A Turisztikai Desztinációs Modell 2008/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

A Turisztikai Desztinációs Modell 2008/3

X. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Gazdóf Angéla dr. címzetes főjegyző Fonyód



A „Fenntartható Balatoni turizmus helyi együttműködésre épülő gazdasági-, társadalmi modelljének megvalósítása” projekt keretében az Európában már évek óta hatékonyan működő rendszer mintájára és néhány hazai szervezet tapasztalatára alapozva a Balaton Integrációs Kht. által kidolgozásra került turisztikai szervezeti modell: a Turisztikai Desztinációs Menedzsment.

 


A desztináció egy fizikai helyszín, ahol a turista legalább 1 éjszakát tölt el. Tartalmazza a turisztikai vonzerőket, kapcsolódó szolgáltatásokat, amelyek a turista igényeinek kielégítését szolgálják. A desztináció sokféle szereplőt foglal magába, mint pl.: a helyi önkormányzat, szolgáltatók, turisztikai attrakciók, helyi turisztikai szervezetek, vállalkozások stb. Ezeknek a szereplőknek az együttműködése egy olyan lánchoz hasonlít, ahol a szemek egymásba fonódnak. Ha ezek a szemek kioldódnak, a lánc is szétszakad. Amennyiben egy desztináció szereplői nincsenek egymással kapcsolatban, nincs meg köztük a megfelelő partnerség, az negatívan befolyásolhatja az egész desztinációt.
A modell fő munkamódszere a közösségi partnerség kiépítése, a szereplők igényeinek és érdekeinek megismerése, összehangolása. Felépítését tekintve egy alulról felfelé építkező rendszerről beszélhetünk (ugyanakkor felülről támogatott), azaz a települési szintű szervezetek alakítják ki a kistérségi és a regionális együttműködéseket.
A helyi turisztikai egyesületek alkotják a TDM hálózat alapját, alapvető céljaik a területük turisztikai szolgáltatásainak összegyűjtése, megtervezése, fejlesztése és együttes ajánlása a turisták és a térségbe látogatók részére.
Mit is jelent ez Fonyódon?
A Fonyódi Turisztikai Egyesület (továbbiakban : Egyesület) 2007. május 17-én alakult meg 48 taggal, megalakulásával a település turizmusának „gazdája” lett , elérhetővé válik ezáltal a fenntartható és versenyképes turizmus megteremtése.
Az Egyesület feladata:
• Az Egyesület teljes felelősséggel tartozik az egész desztináció turisztikai termékeiért, azok ösztönzőkön, szabályozókon, egyéb eszközökön keresztül történő fejlesztéséért, és olyan partnerség kiépítéséért, amely képes arra, hogy a turisták számára pozitív tapasztalatokat tudjon nyújtani;
• Elsődleges szerepe, funkciója a turisztikai non-profit és a magánszereplők között együttműködés, koordináció megteremtése;
• Célja, hogy növelje az adott terület turizmusát, így turisztikai bevételeit, illetve, hogy megerősítse a terület imázsát. Jellemzően versenysemleges módon mutatja be egy adott ország/terület turisztikai kínálatát közvetlenül a külföldi és a belföldi turisták, valamint a turisztikai szakma felé;
• Megszervezi a turisztikai, valamint a hivatalos célú utazások szolgáltatásait, közlekedését, stb. a bárhonnan érkező csoportok számára; következtetés: Elégedettebbek lesznek a turisták és jobb forgalom várható.
Az Egyesület célja:
• a fenntartható és versenyképes turizmus megteremtése az adott térségben a turizmus rendszerének átfogó kialakítása és működtetése révén;
• a turisták igényeinek kielégítése;
• a szakma nyereségességének biztosítása.
Az Egyesület mindezen feladatokat az alábbi eszközök megvalósítása révén kívánja elérni:
• a helyi közösség bevonása a fejlesztési folyamatokba, életminőségének javítása, a  turizmusban érdekelt helyi lakosság bevonásával tudatos fejlesztés megvalósítása;
• a környezet védelme és ápolása;
• turisztikai tervezés, hatékony város marketing (destour rendszer bevezetése);
• fejlesztés, komplex turisztikai termékek kialakítása;
• monitoring;
• érdekképviselet (és lobbi tevékenység);
• szakmailag felkészült, hozzáértő szervezet létrehozása.
Fonyód Város Önkormányzata évente az adott évet megelőző idegenforgalmi bevétel 20%-ával támogatja az Egyesület munkáját, az együttműködési megállapodás keretében a fenti feladatok, célok elérését és konkrét turisztikai feladatok elvégzését (pl: Tourinform iroda működtetése) bízta az Egyesületre.
Az Önkormányzat bízik abban, hogy ezáltal a turizmussal kapcsolatos döntések szakszerűen lesznek előkészítve, a turizmus nagyobb mértékben hoz be máshol megtermelt jövedelmeket a településre, új munkahelyek teremtődnek és kisebb lesz a fiatalok elvándorlása a térségből. A komplex turisztikai kínálat kialakításával a város sajátos arculatot nyerhet, márkatermékek jöhetnek létre, így a turisták tökéletesebb élményhez juthatnak és visszatérnek, jó hírünket keltik, ezáltal nő a versenyelőnyünk.
Az Önkormányzat az Egyesület hosszú távú feladatainak megvalósulásában az idegenforgalmi adóbevételei növekedését is reméli.
Természetesen a balatoni turizmus új szakaszának megalapozásához nem elegendő csupán a korszerű menedzsment szervezet kialakítása. Az önkormányzat feladata a tudatos fejlesztés megindítása, ami egyben a fenntartható fejlődés alapfeltétele, hiszen a fenntarthatóság minden területen alapkövetelmény.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu