Közrend, közbiztonság, közterületi rend Kicsit másként – Komáromban 2008/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közbiztonság

Közrend, közbiztonság, közterületi rend Kicsit másként – Komáromban 2008/1

X. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Dr. Szöllősy Ferenc címzetes főjegyző Komárom Bikki Péter közterület-felügyelet vezető



Valljuk be a társadalom az emberek jó közérzetének, nyugodt életének alapvető feltétele a közterületi rend, a közbiztonság és a köztisztaság megfelelő állapota. Ennek hiánya szorongáshoz vezet, amit erősíthet az elszigeteltség érzése, a létbizonytalanságból fakadó feszültségek és a bűnözéstől való félelem.

 

A család, a rokonság, szomszédság kontrolljának érzékelhető gyöngülésével a társadalmi kontroll is csökken, ami lazábbá teszi a társadalmi normákhoz való alkalmazkodás szorító kényszerét, és ez az emberi kapcsolatok elszemélytelenedését okozza. A kontroll hiánya hosszabb távon devianciák kialakulásához, akár bűnözéshez vezethet.
Komáromban a közterületi rend és tisztaság védelméről az önkormányzat képviselő-testülete nem csak a közterület-felügyelet működtetésével gondoskodik. Magyarországon 1983 óta van lehetőség közterület-felügyelet létrehozására. Komáromban 1986 óta működik. Helyszíni összekötő kapocs a lakosság és az önkormányzat között. Célja, hogy küldetését, feladatait, a közterületi rend és tisztaság magas színvonalon tartását Komáromban elsősorban segítségnyújtással, felvilágosító – nevelőmunkával, a felmerült problémák megoldásában gyors reagálással, jó szándékú közreműködéssel, a lakosság, a polgárok partnereként, bizalmuk elnyerésével, a megelőzés szándékával és eszközeivel rendszeres, folyamatos kapcsolattartással, állandó helyszíni jelenléttel és elérhetőséggel biztosítsa, valósítsa meg. Ennek az önkormányzati szándéknak a következetes érvényre juttatása határozza meg elsősorban munkája minőségét, működése társadalmi és önkormányzati elismertségét. Mindezek érvényesítése és kimerítése után vagy mellett alkalmazza Komárom Város illetékességi területén a magasabb rendű jogszabályokban számára biztosított kényszerítő eszközöket, szankcionálási lehetőségeket.
A felügyelet munkatársai kapcsolatrendszerének legfontosabb láncszemei Komárom város lakói, ezért napi rendszerességgel tartanak kapcsolatot az önkormányzati képviselőkkel, polgárokkal. Az élhető város kialakítása és fenntartása nem képződik magától, a környezettudatos nevelés, környezeti kultúra, a jó közbiztonság, a civil szereplők megfelelő szemléletének kialakítása nélkül nem lehet sikeres az önkormányzati és a hatósági munka, a közterületi rend és tisztaság területén sem.
Általános tapasztalatunk, hogy a lakosságot izgalomban tartó, irritáló cselekmények sorában a közterületi „rendetlenségek” (falfirkák, illegális szemétlerakások, közterületek engedély nélküli használatai, levegőszennyezés, zajterhelés) igen előkelő helyet foglalnak el. E veszélyforrásokra azonnal reagálni kell, hiszen a biztonságot leromboló cselekmények előbb csak kisebb jogsértéseket, majd óhatatlanul súlyosabb eseteket, esetleg bűncselekményeket eredményezhetnek. Ebben legnagyobb segítséget Komárom lakóitól kapjuk, hiszen Diogenész óta tudjuk:
„Az emberek vetekednek egymással abban, hogy a másik ellen áskálódjanak és eltiporják, azért viszont, hogy derék ember legyen, nem küzd szinte senki.”
(Ide kérjük szerkeszteni a lovas képet!!!!!)
Országosan megfigyelhető az a törekvés, amely az önkormányzati rendészeti hatóság kialakítása irányába mutat. A 2002-2006 évek közötti közigazgatási átalakítás kapcsán egyre több feladat került át önkormányzati hatáskörbe, ennek a folyamatnak felgyorsulásával várható a felügyeletek feladatainak és eszközállományának bővítése. A Belügyminisztérium megszűnésének és a feladatok alapján történő szétválasztásának következtében (Igazságügyi és Rendészeti, valamint Önkormányzati és Településfejlesztési Minisztérium) új szervezeti keretet kaphat a közterület-felügyelők és felügyeletek tevékenysége is. Mindenesetre, amíg nincs önálló önkormányzati rendőrség, Komáromban az együttműködési megállapítások és támogatási szerződések lehetőségeivel élünk. Ilyen létrejött a megyei rendőr-főkapitánysággal, a polgárőr szövetséggel és egyesülettel, valamint (és ez a komáromi kuriózum) a nemzeti Lovas Szolgálatok Szövetségével is. Utóbbiak a komáromi határban a szabálysértések, bűncselekmények (lopások), valamint az illegális hulladéklerakás megelőzése érdekében ugyanúgy lovas- járőröznek, mint Komárom város belterületén, utcáin a közbiztonság javítása, a közterületi rend védelme elősegítése, a vagyonvédelemmel, környezetvédelemmel kapcsolatos feladatok ellátása támogatása vagy az éjszakai szórakozóhelyek környékének látogatása alkalmával. A felügyelők rendészeti tevékenységükkel kissé „kilógnak” a klasszikus köztisztviselők sorából, és intézkedéseik következtében nem tartoznak a „népszerű ügyintézők” körébe, azonban Komáromban végzett munkájukkal kivívják a „csendes többség” elismerését. Kollégáink ismerik, és magukénak vallják Komárom legismertebb „egyenruhásának” szavait, melyet Városházánk falán emléktábla is hirdet:
„Ott, ahol a haza üdvéről van szó, személyes tekinteteknek félre kell vonulniuk.”
(Klapka György)

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu