nagyobb mennyiségű kommunális hulladék, építőanyag és egyéb szemét illegális lerakása. Ezáltal, bár Tatabánya jellemzően nem idegenforgalmi, turisztikai központ, a városba, illetve a városon személygépkocsival átutazók, már a település határába érve negatív tapasztalatokat szerezhettek.

 


A fentieket tapasztalva, a „tiszta udvar, rendes ház” szlogenjének égisze alatt, a tiszta város, rendes város, illetve városkép megvalósítása érdekében, Bencsik János polgármester 2004-ben meghirdette a város közigazgatási területére vonatkozó környezet-tisztasággal kapcsolatos akcióprogramot, azaz az illegális szemét lerakóhelyek felszámolása céljából, szakemberekből álló munkacsoport létrehozását kezdeményezte. Az első megbeszélésen részt vett a Városi Rendőrkapitányság, a közszolgáltató, az ÁNTSZ városi intézete és a Polgárőrség képviselője, valamint a Polgármesteri Hivatal szakirodáinak munkatársai.
A feladat eredményes ellátása, illetve a hatékony együttműködés érdekében, a résztvevők vállalták, hogy folyamatosan feltérképezik azokat a vállalkozásokat, akik nem kötöttek hulladékszállítási közszolgáltatási szerződést, propagálják az ingyenes hulladéklerakás lehetőségét a szeméttelepen, figyelő-akció szolgálatot rendszeresítenek a már felszámolt illegális szemét lerakóhelyek környékén, s járőr-útirányterv alapján jelzik, hogy hol létesült újabb illegális lerakóhely. Az azóta eltelt közel négy évben, a feladatellátás és a résztvevők köre nem változott. A Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Irodájának Kertészeti Csoportja, a Közigazgatási Iroda és a Közterület-felügyelet munkatársai évről évre, féléves, illetve heti bontásban előre elkészítik a bejárási útvonalterveket, és az akciócsoport munkájába, helyszíni bejárásaiba bevonják a közreműködőket. A bejárásokra az önkormányzati képviselők is meghívást kapnak, hogy módjukban álljon szembesülni körzetük illegális szemét lerakóhelyeivel, a lerakott hulladék mennyiségével, összetételével, s egyúttal a lerakóhelyek végleges felszámolása érdekében, haladéktalanul lehetőségük nyíljon a szakemberekkel történő egyeztetésre, a szükséges intézkedések megtételének kezdeményezésére is.
Az eredmények
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, az akciócsoport munkája már szerves részévé vált a szakemberek heti feladatellátásának, azaz hetenként, előre meghatározott útvonalterv alapján, azonos időpontban indul a bejárás. A kollégák felkeresik a már ismert lerakóhelyeket, lakossági bejelentések alapján, az újonnan létesült helyszíneket, rögzítik a lerakott hulladék mennyiségét, összetételét, az elvégzendő munka módját és időigényét, amely alapján, a közszolgáltatónál megrendelik a lerakott szemét felszedését, és a helyszín takarítását. Az akciócsoport munkája az első időszakban egyértelműen szélmalomharcnak tűnt. A lerakott szemét helyén újabb, s gyakran nagyobb mennyiségű keletkezett, tettenérésre csak ritkán került sor, és a megindított szabálysértési eljárások keretében csupán néhány esetben lehetett egyértelműen megállapítani az elkövető, azaz a több köbméternyi szemetet elhagyó kilétét.
Az elmúlt év tapasztalatai alapján azonban, már eredményekről is beszámolhatunk. A szakemberek négyévi folyamatos és a rendszeres munkája szükségeltetett ahhoz, hogy 2008-ban már számos helyszín elhagyható az útvonaltervből, azaz az illegális szemét lerakóhelyek véglegesen felszámolásra kerültek, újabbak nem létesültek, s a korábbiakhoz képest, a lerakott szemét mennyisége is átlagosan 8-10 m3-ről 1-3 m3-re csökkent.
A külterületi helyszíneken az arra vonatkozó önkormányzati rendelet szerint elindult a kiskertekből, illetve a zártkerti ingatlanokról történő szerződéses hulladékszállítás, melynek megvalósítása, a tulajdonosok, illetve használók részére, környezetbarát zsákok megvásárlásával biztosított.
Az akciócsoport több évre visszatekintő munkája dokumentálva van a bejárásokon készült fényképfelvételekkel, útvonaltervekkel, megrendelésekkel és feljegyzésekkel.
A 2004-ben az adott helyszínen tornyosuló több köbméternyi szeméthegyet, 2007-ben a tiszta, rendezett állapot váltotta fel. Amennyiben a város lakói és a területet meglátogatók is jogkövető magatartást tanúsítanak, azaz tartózkodnak a szemét illegális lerakásától, a köztisztasági szabálysértések elkövetésétől -, a feladatellátásra tervezett költségek csökkenthetők, fokozható a szakemberek összehangolt munkájának hatékonysága, vagyis megvalósítható – a jelenleginél is – tisztább városra vonatkozó célkitűzés.
Tekintettel arra, hogy a köztisztasági szabálysértések miatt lefolytatott eljárások, s ehhez kapcsolódóan az illegális szemét lerakóhelyek felszámolása tárgyában elért eredmények, szemléletesen elsősorban statisztikai adatok formájában mutathatók be, néhány diagram az elvégzett munkáról:
Köztisztasági szabálysértés elkövetőjével szemben, a Közterület-felügyelet által megtett intézkedések száma:

Helyszíni bírságolás és feljelentések száma összesen  

2004. év 

2005. év 

2006. év 

2007. év
Db 201 709 274 505

 

A Közigazgatási Iroda Szabálysértési Csoportja által lefolytatott eljárások száma:


Év Feljelentések száma/db Feljelentett személyek száma/fő Figyelmeztetések száma/db Pénzbírság összesen/Ft
2004 72 73 4 77.000
2005 108 116 20 144.000
2006 157 159 11 43.000
2007 557 562 16 210.000

 

A bejárások alakulása:
 
Év 2004 2005 2006 2007
A felkeresett helyszínek száma/db 
101 
120 
136 
164

 

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu