www.sulinet.hu/oroksegtar 2008/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Informatika

www.sulinet.hu/oroksegtar 2008/3

X. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Barna Gábor felelős szerkesztő Nemzeti Kulturális Örökség elektronikus Oktatási Könyvtára



 „Az emberbe történő beruházás növelésére, motivációs programokra és az oktatásra kell fókuszálnunk és költenünk”. Az ötpárti megállapodás szerint a digitális esélyegyenlőség és az e-befogadás stratégiai kérdés. A pártok közösen kívánnak tenni azért, hogy Magyarország állampolgárainak életminőségét a digitális kultúra és az információs társadalom eszközrendszerével emeljék.

 


A rendszer egyik fontos eleme lehet a 2008-ban induló „Intelligens Iskola” program, melynek célja: informatikai eszközök beszerzése, tanárok képzése, kompetencia alapú oktatás, a szülők hozzáférése az iskola eszközeihez stb.
A program „lelke” az IKT (infokommunikációs technológia) alapú tananyagfejlesztés foglalkozásgyűjteményekkel, kereshető tartalmú digitális kötetekkel, multimédiás tartalmakkal, amelyek erősítik a tanulási motivációt, felébresztik a kíváncsiságot új témakörök iránt.
A megfelelő témák kiválasztása különösen fontos, hiszen a fiatalok tömegeit fenyegeti a kulturális szegénység, amelynek oka lehet a stabil kulturális értékek és minták hiánya, a felbomló közösségek, hagyományok helyett az individualizmust előtérbe helyező társadalom.
A szociológus és oktatáskutató szerint juttassunk több hiteles érzelmet, érzelmi hatású információt, empátiát az oktatásba! Tanítsuk a kisközösségi- és a nemzettudatot!
A különböző (terület)fejlesztési programok természetesen kitérnek a fiatalok kívánatos helybentartására, a kulturális és természeti értékek megőrzésére, megújítására, a legkülönfélébb örökségekre, de néha elsikkad az, hogy csak az átélhető tradíciók teremthetnek kapcsolatot ezek között.
Ezért is vállalta tudományos irodánk (Örökségtár e-Szerkesztőség) – az önkormányzati szövetségek felkérésére –, hogy a Sulinet portálon „Örökség-Kultúra” oktatási e-könyvtárként tananyagsegédletté teszi a térségek, települések változatos kulturális értékeit, elősegítve ezzel a közösségek és generációk önfejlődését, találkozását egymással.
www.sulinet.hu/oroksegtar
Kérjük a tisztelt jegyzőket és a hivatalok felelős munkatársait, hogy okvetlenül tekintsék meg a fenti honlapot és vegyék fel a kapcsolatot a szerkesztőség munkatársaival. Segítő közreműködésük szükséges ahhoz, hogy településük szellemi örökségének felmutatása, oktathatóvá tétele természetes folyamattá váljon (kötetek, fotógalériák, videók, hangzóanyagok).
Javasoljuk, hogy az iskola és a település vezetése egyaránt tegyen azért, hogy már a tizenéves korosztály aktivizálhassa magát a közösségéért, ezen keresztül a saját identitásáért, önértékelése javításáért. Adjunk a kezükbe településtörténeteket, aztán fényképezőgépet, videokamerát, diktafont, hogy az általuk értékesnek tartottak összegyűjtése és valóban közkinccsé tétele révén önmagukat is fontosnak, felelősnek, valahova tartozónak érezhessék.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu