Földvári Villasor és a Magyar Közigazgatás 2008/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Turizmus

Földvári Villasor és a Magyar Közigazgatás 2008/3

X. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Dr. Kiss Pál
címzetes főjegyző
Balatonföldvár

Balatonföldvárt a XVII-XIX. században Földvárpuszta néven jelezték a térképen, és a Széchényi-család birtokainak része volt A fürdőtelep kialakításán több országosan ismert személyiség fáradozott. Többek között Széchényi Dénes, Széchényi Imre, (Széchényi Viktor, Földvárpuszta örökösének gyámja), Dr. Korányi Frigyes (a Széchényi család háziorvosa), Spur István (uradalmi mérnök), Schilhán József (uradalmi kertész), Kvassay Jenő (vízépítő mérnök).

 


A fürdőtelepet hivatalosan 1896-ban nyitották meg, ettől fogva nevezték a települést Balatonföldvárnak. Rövid időn belül kedvelt üdülőhelye lett az arisztokráciának, a főuraknak, a magas hivatalnoki és katonai köröknek. A balatoni településekkel ellentétben Földvár előbb lett fürdőhely, majd község.
A település 1949-ben önálló közigazgatású község, 1985-ben nagyközségi rangot kapott. Az 1990-ben megalakult önkormányzat jelentősen fejlesztette a település intézményhálózatát, melynek eredményeként 1992-ben várossá nyilvánították, majd a kistérség központja lett.
Több ismert személyiségnek volt villája Földváron. A Petőfi Sándor utca Földvár első utcája volt, Imre utca néven, a település alapításáért sokat tevékenykedő Széchényi Imréről nevezték el. Az Imre utcában a Széchényi család hét villát építtetett, példamutatásból az akkori főuraknak. Velük együtt többen fáradoztak azon, hogy a Balaton és Földvár szépségeit megismertessék, honfitársaik ne külföldön, hanem itthon nyaraljanak. A Petőfi utca 13. sz. alatt áll a város egyik legkülönlegesebb épülete, Dr. Korányi Frigyes, majd fia Dr. Korányi Sándor 1896-ban épült várszerű, neoromán stílusú kastélya. A 11. sz. alatti nyaraló eredetileg Széchényi Imre feleségéé, Andrássy Máriáé volt Tulipános néven, tőle vásárolta meg Bajor Gizi Kossuth-díjas, Kiváló művész, a nemzet kiemelkedő színésznője, aki éveken keresztül töltötte itt pihenőnapjait.
A Petőfi u. 9. sz. Kulipintyó nevű villa a puszta egykori tulajdonosának, Széchényi Viktornak a tulajdona volt. Széchényi Viktor Fehér vármegye és Székesfehérvár szabad királyi város főispánjaként is tevékenykedett. Fia Széchényi Zsigmond híres Afrika- vadász és író, gyermekkorában sokat tartózkodott itt. A 7-es számú épület Széchényi Gézáé volt, Bölömbika néven, mellette található a Bölömbika köz. Az 5-ös házszámú épület a puszta egykori bérlőjének Brodszky Lajosnak volt a villája. A Petőfi S. u. 1-es számú épület – ma bővítve, átalakítva a Városháza, helyén a granárium (magtár) állt- egykor Sarolta néven Rákosi Jenő, Viktor és Szidi villája volt. Az ő személyük több ismert művészt, írót vonzott Földvárra, az épület kedvelt irodalmi találkahelyül szolgált.
A páros oldal legfelső villája a 14. számú, eredetileg Széchényi Emil tulajdonát képezte, majd a Démusz család vásárolta meg. Gyakori vendég volt itt vejük, Németh László író, és többek között Illyés Gyula, Babai József, Karády Katalin. A 12-es számú épület Báró Edelsheim Gyulai Lipót főrendházi tagé, majd Széchényi Andoré volt Júlia néven vált ismertté. A 8-as szám alatt állt a Jolánta-, majd a Márta-villa, később a lakosság körében Kossuth villaként emlegették, mert évekig itt élt Kossuth Lajos volt nyugalmazott miniszteri főtanácsos, aki nyugdíjas éveiben a földvári gyerekeket magánúton tanított németre.
A Kvassay sétányon található villák a XIX. sz. végén és a XX. század elején épültek, az állomosítást követően a SZOT használatába kerültek, ma többsége magántulajdonban van. Példaértékű volt az akkori főurak gondolkodása, „A Balaton mindenkié!” és a Balaton-partot szabadon hagyták, ahol megépült a sétány, amelynek teljes hosszában végig lehet sétálni a parton. A sétányon található ismertebb villák: Rákóczi u. 3. Kandó Kálmán volt nyaralója. A 9-es számú területen két villa állt Lujza Panzió, vagy Zerkovitz-villa, a másik villa Schmidt, Szélcsend, Polnay néven volt ismert. A 13-as házszámú épület volt a Zrínyi Szálló, az egykori vendégek közül Móra Ferenc és Szabó Lőrinc a legismertebb. A Rákóczi u. 15-ös számú épület a Magyar Atlétikai Club, vagy Garabonciás Szálló volt.
Földváron nyaralója volt még többek között: Dr. Vargha Imre az Állami Számvevőszék elnökének, Dr. Rassai Gyula kincstári tanácsosnak, Dános László kormány- főtanácsosnak, Br. Weissenbachnak, aki Somogy megye főjegyzője volt, Leveldi Kozma Miklósnak, aki miniszter is volt.
A József Attila u. 19. villa a bálványosi Satzger családé volt. A családnál gyakran vendégeskedett vitéz Nagybányai Horthy Miklós kormányzó, akinek fiai is szívesen jártak Földvárra.
A Sellő Szállót, a későbbi pártüdülőt egy bizonyos FZ valutaszélhámos kezdte építeni, majd vagyonelkobzás után a Pénzügyminisztériumé lett, később átépítették. A mindenható (MDP-MSZMP) pártüdülő Balatonföldvár életében pozitív jelentést is hordozott, mivel a párthatalmasságok nemcsak nyaraltak itt, de fejlesztésekkel is előtérbe helyezték a települést. Kádár János általában hajóval érkezett Aligáról, a Kormányőrség tábornoka fogadta, aki maga főzte a halászét és a túrós csuszát a vendégnek.
Ma sem panaszkodhatunk a politikai és művészeti élet fontos vendégeinek hiányára, sőt kiemelt kormányhivatalok is megtisztelik Földvárt, de nyugodt kikapcsolódásuk érdekében személyüket, és szervezetüket fedje jótékony homály.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu