Turisztikai adottságok és lehetőségek 2008/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Turisztikai adottságok és lehetőségek 2008/2

X. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Hámori Edina idegenforgalmi munkatárs Vas Megyei Önkormányzati Hivatal



Vas megye turisztikai vonzerőt jelentő természeti, építészeti, műemléki és kultúrtörténeti értékeinek palettája meglehetősen széles. A természeti adottságok sorából egyedi turisztikai értékkel bír a termál- és gyógyvízkincs, a kőszeghegyaljai szubalpin klíma, az őrségi, hegyháti érintetlen táj és a természetes vízfolyások.

 


Az attrakciók e széles köre ellenére a megye turizmusa ma még számos hiányossággal küzd. A vendégforgalom elsősorban a gyógy- és termálfürdőkkel rendelkező településekre koncentrálódik, nagy a szezonalitása, a klasszikus turisták aránya alacsony, gyakori az egy napos tartózkodás, az átutazás. A szaporodó kezdeményezések ellenére megyeszerte kevés a tudatosan kialakított, felépített, megjelenített és menedzselt idegenforgalmi termék. A gyógy- és termálfürdők mellett fokozatosan nő az érdeklődés a többi idegenforgalmi vonzerő és programlehetőség iránt. Az Fertő-Hanság-Őrségi Nemzeti Park Vas megyei övezetének népszerűsége a következetes marketingtevékenység eredményeként látványosan emelkedett. Az utóbbi években Kőszegen és a megyeszékhelyen ugyancsak élénkebb lett a turistaforgalom. Már nemcsak az épített és a természeti értékek csábítják a vendégeket, hanem a gazdagodó kulturális rendezvények, vásárok, egyházi események, konferenciák sora is. A helyi turisztikai kínálat körének szélesedése, változatossága és a turisztikai attrakciók bővülése ellenére kevés a látogatók hosszabb ideig történő marasztalását biztosító program.
Minden érvényben lévő, a megye térségére vonatkozó fejlesztési dokumentum kiemelt szerepet szán a turizmusnak. Ennek oka részben a valóban kedvező megyei idegenforgalmi adottság, a sokrétű attrakciók, másrészt viszont az egyes térségek fejleszthető gazdasági alapjának hiánya. Alapvető fontosságú a megyei kínálat összehangolt fejlesztése a gyógy és egészség-, a nemzeti örökséghez kötődő-, a falusi és aktív turizmus valamint a rendezvényekhez kötődő turizmus területén.
A gyógy és termálfürdők fejlődése szempontjából kiemelt fontosságú környezetük fejlesztése, a gyógyászati szolgáltatások színvonalának további emelése, az egyedi arculatot biztosító, speciális irányba történő fürdőfejlesztés és az értékesítés, működtetés javítása érdekében a fürdők közti együttműködés erősítése. A régióban a legmagasabb nemzetközi potenciával rendelkező Büki Gyógyfürdő a vezető „zászlóshajó”, amely az utóbbi 10 évben a Dunántúl legnagyobb és hazánk második legjelentősebb, Európa-szerte ismert fürdő komplexumává fejlődött. Az évi közel egymillió látogató – akik közül mintegy hétszázezer külföldi – négy szolgáltatási főcsoportot vehet igénybe; a hagyományos fürdőszolgáltatást, a gyógyászati ellátást, a Termál Gyógykempinget és a Konferencia Központot. A megye második országosan is jegyzett fürdője a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő. A fürdő különlegességei közé tartozik a Sárvári Termálkristály felhasználása révén a sóbarlang, a sós inhaláció és kádfürdő-terápia. Celldömölk és Kemenesalja legújabb büszkesége az új Vulkánfürdő, a 2005-ben átadott fürdőlétesítmény, amely 2008-ban éri el teljes kiépítettségét. A megyeszékhelyre látogató vendégek egyik legkedveltebb pihenőhelye a 2006-ban megújult Szombathelyi Fedett uszoda és Termálfürdő. 2007-ben megnyílt Szentgotthárd város büszkesége az St.Gotthard Spa & Wellness fürdő.
A kulturális turizmus összehangolt fejlesztése szükséges a megyében. Ez jelenti néhány nemzetközileg jelentős műemlék turisztikai célú hasznosítását, valamint olyan fejlesztéseket is, amelyek egy kulturális turisztikai út részeként (pl. digitális borostyánkőút, Szent Márton Út) kínálatba szervezhetők. A fejlesztések során figyelembe kell venni a szomszédos megyékben, tartományban magasodó várakat, kastélyokat, műemlékeket. Javasolt a marketingtevékenységet úgy szervezni, hogy egymás kölcsönös kínálata valósuljon meg és azt tematikusan összeszervezve kínálják a látogatóknak. A történelmi és kulturális örökség épített elemeinek védelme utáni hasznosításával a következő projektkezdeményezések valósultak meg: a körmendi Batthyány kastély értéknövelő megújítása és elsősorban turisztikai célú hasznosítása, a Kőszegi vár turisztikai fejlesztése, történelmi sétaút kiépítése Szombathelyen. A hagyományok továbbélését szolgáló fesztiválok (Pl. Savaria Történelmi Karnevál, Nemzetközi Folklórfesztivál, a török támadást felidéző várjátékok illetve az EDEN nemzetközi turisztikai díját elnyert Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál) köré fűzött kulturális csomagok megjelenési koncentrációjának oldása szükséges.
A falusi turizmus iránt érdeklődők számára szinte kimeríthetetlenül gazdag a vendégszerető Vas megyei falvak szálláshely- és programkínálata. A falusi turisztikai kínálati csomagban megtalálhatók a helyben, vagy közvetlen környéken elérhető változatos szabadidős programok (kerékpáros, lovas, vadász, horgász programok, élményszerű kikapcsolódást kínáló falusi kulturális és sport rendezvények, túrák stb).
Vas megye turizmusának alakításában a megyei önkormányzatnak felelőssége van. Kezdeményező és koordináló jellegű szerepvállalása a jövőben is egyik garanciája lehet e gazdasági ág töretlen fejlődésének.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu